Για να αντιμετωπιστούν οι διατροφικές ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, οι γεωργικές πρακτικές έχουν ενσωματώσει έναν αριθμό τεχνολογιών που ολοένα αυξάνεται με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει στην ενσωμάτωση των λεγόμενων "έξυπνων τεχνολογιών", όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοματοποιημένα συστήματα σε πολλά στάδια της παραγωγής τροφίμων, από τη φύτευση των καλλιεργειών και τη φύλαξη των ζώων μέχρι την επεξεργασία και τη μεταφορά των τροφίμων.

Μια ιδιαίτερη καινοτομία είναι η χρήση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία πιλοτάρονται εξ αποστάσεως ή με ανάθεση διαδρομής πτήσης από έναν χειριστή για αυτόνομη εκτέλεση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συνδεθεί κυρίως με στρατιωτικές εφαρμογές και ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως στους αισθητήρες και την επεξεργασία εικόνας, έχουν διευρύνει το πεδίο εφαρμογής τους. Η μείωση του κόστους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η αυξημένη προσβασιμότητα των τεχνολογιών, συμβαίνουν παράλληλα με την τεχνολογική πρόοδο. Επίσης, έχει επιταχυνθεί η δημοτικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επεκτείνοντας τη χρήση τους και σε άλλους κλάδους, όπως η γεωργία.

Οι ποικίλες εφαρμογές της τεχνολογίας των drones στη γεωργία
Πρώτον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ιδανικά για πρακτικές παρακολούθησης, καθώς μπορούν να «σκανάρουν» γρήγορα το κομμάτι γης που μας ενδιαφέρει για να παρακολουθούν την ανάπτυξη και την υγεία των καλλιεργειών και του εδάφους. Αυτή είναι η κύρια χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς οι αισθητήρες τους είναι σε θέση να καταγράφουν την απορρόφηση ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος, σχηματίζοντας έναν τελικό χάρτη που αντανακλά οπτικά τις δυνητικά προβληματικές περιοχές.

Αυτή η ικανότητα παρακολούθησης, όχι μόνο επιτρέπει την ταχεία επεξεργασία χωροχρονικών πληροφοριών, αλλά οι κτηνοτρόφοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την παρακολούθηση των ζώων στις φάρμες, καθώς και για τον έλεγχο τυχόν κατεστραμμένων περιφράξεων. Για την καλύτερη παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει και θερμικές κάμερες για να εντοπίσουν τυχόν ζώα-θηρευτές που παρενοχλούν και επιτίθενται σε κοπάδια.

Οι εφαρμογές του drone στη γεωργία

Η δεύτερη κύρια εφαρμογή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη γεωργία είναι η διατήρηση της υγείας των καλλιεργειών μέσω του ποτίσματος, της διασποράς λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, μπορούν να εντοπίζουν περιοχές που δεν έχουν ποτιστεί λόγω ύπαρξης κάποιας βλάβης. Επίσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να εντοπίσουν τυχόν διαρροές στα συστήματα άρδευσης.

Άλλες εφαρμογές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι για έλεγχο της καλλιέργειας από παθογόνους μικροοργανισμούς έως και παρακολούθηση για ασφαλιστικές καλύψεις. Είναι σε θέση να καλύψουν μεγάλες περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές και να αποκαλύψουν τα αίτια και τις συνέπειες των συμβάντων αυτών. Η γρήγορη λήψη σε συνδυασμό με την απεικόνιση υψηλής ανάλυσης παρέχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών σε μεγάλες κλίμακες, κάτι που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να επιτευχθεί στην ίδια χρονική κλίμακα εάν απαιτείται χειρωνακτική εργασία.

Όλα αυτά τα οφέλη καθιστούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια ιδανική λύση για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών. Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, η βελτιστοποίηση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού, σε περιοχές-κλειδιά, μετριάζει επίσης αρκετές οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν θα ήταν εφικτές με συμβατικά μέσα.

Σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής καινοτομίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται επίσης να βελτιωθούν σε ακρίβεια, χρόνους πτήσης καθώς και σε ποικιλία εφαρμογών. Η ενσωμάτωση λογισμικών προσφέρει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν επίσης τη χρηστικότητα και το κόστος, καθιστώντας την τεχνολογία ακόμη πιο προσιτή.