Η τεχνολογία ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ή αλλιώς τεχνολογία RFID ταυτοτήτων, βοηθά τους κτηνοτρόφους να λαμβάνουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου τους. Τους επιτρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα δραστηριότητας, την κατάσταση υγείας και τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων, δίνοντάς τους μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την ευζωία τους μέσα στην εκμετάλλευση και βοηθώντας τους στη λήψη καλύτερων αποφάσεων με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της φάρμας τους.

Τι είναι οι ταυτότητες RFID;

Πρόκειται για ταυτότητες οι οποίες συνήθως τοποθετούνται στα αυτιά των ζώων, όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές ετικέτες αυτιών. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιεί ραδιοκύματα για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον κτηνοτρόφο μέσω ενός RFID reader. Εμπερικλύει ένα RFID τσιπάκι το οποίο αποθηκεύει πληροφορίες σχετικές με το κάθε ζώο που βρίσκεται στην εκμετάλλευση.

Τοποθέτηση ταυτότητας RFID σε αυτί αγελάδας

Τοποθέτηση ταυτότητας RFID σε αυτί αγελάδας

Ο κτηνοτρόφος αγοράζει RFID ταυτότητες για το κάθε ζώο της εκμετάλλευσης, οι οποίες έχουν επαρκή αποθηκευτικό χώρο ώστε να μπορούν να αποθηκεύονται οι πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό. Όποτε ο κτηνοτρόφος επιθυμεί να μάθει την κατάσταση των ζώων χρησιμοποιεί ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται RFID reader για να σκανάρει τις ταυτότητες στα αυτιά των ζώων και να λάβει τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί. 

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο σε κτηνοτρόφους οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλες εκτροφές. Η κάθε RFID ταυτότητα έχει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης, ώστε να μηδενίζονται οι πιθανότητες οι πληροφορίες διαφορετικών ζώων να μπερδευτούν μεταξύ τους. 

Ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρουν οι RFID ταυτότητες;

Κάποιες από τις δυνατότητες της τεχνολογίας των RFID ταυτοτήτων είναι

  • Εύκολη ταυτοποίηση του ζωικού κεφαλαίου

Οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλες εκτροφές αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την αναγνώριση και την ταυτοποίηση ενός ζώου στην εκμετάλλευσή τους. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση ενός έξυπνου συστήματος ικανού να λύσει αυτό το πρόβλημα είναι άκρως βοηθητικό. 

Ο κτηνοτρόφος εισάγει όλα τα στοιχεία αναγνώρισης του ζώου στην RFID ταυτότητα και όταν το ζώο θα πλησιάσει τον RFID reader, αυτές οι πληροφορίες διαβάζονται από το σύστημα και ταυτοποιούν με ακρίβεια το ζώο.

  • Παρακολούθηση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου

Τα ζώα που βρίσκονται στην εκμετάλλευση υπόκεινται σε διαφόρων ειδών στρες το οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά τους με διάφορους τρόπους. Για αυτό το λόγο, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει πάντα να ελέγχουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν και να προβλέπουν το πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ζώων σε σχέση με αυτές. 

Κάποια από τα θέματα υγείας του ζωικού κεφαλαίου τα οποία γίνεται να παρακολουθούνται με τη χρήση ταυτοτήτων RFID είναι:

1. Εντοπισμός τραυματισμών 

Όταν κάποιο ζώο τραυματιστεί, θα προτιμήσει να παραμείνει σε ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι  ταυτότητες RFID μπορούν να αναγνωρίσουν αυτή τη συμπεριφορά και να ειδοποιούν τον κτηνοτρόφο σε αυτή την περίπτωση, ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη λύση του προβλήματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

2. Εντοπισμός αλλαγών στη θερμοκρασία του σώματος των ζώων

Όταν ένα ζώο αρρωσταίνει, υπάρχει πιθανότητα η θερμοκρασία του σώματός του να αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο κτηνοτρόφος μπορεί να έχει φροντίσει ώστε το σύστημα που αξιοποιεί να έχει ενσωματωμένους και αισθητήρες θερμοκρασίας για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος των ζώων της εκμετάλλευσης του. 

