Αυτοφύεται και καλλιεργείται στις παραμεσόγειες χώρες. Κυριότερες χώρες που καλλιεργείται είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή Χάλια της Βοιωτίας και σε άλλες περιοχές.
Τα φύλλα-άνθη χρησιμοποιούνται ως άρτυμα. Είναι πολύ καλό μελισσοτροφικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία , σαπωνοποιία και φαρμακευτική.
Το δενδρολίβανο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο και θερμό κλίμα. Αναπτύσσεται σε πεδινές και ορεινές περιοχές. Κατάλληλα θεωρούνται όλα σχεδόν τα εδάφη, ακόμη και τα ασβεστούχα. Ακατάλληλα θεωρούνται τα πολύ βαριά που δεν αποστραγγίζονται καλά.
Τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται στο χωράφι κατά τον Οκτώβριο με Νοέμβριο ή τον Φεβρουάριο-Μάρτιο(πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα). Τα σπορεία δημιουργούνται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και μεταφυτεύονται στην τελική θέση τους στο χωράφι το φθινόπωρο ή την άνοιξη(πολλαπλασιασμός με σπόρο). Η φύτευση του δενδρολίβανου στα ξερικά χωράφια γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους ένα μέτρο και αποστάσεις επί των γραμμών 0,6-0,8 cm ενώ στα ποτιστικά οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες.
Πριν από την εγκατάσταση της φυτείας πρέπει το χωράφι να καθαριστεί από ξένα αντικείμενα και να υποστεί ένα βαθύ όργωμα. Τα πρώτα 2 χρόνια η φυτεία πρέπει να απαλλάσσεται από ζιζάνια είτε με σκάλισμα είτε με ζιζανιοκτόνα. Από τον τρίτο χρόνο και μετά τα φυτά αναπτύσσονται πολύ και καλύπτουν την επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα την σποραδική ανάπτυξη ζιζανίων τα οποία ξεβοτανίζονται με το χέρι. Σε περιοχές που αρδεύονται καλό είναι τα φυτά να ποτίζονται το καλοκαίρι 3-4 φορές.
Το δεντρολίβανο πρέπει να συλλέγεται όταν βρίσκεται στην άνθιση. Η καλύτερη εποχή είναι οι μήνες Μάιος,Ιούνιος και Ιούλιος. Σε πλήρη απόδοση τι φυτό φτάνει στον τρίτο χρόνο. Η μέση στρεμματική απόδοση σε χλωρό βάρος ανέρχεται 1500-2000 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό χόρτο κυμαίνεται στο 35%. Η παραγωγή ξηρών φύλλων ανέρχεται σε 260-350 κιλά/στρέμμα.
Το δεντρολίβανο προσβάλλεται από ριζοκτονία με κύριο χαρακτηριστικό τη σήψη και την ξήρανση των φυτών. Αντιμετωπίζεται με ριζοπότισμα με *Brassicol.
Πηγή:
Επιλογή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Δρ. Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου