Γνωρίζοντας την κτηνοτροφία

Αιγοπρόβατα

Βοειδή

Ορνιθοτροφία

Ευφυής γεωργία στην κτηνοτροφία

Αιγοπρόβατα

Τα αιγοπρόβατα έχουν εξαπλωθεί σχεδόν στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με εξαίρεση τις ερήμους και τις πολύ θερμές και υγρές τροπικές περιοχές. Μπορούν να προσαρμόζονται τόσο καλά λόγω του μικρού τους μεγέθους, του κοινωνικού τους ενστίκτου και της ικανότητάς τους να επιβιώνουν και σε περιοχές με περιορισμένη βλάστηση. Είναι ζώα υψηλής οικονομικής αξίας λόγω της ποικιλίας προϊόντων που παράγουν.

Ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων

Οι φυλές αιγοπροβάτων που είναι αυτόχθονες, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί από το Υπ.Α.Α.Τ.  είναι οι εξής: Αγρινίου, Άρτας, Ζακύνθου, Καλαρρύτικη, Καραγκούνικη, Καρύστου, Κατσικά, Κεφαλληνίας, Κύμης, Λέσβου, Π

ηλίου, Σαρακατσάνικη, Σερρών, Σκοπέλου (Αίγα), Σκοπέλου (Γλώσσας), Σφακίων, Φλώρινας, Χίου.

Φυλή Χίου

Τα πρόβατα της φυλής έχουν καταγωγή από το νησί της Χίου και αποτελούν μια από τις πιο περιζήτητες φυλές προβάτων στην Ελλάδα και η πιο γνωστή ελληνική φυλή στο εξωτερικό. Σήμερα εκτρέφεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και λιγότερο σε περιοχές όπως η Μαγνησία, Αργολίδα, η Δράμα, Τρίκαλα, Καρδίτσα κ.λπ.. Η δημοφιλία της οφείλεται στις υψηλές της αποδόσεις, στον υψηλό δείκτη πολυδυμίας και στην αυξημένη ικανότητά του να προσαρμόζεται στις διάφορες εδαφοκλιματικές συνθήκες. 

Χαρακτηριστικά φυλής Χίου

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

66 κιλά

87 κιλά

3,2 - 4,5 κιλά

Ύψος ακρωμίου

76 εκατοστά

84 εκατοστά

 

Γάλα / προβατίνα & αμελκτική περίοδο

260 - 380 κιλά

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,6 - 2,0

Ο καθαρός αριθμός αμιγώς εκτρεφόμενων προβάτων της φυλής Χίου είναι 6.500 άτομα περίπου. Είναι από τα πιο μεγαλόσωμα πρόβατα του ελλαδικού χώρου, έχουν λευκό χρωματισμό με σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο, τα άκρα και τα αυτιά. Έχουν κωνικό κεφάλι και μακρύ πρόσωπο, με μεγάλα, ημικρεμάμενα αυτιά. Έχουν ψηλά και λεπτά άκρα, και ουρά που φτάνει μέχρι το ακροτάρσιο. Η ουρά του προβάτου δυσκολεύει στο άρμεγμα και για τον λόγο αυτό είναι συχνή πρακτική να κόβουν την ουρά τους, λίγες μέρες μετά τη γέννηση των θηλυκών αμνών. Άλλο μειονέκτημα της φυλής είναι η ευπάθειά της σε μαστίτιδες και πιροπλάσμωση και εκτρέφεται δύσκολα σε ποιμνιακό σύστημα.

Ανήκει στην κατηγορία των ομοιόμαλλων προβάτων, με μέτρια ποιότητα και ποσότητα μαλλιού. Τέλος, έχει υψηλές διατροφικές απαιτήσεις και για τον λόγο αυτό εκτός από τη βόσκηση χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση ζωοοτροφής.

Φυλή Αγρινίου

Η φυλή Αγρινίου έχει μεγαλόσωμα πρόβατα με λευκό σώμα με μελανές κηλίδες περιμετρικά των ματιών, με λευκό μέτωπο και μύτη. Μπορεί να έχει μελανές κηλίδες στα αυτιά, τα πόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις συναντώνται και στο υπόλοιπο σώμα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, κυρτή μύτη και μετρίου μεγέθους αυτιά. Ο μαστός της φυλής Αγρινίου είναι καλά δεμένος με τους κοιλιακούς μύες και οι θηλές του μαστού έχουν κάθετη διαγώνιο. Τα αρσενικά άτομα έχουν ισχυρά κέρατα.

Εκτρέφονται σε πεδινές και υγρές περιοχές του Αγρινίου και τείνει να εξαφανιστεί λόγω εισβολής άλλων φυλών που προσαρμόζονται καλύτερα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής (κυρίως του Φριζάρτα Άρτας και του Καραγκούνικου). 

Γονιμοποιούνται συνήθως από τον Μάη μέχρι τον Αύγουστο και οι τοκετοί γίνονται από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιανουάριο. Τα αρνιά απογαλακτίζονται σε ηλικία 40 με 50 ημέρες, όταν έχουν αποκτήσει βάρος γύρω στα 9 με 11 κιλά. Η συχνότητα των γεννήσεων είναι ανά 12 μήνες.

Χαρακτηριστικά φυλής Αγρινίου

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

35 - 45 κιλά

55 - 80 κιλά

9 - 11 κιλά (απογαλακτισμός)

Γάλα/ 200 ημέρες

150 - 160 κιλά

 

Εριοπαραγωγή

1,1 - 1,6 κιλά αναμικτόμαλλου μαλλιού

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,3 - 1,5

Φυλή Καραγκούνικη

Η Καραγκούνικη φυλή προβάτων εκτρέφεται κατά βάση στο Δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι από τα πιο γνωστά της εγχώριας κτηνοτροφίας. Αριθμεί πάνω από 200.000 άτομα, είναι ανθεκτική φυλή, μεγαλόσωμη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ποσότητες διατροφής και είναι πρώιμη. Είναι ανθεκτικό ζώο ως προς τις ακραίες θερμοκρασίες. Σε ηλικία περίπου 10 μηνών οι αμνάδες εισέρχονται στην ήβη. 

Η φυλή εχει διάφορους χρωματισμούς, είτε μαύρο είτε λευκό με σκούρες κηλίδες στο σώμα, τα άκρα, τα αυτιά και το πρόσωπο. Είναι αναμικτόμαλλα πρόβατα, λεπτόουρα, με ισχυρά άκρα. Το επιρρίπιό τους είναι κυρτό, έχουν ημικρεμάμενα αυτιά, με μακριά, στρογγυλή ουρά. 

Χαρακτηριστικά φυλής Καραγκούνικης

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

57 κιλά

80 κιλά

 

Ύψος ακρωμίου

68 εκατοστά

78 εκατοστά

Γάλα/ γαλακτική περίοδο

180 κιλά (7,4% λίπος)

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,36

Περίπου 1 στα 2 κριάρια είναι κερασφόρα, έχουν μεγάλα κέρατα, ελικοειδή και ισχυρά. Οι προβατίνες κατά βάση δεν έχουν κέρατα αλλά ορισμένες φέρουν μικρά κέρατα. Έχουν καλά δεμένο μαστό με καλή διάπλαση και είναι ανθεκτική φυλή στις μαστίτιδες και στις πυροπλασμώσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της φυλής είναι 220 γραμμάρια ανά ημέρα για 115 ημέρες.

Φυλή Βλάχικη

Η βλάχικη φυλή συναντάται κυρίως στους νομούς της Άρτας, Ιωαννίνων και Τρικάλων και σπανιότερα σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας και σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Πελοποννήσου. Στην Θεσσαλία και την Ήπειρο έχουν επηρεαστεί από άλλες φυλές, κυρίως από το Σαρακατσάνικο και το Γραμμουστιανό πρόβατο και έχει αναπτυχθεί το Ορεινό Ηπείρου (Μπούτσικο). Ο πληθυσμός αμιγών προβάτων αριθμεί στα 30.000 άτομα. 

