Η εταιρεία Meticulous Research, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών έρευνας της παγκόσμιας αγοράς, δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση με θέμα “Agriculture Drones Market by Offering (Hardware, Software), Payload (less than 10 kg, 10 kg to 30 kg, more than 30 kg), Application (Precision Agriculture, Livestock Monitoring, Precision Fish Farming), and Geography - Global Forecast to 2030”, η οποία σχετίζεται με την άνοδο της παγκόσμιας αγοράς των γεωργικών drones. 

Τι αναφέρει η έκθεση της Meticulous Research για το μέλλον των γεωργικών drones;

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια αγορά γεωργικών drones προβλέπεται να φτάσει τα 14,06 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, με ρυθμό αύξησης ίσο με 11,9% από το 2023 έως το 2030. Η ανάπτυξη αυτής της αγοράς αποδίδεται στην αυξανόμενη τάση για υιοθέτηση drones για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, κυρίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην αύξηση των επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη γεωργικών drones και για την ενσωμάτωση Τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στη γεωργία. Ωστόσο, διάφοροι τεχνικοί περιορισμοί που υπάρχουν στα drones περιορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Λόγω της πίεσης που λαμβάνει ο τομέας της παραγωγής από την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και την αύξηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια προώθησης της αυτοματοποίησης στον αγροτικό τομέα από τη μεριά των κυβερνητικών εκπροσώπων, προοικονομεί πως αναμένεται να αλλάξει, κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τα γεωργικά drones. Επίσης, το υψηλό αρχικό κόστος παραγωγής και το κόστος συντήρησης των drones, σε συνδυασμό με το αυστηρό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, αποτελούν πρόκληση για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς.

Πώς διαχωρίζεται η παγκόσμια αγορά drones;

Η μελέτη αξιολογεί τους ανταγωνιστές του κλάδου και αναλύει τις αγορές σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Η παγκόσμια αγορά γεωργικών drones είναι διαχωρισμένη με βάση την προσφορά, το συνολικό φορτίο, τον στόχο εφαρμογής και τη γεωγραφική θέση.

1. Προσφορά

Με βάση την προσφορά, η παγκόσμια αγορά των γεωργικών drones διαχωρίζεται σε hardware (εξοπλισμός, υλικό) και software (λογισμικό). Το 2023, το hardware κομμάτι αναμένεται να αφορά το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς των γεωργικών drones. Ωστόσο, το κομμάτι του software προβλέπεται να καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης έως το 2030. Οι εξελίξεις στην προηγμένη τεχνολογία του λογισμικού για τα drones, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση για καλύτερο, ως προς τις αναλύσεις των δεδομένων και επεξεργασία εικόνας (για τοπογραφικούς σκοπούς), λογισμικό στη γεωργία, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξή τους. 

Το τμήμα λογισμικού ταξινομείται περαιτέρω σε: 

  • λογισμικό διαχείρισης πτήσεων 
  • λογισμικό διαχείρισης δεδομένων 
  • λογισμικό χαρτογράφησης drone 
  • λογισμικό επεξεργασίας εικόνας 
  • λογισμικό ανάλυσης δεδομένων

2. Το ωφέλιμο φορτίο

Με βάση το ωφέλιμο φορτίο, η παγκόσμια αγορά γεωργικών drones χωρίζεται σε εκείνα που έχουν συνολικό βάρος: 

  • λιγότερο από 10 kg 
  • 10 kg έως 30 kg 
  • περισσότερα από 30 kg 

Το 2023, τα drones που ζυγίζουν λιγότερο από 10 κιλά αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς γεωργικών drones. Το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο περιορίζει σημαντικά το εύρος πτήσης των drones, γεγονός το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη μοντέλων drones με μεγάλο ωφέλιμο βάρος. Επίσης, τα μικρά drones έχουν μικρότερη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και χρησιμοποιούνται κυρίως για χαρτογράφηση παραγωγής, ανίχνευση καλλιεργειών και παρακολούθηση της ευρωστίας της καλλιέργειας. Αυτή η αυξανόμενη τάση αξιοποίησης εφαρμογών χαρτογράφησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παρακολούθησης της ευρωστίας των καλλιεργειών στη γεωργία, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αξιοποίησης της ανάλυσης των δεδομένων με στόχο τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, συμβάλλει στην αύξηση χρήσης τους. 

Ωστόσο, τα drones που εντάσσονται στην κατηγορία των 10 kg έως 30 kg προβλέπεται να καταγράψουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης έως το 2030, λόγω της χρήσης τους για εφαρμογές μεταβλητής δόσης στη γεωργία ακριβείας, όπως ο ψεκασμός και οι λιπάνσεις, τα αγροχημικά και οι σπόροι.

3. Την εφαρμογή 

Με βάση την εφαρμογή, η παγκόσμια αγορά γεωργικών drones χωρίζεται σε γεωργία ακριβείας, σε παρακολούθηση ζώων, σε ιχθυοκαλλιέργεια ακριβείας κ.λπ. Το τμήμα της γεωργίας ακριβείας αναμένεται να καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης έως το 2030, ενώ στην κτηνοτροφία (πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία κ.λπ.) και την ιχθυοκαλλιέργεια το ποσοστό αύξησης αναμένεται να είναι κατά πολύ μικρότερο. Η ανάπτυξη αυτού του κλάδου προωθείται και από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των αγροτών και επιστημόνων σχετικά με τη γεωργία ακριβείας και την αύξηση της χρήσης δεδομένων για την αύξηση της αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας. 

4. Τη γεωργική θέση 

Με βάση τη γεωγραφία, η παγκόσμια αγορά γεωργικών drones χωρίζεται σε 5 ζώνες: στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία-Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή - Αφρική. Το 2023, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς των γεωργικών drones παγκοσμίως. Ωστόσο, η Ασία αναμένεται να καταγράψει το υψηλότερο ρυθμό αύξησης έως το 2030.