Ο Απρίλιος, η καρδιά της άνοιξης, μας έχει καλωσορίσει με την έντονη ηλιοφάνεια και την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο τέταρτος μήνας του χρόνου σηματοδοτεί την έναρξη νέων φυτεύσεων, καλλωπιστικών φυτών και την καλλιέργεια του λαχανόκηπού μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Απριλίου: 

Αναμφίβολα τα δύο πιο αγαπημένα φυτά για φύτευση από τους ερασιτέχνες κηπουρούς είναι το καρπούζι και η φράουλα.

Φύτευση του καρπουζιού

Φύτευση καρπουζιάς

Το καρπούζι αποτελεί αγαπημένη επιλογή φύτευσης στον κήπο λόγω του γευστικού του καρπού που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού. Επιλέξτε να φυτεύσετε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα καρπουζιού σε μέρος με νότιο προσανατολισμό ώστε να το βλέπει συνεχώς ήλιος και να μην το πιάνει αέρας. Επίσης, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο ώστε να μην κρατάει νερό και σαπίσουν οι ρίζες ή αναπτυχθούν ασθένειες, να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία και να είναι μαλακό για να περνάει το νερό, ο αέρας και να μπορέσει να αναπτυχθεί η ρίζα. Η φύτευση είτε των σπόρων, είτε των σποροφύτων μπορούν να γίνουν είτε σε λάκκους είτε σε λοφίσκους.

Φύτευση της καρπουζιάς σε λάκκους ή σε λοφίσκους

1. Φύτευσης της καρπουζιάς σε λάκκο 

Κάθε φυτό τοποθετείται σε ένα λάκκο τον οποίο τον σκάβετε με διάμετρο 60 εκατοστά και βάθος 30 εκατοστά. Κρατήστε το μισό χώμα από αυτό που βγάλατε από το λάκκο και αναμείξτε το με κομπόστ ώστε να εμπλουτιστεί με οργανική ουσία και θρεπτικά και να δώσει πιο υγιή φυτά και τελικά καλύτερο καρπό. Έπειτα, γεμίστε το λάκκο, με αυτό το μείγμα χώματος.

Ο κάθε λάκκος θα πρέπει να απέχει από τον άλλο, από 90 έως 180 εκατοστά. Όσο πιο μεγάλο καρπό παράγει η ποικιλία που θα καλλιεργήσετε, τόσο πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι η απόσταση φύτευσης. Οι καρπουζιές θέλουν χώρο για να αναπτυχθούν και να μην καλύπτει η μία την άλλη.

2. Φύτευση της καρπουζιάς σε λοφίσκους 

Κατά τη φύτευση της καρπουζιάς, ανασηκώνουμε το χώμα σε λοφίσκους και πάνω σε αυτούς σπέρνουμε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα. Αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε λίγα καρπούζια, μπορείτε να φτιάξετε ένα λοφίσκο για κάθε φυτό. Αν καλλιεργείτε πολλά καρπούζια, τότε οι λοφίσκοι θα είναι μακρόστενοι και πάνω σε αυτούς θα καλλιεργούνται πολλά φυτά σε σειρά. Εμπλουτίζουμε όπως και προηγουμένως, το χώμα του λοφίσκου με πλούσια ποσότητα κομπόστ ώστε να έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία.

Γιατί να επιλέξετε αυτή τη μέθοδο φύτευσης; Η διαμόρφωση του χώματος σε λοφίσκους διατηρεί το χώμα μαλακό και ελαφρύ ώστε να αναπτυχθούν εύκολα οι ρίζες του φυτού. Επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό το χώματος ώστε το οξυγόνο να φτάνει ευκολότερα στις ρίζες. Βοηθά στην αποστράγγιση του περίσσιου νερού και έτσι δε σαπίζουν οι ρίζες.

Καλλιέργεια της καρπουζιάς από σπόρο ή από σπορόφυτο 

1. Ανάπτυξη της καρπουζιάς από σπόρο

Η ανάπτυξη της καρπουζιάς από τον σπόρο είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα η διαδικασία σίγουρα θα απλοποιηθεί:

  • Οι σπόροι της καρπουζιάς για να αναπτυχθούν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες. Υπολογίστε να ξεκινήσετε τη σπορά όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάσει τους 20oC. 
  • Τους σπόρους μπορείτε είτε να τους αγοράσετε από ένα γεωπονικό κατάστημα είτε να είναι δικοί σας. Στην περίπτωση που έχετε κρατήσει δικούς σας σπόρους, προτείνεται να επιλέγεται σπόρους από καρπούζια που είχαν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του καρπού που εσείς θέλετε. 
  • Σε κάθε θέση φύτευσης θα φυτέψετε 3 με 4 σπόρους, οπότε υπολογίστε πόσους σπόρους χρειάζεστε.
  • Για να δείτε ποιοι από αυτούς τους σπόρους δεν θα μπορέσουν σίγουρα να αναπτυχθούν, βάλτε τους μέσα σε νερό και όσοι επιπλέουν θα πρέπει να απομακρυνθούν και να απορριφθούν. 
  • Οι σπόροι που βυθίστηκαν θα πρέπει να αφεθούν στο νερό για μισή ώρα τουλάχιστον. Έπειτα τους βγάζετε και είναι έτοιμοι για φύτευση. 
  • Στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχετε αποφασίσει που θα φυτέψετε τους σπόρους σας, σε λάκκο ή σε λοφίσκο και να έχετε προετοιμάσει τις θέσεις. Εκεί θα ανοίξετε τρεις τρύπες βάθους περίπου 2,5 εκατοστών. Σε κάθε τρύπα θα πέσει και ένας σπόρος.
  • Για να ανοίξετε τις τρύπες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας.
  • Έπειτα, θα σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα το οποίο θα πιέσετε ελαφρά.
  • Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να κάνετε ελαφριά ποτίσματα ώστε να είναι συνέχεια υγρό το χώμα.
  • Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα σε 10 περίπου ημέρες θα έχουν βλαστήσει οι πρώτοι σπόροι. Ο χρόνος που θα βλαστήσουν εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την υγρασία του χώματος και το βάθος σποράς. 
  • Μια εβδομάδα αφού βλαστήσουν θα αφαιρέσετε τα πιο αδύναμα φυτά, ώστε να μείνουν δύο φυτά ανά θέση σποράς.

2. Ανάπτυξη της καρπουζιάς από σπορόφυτο

Εάν δεν έχετε ξαναφυτέψει καρπουζιές, προτείνεται να αγοράσετε από φυτώρια έτοιμα, πιστοποιημένα σπορόφυτα. Στην περίπτωση αυτή φυτεύετε τα σπορόφυτα είτε σε λάκκους είτε σε λοφίσκους αφού προηγηθεί η προετοιμασία που προαναφέρθηκε.

Φυτέψτε τα σπορόφυτα στους λάκκους ή τους λοφίσκους που έχετε προετοιμάσει. Προτείνεται η φύτευση να γίνει κατά 22 εκατοστά βαθύτερα σε σχέση με τον σπόρο, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι ρίζες καλύτερα. Όταν τα τοποθετήσετε στη θέση εγκατάστασης και προσθέσετε από πάνω τους χώμα, ποτίστε καλά.

Φύτευση της φράουλας

Για την θέση φύτευσης της φράουλας προτιμήστε μέρη του κήπου σας που τα βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Να θυμάστε ότι η φράουλα είναι πολυετές φυτό και συνήθως την πρώτη χρονιά θα πάρετε λιγότερες φράουλες σε σχέση με τις επόμενες χρονιές.

Φύτευση φράουλας

Καλλιέργεια της φράουλας από σπόρο ή από σπορόφυτο 

1. Ανάπτυξη της φράουλας από σπόρο

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε την φύτευση της φράουλας αφού πρώτα προμηθευτείτε πιστοποιημένους σπόρους. 
  • Έχετε στο νου σας ότι πριν τους σπείρετε θα πρέπει να βγουν από τον λήθαργό τους για να μπορέσουν να βλαστήσουν. Πώς γίνεται αυτό; Βρέξτε τους σπόρους ώστε να έχουν υγρασία, τοποθετήστε τους μέσα σε μια χαρτοπετσέτα την οποία θα τη βάλετε έπειτα μέσα σε ένα σακουλάκι στο ψυγείο για ένα μήνα. Προσοχή, όταν τους βγάλετε από το ψυγείο δεν θα πρέπει να τους σπείρετε κατευθείαν, αλλά αφήστε τους να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρώτα. Τότε είναι έτοιμοι για να φυτευθούν.
  • Οι σπόροι της φράουλας πρέπει να φυτευτούν πρώτα σε δίσκους σποράς, ή πλαστικά κυπελλάκια που τυχόν έχετε στο σπίτι σας σε ελαφρύ χώμα τα οποία θα προμηθευτείτε από το φυτώριο ή από γεωπονικό κατάστημα. Ζητήστε κομπόστ, ειδικό μείγμα για σπορόφυτα ή και τα δύο ώστε να κάνετε συνδυασμό αυτών.
  • Τα κυπελλάκια ή τους δίσκους σποράς τα τοποθετείτε σε θέσεις που έχουν ήλιο για τουλάχιστον 7 ώρες.
  • Όταν βλαστήσουν τα μεταφυτεύετε στην τελική θέση του κήπου σας ή σε γλάστρες.

2. Ανάπτυξη της φράουλας από σπορόφυτο

Για μεγαλύτερη ευκολία και σιγουριά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα σπορόφυτα από ένα φυτώριο ή ένα γεωπονικό κατάστημα. Στην περίπτωση αυτή τα φυτεύετε απευθείας στις ηλιόλουστες θέσεις που έχετε επιλέξει.