Χαρακτηριστικά φυλής Βλάχικης

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

46 κιλά

56 κιλά

 

Ύψος ακρωμίου

58 εκατοστά

65 εκατοστά

Γάλα/ προβατίνα & αμελκτική περίοδο

80 - 90 κιλά

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,1

Είναι μικρόσωμο πρόβατο με πληθώρα χρωματισμών, από τελείως λευκό έως τελείως μαύρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι 160 γραμμάρια ανά ημέρα για 105 ημέρες.

Φυλή Σφακίων

Η φυλή Σφακίων εκτρέφεται κατά βάση στην Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Χανίων. Ο αμιγής πληθυσμός εκτρεφόμενων προβάτων είναι γύρω στις 60.000. Είναι μικρόσωμη φυλή με λευκό χρωματισμό και μαύρο περίγραμμα γύρω από τα μάτια και τα άκρα. Το κεφάλι του είναι μικρό έως μεσαίου μεγέθους, έχουν διάρκεια γαλακτικής περιόδου γύρω στις 145 ημέρες και οίστρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά φυλής Σφακίων

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

41 κιλά

61 κιλά

 

Ύψος ακρωμίου

58 εκατοστά

65 εκατοστά

Γάλα/ προβατίνα & αμελκτική περίοδο

130 κιλά (5,2% λιποπεριεκτικότητα)

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,36

Φυλή Ζακύνθου

Τα πρόβατα της φυλής Ζακύνθου εντοπίζονται κυρίως στο ομώνυμο νησί με πληθυσμό περίπου στα 820 άτομα και αποτελεί υπό εξαφάνιση φυλή. Εκτρέφεται ιδανικά σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Έχει πολύ χαρακτηριστική διάπλαση, χαρακτηριστικά μαλλιού και αποδόσεις. Είναι αναμικτόμαλλο, λεπτόουρο και μεγαλόσωμο (από τα πλέον μεγαλόσωμα πρόβατα της Ελλάδας).

Χαρακτηριστικά φυλής Ζακύνθου

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

75 κιλά

83 κιλά

4 - 4,6 κιλά

(σε 60 ημέρες: 22 -25 κιλά)

Ύψος ακρωμίου

75 εκατοστά

83 εκατοστά

 

Γάλα/ προβατίνα & αμελκτική περίοδο

200 κιλά

   

Εριοπαραγωγή

0,8 - 1,2 κιλά αδρού μαλλιού

 

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,80

Έχει αποκλειστικά λευκό χρωματισμό σε όλο το σώμα και σπάνια φέρει στο πρόσωπο και στα αυτιά σκούρα στίγματα. Το κεφάλι του είναι μεγάλο, η μύτη κυρτή (κυρίως στα αρσενικά), με ισχυρά ελικοειδή κέρατα για τα αρσενικά άτομα (τα θηλυκά είναι συνήθως ακέρατα). Είναι πρόβατο υψηλών αποδόσεων και γι’ αυτό χρειάζεται σιτηρέσιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Έχει μεγάλα και κρεμάμενα αυτιά και ισχυρά, ψηλά πόδια.

Έρχονται σε οίστρο περίπου στους 8 μήνες και έχει τους πρώτους τοκετούς στους 13 μήνες. Εκτός από ζώο γαλακτοπαραγωγής και εριοπαραγωγής είναι και ζώο κρεοπαραγωγής.

Φυλή Εγχώριας Αίγας

Η φυλή εγχώριας αίγας περιγράφει όλους τους τύπους αιγών που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο. Είναι μετρίου μεγέθους και είναι προσαρμοσμένη στις ξηροθερμικές συνθήκες. Όπως είναι λογικό έχουν μεγάλη παραλλακτικότητα ως προς τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά και δεν είναι γενετικά σταθεροποιημένα. Ο χρωματισμός τους μπορεί να είναι μαύρος, καστανός, αποχρώσεις του κόκκινου, λευκό ή συνδυασμός αυτών. Δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και έχουν δείκτη πολυδυμίας 1,1.

