Ο Μάιος είναι ο μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης τον οποίο, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε, μπορεί να ακούσετε να τον αποκαλούν και ως «Λούλουδο», «Κερασάρη», ή «Πράσινο». Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι απαιτητικός για πολλές αγροτικές εργασίες σε όλη την Ελλάδα, παρ’ όλο που θεωρείται ότι εκείνη την περίοδο γίνονται οι λιγότερες δουλειές.

Βασικές καλλιεργητικές πρακτικές Μαΐου

Τον μήνα Μάη ξεκινούν και συνεχίζονται κάποιες καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο όπως:

Ενισχύστε την καρπόδεση των φυτών με τη χρήση βιοδιεγερτών για την αύξηση της παραγωγής.

Συγκομιδή 

Τον Μάιο συγκομίζονται:

Λαχανικά που φυτεύτηκαν στα τέλη του χειμώνα

Λαχανικά που φυτεύτηκαν στις αρχές της άνοιξης 


Απολαμβάνουμε επίσης φράουλες, πρώιμα βερίκοκα και πορτοκάλια, όψιμα μανταρίνια, κεράσια, μούσμουλα και αβοκάντο 

Φύτευση πεπονιού

Φύτευση πεπονιού

Καλλιέργεια πεπονιάς από σπόρο 

Για την καλλιέργεια της πεπονιάς μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους από γεωπονικά καταστήματα, από γνωστούς. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο χώμα ή σε φυτώριο όπου θα αφήσετε τα σπορόφυτα να αναπτυχθούν για 2 με 3 εβδομάδες, μέχρι να αποκτήσουν 2- 4 πραγματικά φύλλα. 

Για τη βλάστηση των σπόρων απαιτείται θερμοκρασία μεταξύ 21-27°C. Στην περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε τη σπορά νωρίτερα, συστήνεται να απλώσετε μαύρο φιλμ εδαφοκάλυψης, το οποίο με τη βοήθεια των ακτίνων του ηλίου θερμαίνει το έδαφος και βοηθά τους σπόρους να βλαστήσουν γρηγορότερα. Επιπλέον, θα αποτρέψει την ανάπτυξη αγριόχορτων και άλλων ζιζανίων μειώνοντας την ανάγκη για βοτανίσματα.  

Προετοιμασία για την καλλιέργεια της πεπονιάς

  • Το σημείο που θα επιλέξετε για σπορά θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Φτιάξτε ένα ελαφρώς μακρόστενο λοφάκι από χώμα και κομπόστ πριν το άπλωμα του φιλμ εδαφοκάλυψης για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος από τα φυτά σας.
  • Σε κάθε λοφάκι το οποίο πρέπει να απέχει το ένα από το άλλο 1,5-2 m, σπείρετε 3-5 σπόρους σε απόσταση 5 cm ο ένας από τον άλλον, σε βάθος 2-2,5 cm. 
  • Όταν τα φυτά αποκτήσουν 2 φύλλα, κρατήστε τα δύο πιο υγιή και εύρωστα και αφαιρέστε τα υπόλοιπα.
  • Ποτίστε συχνά καθώς τα πεπόνια έχουν υψηλές ανάγκες σε νερό.

Στην περίπτωση εφαρμογής φιλμ εδαφοκάλυψης:

  • Πριν στρώσετε το φιλμ εδαφοκάλυψης, φτιάξτε τα λοφάκια.
  • Κάντε 3-5 τρύπες στο φιλμ πάνω στο λοφάκι και φυτέψτε ένα σπόρο πεπονιάς σε βάθος 2-2,5 cm. 
  • Όταν τα φυτά αποκτήσουν 2 φύλλα, κρατήστε τα δύο πιο υγιή και αφαιρέστε τα υπόλοιπα.
  • Ποτίστε συχνά καθώς τα πεπόνια έχουν υψηλές ανάγκες σε νερό.

Εφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνικές μπορείτε να καλλιεργήσετε πεπονιά από σπορόφυτα. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε χρόνο και θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας των φυτών σας.

Φύτευση φασολιού

φύτευση φασολιού

Καλλιέργεια φασολιού από σπόρο

Για να πετύχετε γρήγορο φύτρωμα του σπόρου απαιτείται πρώτα να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία του εδάφους (σε βάθος 15-20 cm) και να υπάρχει επαρκής υγρασία στο σημείο φύτευσης του σπόρου. Επειδή κατά το φύτρωμα οι κοτυληδόνες του σπόρου αναπτύσσονται προς την επιφάνεια του εδάφους, η δημιουργία κρούστας στην επιφάνειά του εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το φύτρωμα και μειώνει τον αριθμό φυτών ανά στρέμμα. Παρ' όλ' αυτά, η υπερβολική υγρασία στο έδαφος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με προσβολές από διάφορες ασθένειες οι οποίες θα προκαλέσουν το σάπισμα των νεαρών φυταρίων.

Προετοιμασία για την καλλιέργεια της φασολιάς

  • Το σημείο που θα επιλέξετε για σπορά θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Απαιτείται να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία του εδάφους (σε βάθος 15-20 cm) και να υπάρχει επαρκώς υγρασία για το γρήγορο φύτρωμα του σπόρου.
  • Για τις νάνες ποικιλίες σπείρτε σε αποστάσεις 15-20 cm κατά μήκος των γραμμών, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30-60 cm. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες σπείρτε σε αποστάσεις 25-35 cm κατά μήκος των γραμμών οι οποίες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 100-120 cm. Τοποθετείστε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση και σε βάθος 2-5 cm. 
  • Η στήριξη των αναρριχώμενων ποικιλιών γίνεται συνήθως με μακριά καλάμια, λεπτούς ξύλινους πασσάλους ή με δίχτυα.  

Φύτευση καλαμποκιού

φύτευση καλαμποκιού

Προετοιμασία για την καλλιέργεια του καλαμποκιού

  • Το σημείο που θα επιλέξετε για σπορά θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Απαιτείται να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία του εδάφους και να έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη θερμοκρασία του εδάφους. Όταν η θερμοκρασία του εδάφους κυμαίνεται στους 15°C η βλάστηση των σπόρων γίνεται ταχύτερα και να νεαρά φυτάρια εμφανίζονται εντός 7 και 10 ημερών.
  • Το βάθος σποράς που θα επιλεχθεί επηρεάζεται σημαντικά από την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας από το έδαφος του λαχανόκηπου. Έτσι, σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας, οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος μεταξύ 2-3 cm, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, οι σπόροι θα πρέπει να σπέρνονται σε βάθος μεταξύ 5-8 cm.
  • Η σπορά των καλαμποκιών γίνεται σε σειρές, με αποστάσεις σποράς των σπόρων καλαμποκιού τα 30-40 cm. Οι απόσταση ανάμεσα στις γραμμές κυμαίνεται από 50-100 cm ανάλογα με την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και τη συχνότητα των ποτισμάτων.
  • Θα πρέπει να ποτίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς τα καλαμπόκια έχουν υψηλές ανάγκες σε εδαφική υγρασία.