3. Αναγνώριση στρες από υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία

Όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, τότε μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της δραστηριότητας και της παραγωγικότητας των ζώων που βρίσκονται στην εκμετάλλευση. Για παράδειγμα, οι πολύ χαμηλές ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην παραγωγή γάλακτος στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Οι κτηνοτρόφοι, με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων τους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της ευζωίας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. 

  • Βελτίωση της αναπαραγωγής

Στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος επιθυμεί να ζευγαρώσει κάποια από τα ζώα του, τότε θα πρέπει να είναι δυνατό για εκείνον να καθορίσει την καταλληλότερη στιγμή για την εφαρμογή της τεχνητής γονιμοποίησης. Το να μπορεί ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει πότε ένα θηλυκό βρίσκεται σε οίστρο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας της γονιμοποίησής του. 

Με τη χρήση ταυτοτήτων RFID οι οποίες μπορούν να συλλέγουν δεδομένα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ζώων που βρίσκονται στην εκμετάλλευσή του, ο κτηνοτρόφος γίνεται να γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια πότε κάποιο ζώο του βρίσκεται σε οίστρο. 

Επίσης, όλα τα χρήσιμα δεδομένα σχετικά με το κάθε ζώο αποθηκεύονται και μπορούν να αξιοποιηθούν για τη λήψη πληροφοριών ( π.χ. σχετικά με το πότε γέννησε τελευταία φορά ένα ζώο ή με το πότε αναμένεται να μπει σε περίοδο οίστρου κλπ) . Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες μη επιθυμητής γονιμοποίησης ανάμεσα σε δύο ζώα της εκμετάλλευσης (π.χ. ανάμεσα σε δύο ζώα που έχουν συγγενική σχέση). 

  • Διευκόλυνση διαχείρισης της πληροφορίας

Με την αξιοποίηση των συστημάτων RFID ταυτοποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί να αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες για το κάθε ζώο που βρίσκεται στην εκμετάλλευσή του σε μια βάση δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και η γρήγορη αναδρομή σε αυτές τις πληροφορίες. 

Κάποια από τα δεδομένα που μπορούν να αποθηκεύονται στις ταυτότητες RFID είναι :

1. Ιατρικό ιστορικό

Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, ο κτηνοτρόφος μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε χορήγησε τελευταία φορά κάποιο κτηνιατρικό σκεύασμα σε ένα ζώο και να αποφύγει σχετικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, όπως στη περίπτωση μιας ασθένειας να αναπτύξει ανθεκτικότητα σε κάποια αντιβιοτική ουσία.  

2. Ιστορικό παραγωγής

Οι περισσότερες ταυτότητες RFID που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν δυνατότητες ανάγνωσης και γραφής πληροφοριών, επιτρέποντας τη συχνή επικαιροποίηση των αρχείων παραγωγής του κάθε ζώου που βρίσκεται στην εκμετάλλευση. Έτσι, θα μπορεί με ευκολία να εντοπίζει αλλαγές στην παραγωγικότητα ενός ζώου και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

3. Διατροφικές συνήθειες

Ο καθορισμός του κατάλληλου σιτηρέσιου για τα ζώα που βρίσκονται στην εκμετάλλευση είναι πολύ σημαντικός. Οι ταυτότητες RFID μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των ζώων. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η ισορροπημένη παροχή ζωοτροφής σε αυτά, σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο συχνότερα επικαιροποιούνται αυτές οι πληροφορίες, τόσο καλύτερα θα είναι τα συμπεράσματα που θα μπορούν να βγουν σχετικά με την παραγωγικότητα των ζώων.

