Η ενασχόληση με την κηπουρική έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Μελέτη απέδειξε ότι το ενδιαφέρον για την κηπουρική αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με αποτέλεσμα να στραφούν στους κήπους τους για άμεση σύνδεση με τη φύση, ανακούφιση από το άγχος και παραγωγή των δικών τους φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ένας κήπος προσφέρει αρώματα, γεύσεις, όμορφες εικόνες ωστόσο η φροντίδα των φυτών δεν ομορφαίνει μόνο τον κήπο ή το μπαλκόνι αλλά ευφραίνει το μυαλό και το σώμα. Οι ερευνήτριες Emma White και Sarah Golding, από το πανεπιστήμιο του Surrey, αναφέρουν ορισμένους τρόπους με τους οποίους ένας πράσινος κήπος μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και πνευματική υγεία. 

Οφέλη κηπουρικής 

1. Καλή άσκηση και σωματική δράση

Η καθημερινή ενασχόληση με τον κήπο, ακόμη και σε ερασιτεχνική βάση, αποτελεί μια πολύ καλή άσκηση μέτριας έως και υψηλής έντασης. Το σκάψιμο, το φύτεμα, το πότισμα μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς βελτιώνοντας την αντοχή και τη σωματική σας κατάσταση. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μια αρκετά καλή προπόνηση, ενώ καλλιεργείτε το μποστάνι σας.

2. Ψυχική ηρεμία και χαλάρωση

Τα δέντρα, τα φυτά, το νερό, η έκθεση στον ήλιο δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και αποφόρτισης. Η κηπουρική εκτός από μία μορφή άσκησης συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, λειτουργώντας ως ηρεμιστικό ύστερα από μία κουραστική ημέρα. 

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι ένα βακτήριο στο έδαφος που ονομάζεται Mycobacterium vaccae ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία ανεβάζει τη διάθεση και μειώνει το άγχος. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Health Psychology», συνέκρινε τις επιπτώσεις της κηπουρικής με το διάβασμα σε εσωτερικούς χώρους. Η μελέτη απέδειξε ότι τόσο η κηπουρική όσο και το διάβασμα μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Ωστόσο, τα επίπεδα άγχους μειώνονται σημαντικά περισσότερο με την κηπουρική. 

Η ενασχόληση λοιπόν με την κηπουρική είναι ένας τρόπος απομόνωσης, “επικοινωνίας” με τον εαυτό σας και περισυλλογισμού. Ο κήπος είναι το μέρος όπου μπορείτε να βρείτε την ψυχική σας ισορροπία, να ενισχύσετε τη παραγωγικότητα και τις δυνάμεις σας. 
 

3. Χτίζει ανθρώπινες σχέσεις

Η κηπουρική φέρνει κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις. Ο χώρος του κήπου μπορεί να αποτελέσει μέρος για συναθροίσεις με φίλους, την οικογένεια, γείτονες συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Ειδικότερα ένας ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί να αναζητήσει συμβουλές και πληροφορίες μέσα από διαδικτυακές ομάδες ή απευθύνοντας σε κάποιον ειδικό, αυξάνοντας έτσι τις κοινωνικές του συναναστροφές. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κηπουρών βοηθούν στις κοινωνικές συνδέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μακροχρόνιες φιλίες.    

5. Επαφή με την φύση 

Η επαφή με τον κήπο δημιουργεί αισθήματα σύνδεσης με τη φύση. Οι άνθρωποι τείνουν να αναπνέουν πιο βαθιά όταν βρίσκονται έξω στη φύση. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων, βελτιώνει την πέψη, την ανοσολογική απόκριση και αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση των μυών. Το ηλιακό φως επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D.

Συμβουλές για αρχάριους κηπουρούς

Συμβουλές για αρχάριους κηπουρούς

  1. Πριν ξεκινήσετε τη καλλιέργεια του κήπου σας, καλό είναι να γνωρίζετε τον τύπου του εδάφους και τον προσανατολισμό του ηλίου, το οποίο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι να φυτέψετε και πού. 
  2. Ξεκινήστε τη δημιουργία ενός μικρού κήπου για αρχή και έπειτα επεκτείνετέ το, αφού πρώτα σχεδιάσετε και προγραμματίσετε τις απαιτούμενες εργασίες.
  3. Επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά που θα ευδοκιμήσουν στο κλίμα της περιοχής σας.  Επικοινωνήστε με γεωπόνους ή ειδικούς στον κλάδο για να λάβετε συμβουλές και έγκυρες πληροφορίες.
  4. Αφιερώστε χρόνο στη σωστή φύτευση των φυτών σας, προετοιμάζοντας το έδαφος, εφαρμόζοντας το κατάλληλο σύστημα άρεδευσης, την ποσότητα και συχνότητα νερού και προσθέτοντας λίπασμα ή κομπόστ όπου χρειάζεται. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να φυτέψετε αναζητήστε οδηγίες στο διαδίκτυο ή ρωτήστε κάποιον ειδικό.  
  5. Έχετε στο νου σας τα παράσιτα και τους εχθρούς που μπορεί να εισβάλλουν στον κήπο σας και δράστε γρήγορα πρότου προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. 
  6. Μην φοβάστε να κλαδέψετε. Αν μάθετε πώς να το κάνετε σωστά θα ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα. 
  7. Αναζητήστε άτομα που ενδιαφέρονται για την κηπουρική, ανταλλάξτε απόψεις και μάθετε ο ένας από τις επιτυχίες και αποτυχίες του άλλου. 
  8. Αφιερώστε χρόνο στον κήπο σας και απολαύστε το!