Μαϊντανός

Γενικά


Ο μαϊντανός βρίσκεται αυτοφυής σε περιοχές της νότιας Ευρώπης και δυτικής Ασίας. Καλλιεργείται για τα αρωματικά φύλλα του, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C και σίδηρο.

Κλίμα και Έδαφος


Ο μαϊντανός ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλη βλαστική περίοδο και μέτριες θερμοκρασίες. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλύτερη θερμοκρασία ανάπτυξης του είναι 15-18 βαθμοί κελσίου. Αναπτύσσεται σε μέσης σύστασης εδάφη, βαθιά, γόνιμα με αρκετή υγρασία και pH 5-7.

 

Καλλιεργητικές πρακτικές - Τεχνικές


Ο μαϊντανός πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε θερμό ή ψυχρό σπορείο ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας ή απευθείας στον αγρό. Η σπορά ή μεταφύτευση μπορεί να γίνει από τις αρχές της άνοιξης ως το φθινόπωρο ανάλογα με τον εποχή της καλλιέργειας. Η σπορά γίνεται σε γραμμές με αποστάσεις 10cm μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή φύτευσης και 20-25cm μεταξύ των γραμμών.

 

Ποικιλίες


Οι κύριες ποικιλίες του μαϊντανού είναι:

 1. Giant
 2. Plain aromix
 3. Πλατύφυλλος Plain
   

Άρδευση


Ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει  σάπισμα στα φύλλα του μαϊντανού. Ποτίζουμε την άνοιξη κάθε 3 ημέρες περίπου και το καλοκαίρι πιο συχνά. Το ημέρες του καλοκαιριού με πολύ ζέστη ποτίζουμε καθημερινά ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ξήρανσης.

Λίπανση


Καλλιέργεια μαϊντανού με απόδοση 3 τόνους/στρέμμα, αφαιρεί από το έδαφος 9Kg αζώτου Ν, 2,9Kg φωσφόρου P και  18Kg καλίου Κ. Μπορούμε να προσθέσουμε  φώσφορο και κάλιο πριν από τη σπορά. Η προσθήκη αρκετής ποσότητας κοπριάς (τουλάχιστον 3-4 τόνοι/στρέμμα)  είναι επιθυμητή και βοήθα στο να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών . Το μισό άζωτο το ενσωματώνουμε πριν από τη σπορά και το υπόλοιπο σε 2 δόσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.  

Συγκομιδή - Συντήρηση


Η καλλιέργεια διαρκεί 2,5-3 μήνες. Η συγκομιδή γίνεται όταν το φυτό φτάσει στο ύψος 15-20cm . Κατά την συγκομιδή τα φυτά εκριζώνονται ή κόβονται σε ύψος 2-3cm πάνω από το έδαφος, για συνέχιση της καλλιέργειας. Ο μαϊντανός μπορεί να συντηρηθεί για λίγες ημέρες σε θερμοκρασία 0-2 βαθμών κελσίου και σχετική υγρασία 95%.

Εχθροί και Ασθένειες 


 

Ασθένειες

 1. Περονόσπορος
 2. Σεπτόρια
 3. Κερκόσπορα
 4. Ωϊδιο
 5. Σκληροτίνια


 Εχθροί

 1. Ψίλλα
 2. Τετράνυχος
 3. Σιδηροσκώληκας
 4. Νηματώδει

 

 

Πηγές:
Βιβλίο Γεν. και Ειδ. Λαχανοκομίας Καλορίζου-Παπαχατζής
Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Μαϊντανός, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.

2023 Agroclica, All rights reserved