  • Εντοπισμός με τη χρήση GPS 

Οι ταυτότητες RFID μπορούν να ενσωματώσουν συσκευές εντοπισμού GPS. Με τη χρήση GPS, εξασφαλίζεται η προστασία των ζώων από κλοπή τους. Επίσης, είναι δυνατό το GPS να συνδεθεί με το κινητό τηλέφωνο του κτηνοτρόφου για την εύκολη και άμεση παρακολούθηση της δραστηριότητας των ζώων του. Με τη χρήση GPS, ο κτηνοτρόφος γίνεται να παρακολουθεί και να βλέπει πότε κάποιο ζώο αντιμετωπίζει προβλήματα κίνησης (π.χ. λόγω τραυματισμού). Αυτή η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση ζώων τα οποία κυοφορούν, για να μπορεί ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει ανα πάσα στιγμή το που βρίσκεται το ζώο μέσα στην εκμετάλλευση σε περίπτωση επιπλοκής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν με τη χρήση RFID ταυτοτήτων;

Με τη χρήση RFID ταυτοτήτων, ο κτηνοτρόφος μπορεί να έχει πολλά οφέλη τα οποία έχουν να κάνουν εκτός από την αξιοπιστία και με την αύξηση της παραγωγικότητας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Κάποια από τα πλεονεκτήματα είναι:

1. Μείωση του κόστος διαχείρισης 

Οι παραδοσιακοί μέθοδοι διαχείρισης και παρακολούθησης του ζωικού κεφαλαίου είναι επίπονες, χρονοβόρες και προϋποθέτουν καταγραφή των πληροφοριών σε χαρτί. Στην περίπτωση δε που αυτή χρειάζεται να εφαρμοστεί σε μια μεγάλη αγέλη ζώων, τότε θα υπάρχει και σημαντική αύξηση του κόστους των εργατικών εξόδων. Με τη χρήση των RFID ταυτοτήτων η όλη διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιήθει, καθώς αυτού του είδους τα συστήματα μπορούν από μόνα τους να καταγράφουν και να αναλύουν τις πληροφορίες που σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο.     

2. Χαμηλό κόστος των RFID ταυτοτήτων

Τα συστήματα RFID είναι σχετικά φθηνά στην αγορά τους και μπορούν να αξιοποιούνται για πολλά χρόνια από τον κτηνοτρόφο, ενώ τα οφέλη τα οποία προσφέρουν είναι πολλαπλά και μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και χρήμα στον ίδιο καθώς επίσης και να βοηθήσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

3. Ευκολία χρήσης

Σε αντίθεση με τις συμβατικές, οπτικές μεθόδους (ταμπελάκια, σημάδεμα κλπ) στην περίπτωση των RFID ταυτοτήτων δεν υπάρχει ανάγκη πλήρους ακινησίας του ζώου που καταμετράται για τη λήψη των απαραίτητων πληροφοριών. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο RFID reader και η εξαγωγή αυτών των δεδομένων γίνεται άμεσα, χωρίς κόπο.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων RFID ταυτοτήτων;

Ταυτότητες RFID σε αυτιά αγελάδας

Ταυτότητες RFID σε αυτιά αγελάδας

Πριν ο κτηνοτρόφος προβεί σε αγορά ταυτοτήτων RFID, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί πως οι ταυτότητες που σκοπεύει να αγοράσει έχουν τις πιστοποιήσεις ISO 11784, ISO 14223-1 και ISO 11785. Αυτές οι πιστοποιήσεις εξασφαλίζουν πως οι συγκεκριμένες ταυτότητες ενδείκνυνται και είναι ασφαλείς για χρήση σε ζώα.

Ο πιο διαδεδομένος τύπος ταυτότητας RFID που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία είναι οι χαμηλής συχνότητας παθητικού τύπου RFID ταυτότητες. Αυτού του είδους οι ταυτότητες λειτουργούν σε χαμηλές συχνότητες και προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα για χρήση τους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος RFID reader; 

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι RFID reader, οι φορητού τύπου και οι στατικού τύπου. Εφόσον ο κτηνοτρόφος αξιοποιεί χαμηλής συχνότητας RFID ταυτότητες οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρή ακτίνα μετάδοσης, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέξουν έναν RFID reader φορητού τύπου. 

Με τη χρήση φορητού τύπου RFID reader, ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που σχετίζονται με τα ζώα του πλησιάζοντάς τα και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει πότε αυτά θα πλησιάσουν τον RFID reader.