Ο Ιούλιος γνωστός και ως Αλωνάρης είναι ο μήνας κατά τον οποίο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τη νύχτα. Τον Ιούλιο τα φυτά που φυτεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν αναπτυχθεί πλήρως, επομένως οι απαιτήσεις σε καλλιεργητικές εργασίες λιγοστεύουν. Οι ασθένειες μπορεί να είναι περιορισμένες, όπως και οι απαιτούμενες εφαρμογές στο χωράφι αν εξαιρέσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις των φυτών σε νερό. Ωστόσο οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο για να διατηρείται η ευρωστία των φυτών ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εύγευστα και καλοσχηματισμένα φρούτα και λαχανικά.

Βασικές καλλιεργητικές εργασίες Ιουλίου

Τον μήνα Ιούλιο ξεκινούν και συνεχίζονται κάποιες καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο όπως:

1. Φύτευση λαχανικών

Γενικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υψηλής έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας δε συνιστάται να φυτεύονται λαχανικά τον Ιούλιο ή όταν αυτό γίνεται καλό είναι να έχουμε φροντίσει ώστε τα φυτά να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και να έχουν σκληραγωγηθεί προκειμένου να αντέξουν τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον. Επιπλέον, το έδαφος θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και η υγρασία σε αυτό να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μειώνεται κατά το δυνατόν περισσότερο το αβιοτικό στρες που υποβάλλονται τα νεοφυτεμένα φυτά. Ενδεικτικά, κάποια από τα φυτά τα οποία μπορούν να μεταφυτευτούν και τον Ιούλιο είναι το κολοκύθι, το καρπούζι, το πεπόνι, η ντομάτα, η πιπεριά κλπ.. Επίσης, κατά τον Ιούλιο ξεκινάει και η διαδικασία σποράς των φθινοπωρινών λαχανικών όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Οι σπόροι σπέρνονται σε σπορεία, κιβώτια ή δίσκους σποράς στα οποία έχει προστεθεί κατάλληλο μείγμα χώματος ή τύρφης.

2. Συγκομιδή λαχανικών 

Εκτός αυτών, κατά τον Ιούλιο πραγματοποιείται και η συγκομιδή πολλών λαχανικών όπως είναι τα κρεμμύδια, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα βλίτα, τα φασόλια και τα καλαμπόκια. Από τα φρούτα συλλέγουμε πεπόνια, καρπούζια, φράουλες και από τα καρποφόρα δέντρα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και σύκα.

3. Προστασία λαχανικών από ζιζάνια και εχθρούς

Παρόλο που τον Ιούλιο δεν επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν προσβολές ή προβλήματα με ζιζάνια. Για το σκοπό αυτό, οι επιθεωρήσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν να πραγματοποιούνται και αντί αυτού να μειωθεί η συχνότητά τους. Εκτός από προσβολές των φυτών από εχθρούς και ασθένειες, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για την παρουσία διαρροών στο αρδευτικό δίκτυο καθώς εκτός από σπατάλη χρημάτων και πολύτιμου νερού, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ζιζανίων και άλλων προβλημάτων. 

Τα ζιζάνια αυτόν το μήνα, αν κατά τους προηγούμενους έχουν εφαρμοστεί όλες οι απαραίτητες εργασίες, συνήθως δεν είναι πολλά σε πλήθος και συνεπώς συστήνεται να προτιμάται το βοτάνισμα ως μέθοδος αντιμετώπισής τους. Για μεγαλύτερη ευκολία στην αντιμετώπιση του προβλήματος τα ζιζάνια θα πρέπει να καταπολεμούνται κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους ώστε να μην προλαβαίνουν να παράγουν σπόρους μεγενθύνοντας συνεπώς και το πρόβλημα.

Όσον αφορά τους εντομολογικούς εχθρούς και τις ασθένειες που μπορούν να παρατηρηθούν στις καλλιέργειες τον Ιούλιο, στην καλλιέργεια της ντομάτας προσέχουμε την εμφάνιση προσβολών από τούτα καθώς αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό της ντομάτας, ο οποίος προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών. Η προσβολή από τετράνυχο επίσης είναι πολύ συχνή στις καλλιέργειες των κηπευτικών αυτόν τον μήνα. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα αναγνώρισης της ύπαρξης προσβολής από τετράνυχο είναι η δημιουργία αραχνοειδών ιστών στα άνθη και τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών.

Οι αφίδες (ή μελίγκρες) επίσης μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για τα φυτά του κήπου ακόμα και τον Ιούλιο, ειδικά στην περίπτωση που επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες σε αυτόν όπως χαμηλός φωτισμός, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία. Οι αφίδες γενικά μοιάζουν με μικροσκοπικές κουκίδες συνήθως μαύρου ή πράσινου χρώματος και εντοπίζονται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων, στις καλλιέργειες του αγγουριού, της κολοκυθιάς, του καρπουζιού και του πεπονιού, όπως και ο αλευρώδης. Οι βρωμούσες επίσης είναι ένας σημαντκός εχθρός των φυτών καθώς προκαλεί έμμεσες ζημιές σε αυτά μέσω της μετάδοσης ιώσεων, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κατανάλωσή τους. 

Γενικά, συστήνεται να ακολουθείται η ορθολογική μέθοδος διαχείρισης των παραπάνω εχθρών και ασθενειών και να μην καταφεύγουμε απευθείας στη χρήση χημικών σκευασμάτων για την αντιμετώπισή τους. Αρχικά συστήνεται να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη τους όπως είναι ο περιορισμός της υγρασίας και η αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα και του φωτισμού, καθώς και άλλα μέτρα ανάλογα με την περίπτωση του εχθρού ή της ασθένειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, κατά τα πρώτα στάδια της προσβολής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βιολογικά μέσα αντιμετώπισης των παραπάνω εχθρών για παράδειγμα φυτικά έλαια όπως η αζαδιραχτίνη, τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων, ο βάκιλος της Θουριγγίας κλπ.. Τέλος στην περίπτωση που όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει χρήση χημικών σκευασμάτων.

4. Προστασία των φυτών από τον καύσωνα

Η προστασία των φυτών από τον καύσωνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εργασίες που πρέπει να κάνει ένας ερασιτέχνης κηπουρός. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία του Ιουλίου δημιουργεί εγκαύματα στα φυτά, με αποτέλεσμα ξηράνσεις των φύλλων, αλλά και ολόκληρων των φυτών. Προστατεύουμε αρχικά τις καλλιέργειες μας τοποθετώντας δίχτυα σκίασης με στόχο την προστασία τους από τον ήλιο και την ομαλή ανάπτυξη και καρποφορία τους. Ο ψεκασμός των φύλλων με ζεόλιθο, καολίνη ή με εκχύλισμα φυκιών αποτελεί εναλλακτική λύση για τη φροντίδα των φυτών από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Εφαρμόζουμε τακτικό και σταθερό πότισμα τις πρωινές ώρες της ημέρας ή κατά τη δύση του ηλίου για να αποφύγουμε την εξάτμιση του νερού και για την καλύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση της υγρασίας από τα φυτά. Επιπλέον μεριμνούμε να απομακρύνουμε ξερά χόρτα από τον κήπο μας για την αποφυγή πρόκλησης ανεπιθύμητης πυρκαγιάς.