Χαρακτηριστικά φυλής εγχώριας αίγας

 

Θηλυκά

Αρσενικά

Σωματικό βάρος

35 - 50 κιλά

45 - 65 κιλά

Ύψος ακρωμίου

66 εκατοστά

74 εκατοστά

Γάλα/ προβατίνα & αμελκτική περίοδο

ορεινές περιοχές: 50-90 κιλά

πεδινές περιοχές: 130 - 250 κιλά

 

Φυλή Άρτας (Φριζάρτα)

Η φυλή Άρτας, γνωστή ως φριζάρτα εκτρέφεται στα πεδινά του νομού Άρτας, εκτιμώμενο αριθμό εκτρεφόμενων προβάτων γύρω στα 30.000. Είναι μεγαλόσωμα πρόβατα, λευκού χρωματισμού με ελάχιστα άτομα να έχουν καστανό δακτύλιο γύρω από τα μάτια και μικρές κηλίδες ίδιου χρώματος στα αυτιά και γύρω από το στόμα. Η φυλή Άρτας επιλέγεται κυρίως λόγω της υψηλής γαλακτοπαραγωγής της καθώς θεωρείται ότι είναι η φυλή με τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Χαρακτηριστικά φυλής Άρτας (Φριζάρτα)

 

Προβατίνα

Κριός

Αρνί

Σωματικό βάρος

72 κιλά

85 κιλά

3 -5 κιλά
απογαλακτισμός: 15 - 17 κιλά

Ύψος ακρωμίου

70 εκατοστά

80 εκατοστά

 

Γάλα / προβατίνα & αμελκτική περίοδο

240 κιλά

 

Εριοπαραγωγή

   

Δείκτης πολυδυμίας

 

1,80

Είναι ομοιόμαλλη φυλή το κεφάλι, η κάτω τραχηλική χώρα, τα άκρα, η κοιλιά και η ουρά δεν καλύπτονται από μαλλί. Έχει λεπτά αυτιά, συμπαγές ακρορρίνιο, χοντρά χείλη και ανεπτυγμένο μαστό.

Ασθένειες αιγοπροβάτων

1. Πυρετός Q

Ο πυρετός Q οφείλεται στο βακτήριο Coxiella burnetii και εμφανίζεται κυρίως στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Είναι ανθεκτικό βακτήριο ως προς την επιβίωση του στο εξωτερικό περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει έως και χρόνια. Το βακτήριο μπορεί να εντοπιστεί και στο γάλα το οποίο καταστρέφεται σε θερμοκρασίες άνω των 73oC για πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Η νόσος μεταδίδεται σε δύο κύκλους:

  • Κατά τον πρώτο κύκλο μετάδοσης το βακτήριο μεταφέρεται μεταξύ των άγριων ζώων και των εκτοπαρασίτων τους.
  • Κατά τον δεύτερο κύκλο μεταφέρεται στα κατοικία μηρυκαστικά και μεταφέρεται από το ένα ζώο στο άλλο κυρίως μέσω του αέρα και της σκόνης. Ωστόσο μεταφέρεται και με την άμεση επαφή τους, τα έμβρυα υγρά ή μέσω των εκτοπαρασίτων τους.

Η αποβολή του βακτηρίου Coxiella burnetii από τον οργανισμό γίνεται μέσω των κοπράνων, των ούρων, το αίμα, τον πλακούντα και μέσω των κολπικών εκκρίσεων. Η νόσος μεταδίδεται και στον άνθρωπο καθ’ όλα τα στάδια μέχρι το σφαγείο. 

Στα αιγοπρόβατα η ασθένεια προκαλεί κυρίως ανορεξία και αποβολή. Εντοπίζεται στους μαστούς, στον πλακούντα, στη μήτρα και τους μαστικούς λεμφαδένες. Μπορεί να γίνει αιματολογική εξέταση για τον εντοπισμό της ασθένειας και με PCR.

Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας τότε θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές οι εκτροφές μέχρι να γίνει έλεγχος των ζώων και τα νοσούντα ζώα να παραμένουν σε καραντίνα. Όσα ζώα είναι έτοιμα για γεννήσουν θα πρέπει να γίνεται σε κλειστό χώρο με κατάλληλη διαχείριση των εμβρυϊκών υμενων και της στρωμνής και έπειτα πρέπει να γίνεται απολύμανση του χώρου. Τα νεογέννητα μαζί με τις μητέρες τους θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Γενικότερα θα πρέπει να γίνει απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται. Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής (κυρίως απολύμανση των χεριών, αποφυγή καπνίσματος, κατανάλωσης φαγητού και νερού)  μετά από οποιοδήποτε χειρισμό με τα ζώα. Τέλος το γάλα αυστηρά θα πρέπει να παστεριώνεται.

Θα πρέπει το προσωπικό που κουρεύει τα πρόβατα να φοράει προστατευτικές μάσκες και το μαλλί να παραμένει σε κλειστό χώρο μέχρι τη συλλογή. Αφού γίνει το κούρεμα τα πρόβατα θα πρέπει να υποβληθούν σε αντιπαρασιτικό λουτρό για προστασία από τα εκτοπαράσιτα.

2. Αφθώδης Πυρετός, FMD

Προκαλείται από μια ιογενή ασθένεια της οικογένειας Picornaviridae και είναι ικανή να προσβάλλει χοίρους, αιγοπρόβατα και βοοειδή. Η ασθένεια του αφθώδη πυρετού είναι άκρως μεταδοτική και άκρως μολυσματική (αρκεί ένα σωματίδιο για να υπάρξει μόλυνση) και ο κτηνοτρόφος οφείλει να ενημερώσει τις τοπικές αρχές με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (Νόμος 4235/2014 ΦΕΚ Α32, ΒΔ 26/3/1936 ΦΕΚ Α174, ΠΔ133/1992 ΦΕΚ Α66). Ο γρήγορος εντοπισμός της ασθένειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της. 

Στα μηρυκαστικά η ασθένεια εισέρχεται στον οργανισμό τους κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού ενώ γίνεται να εισέλθει και μέσω του πεπτικού συστήματος αν και η δεύτερη περίπτωση είναι πιο συχνή στην περίπτωση των χοίρων. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στον οργανισμό:

  • Διαμέσου πληγών οπουδήποτε στο σώμα του ζώου. Οι πληγές μπορούν να δημιουργηθούν για διάφορους λόγους όπως από σκληρές ζωοτροφές, από τραυματισμούς στα άκρα του ζώου, από τη χρήση αρμεκτικών μηχανών κλπ.
  • Κατά την τεχνητή γονιμοποίηση,
  • Διαμέσου χρήσης μη απολυμασμένου ιατρικού εξοπλισμού (μη ασφαλή εμβόλια, μολυσμένες βελόνες και φάρμακα, κτηνιατρικά εργαλεία κλπ).

Η μετάδοση του ιού στα ζώα προκαλείται:

  • Άμεσα με την επαφή με νοσσούντα ζώα ή ζώα φορείς.
  • Έμμεσα μέσω του εξοπλισμού ή και του ανθρώπου που μπορεί να φέρει τον ιό στα υποδήματα και στα ρούχα του.
  • Μέσω προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας.
  • Μέσω ακατάλληλων ζωοτροφών. 
  • Μέσω του αέρα. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα (60 χλμ πάνω από τη στεριά και 300 χλμ πάνω από την θάλασσα).
  • Μέσω του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να μεταφέρει τον ιό στην αναπνευστική οδό για χρονικό διάστημα μέχρι και 48 ώρες. Για τον λόγο αυτό ακολουθείται η κοινή πρακτική εισαγωγής του ατόμου σε καραντίνα για διάστημα 5-7 ημέρες μετά την επαφή του με τον ιό. Στην περίπτωση που παρατηρείται έντονα το πρόβλημα από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε μια περιοχή ή μια περίοδο, τότε το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να καθίσει το άτομο σε καραντίνα μπορεί να μειωθεί μετά από μπάνιο, λούσιμο και αλλαγή ρούχων και υποδημάτων.

Ο ιός, από τη στιγμή που θα μολύνει το ζώο χρειάζεται από 2 - 14 ημέρες χρονικό διάστημα για την επώαση του, συνήθως όμως χρειάζεται 6 ημέρες. Τα συμπτώματα του αφθώδη πυρετού είναι ο υψηλός πυρετός και η εμφάνιση φυσαλίδων στο ρύγχος και τα άκρα του ζώου. Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού ανέρχεται στο 100% ενώ όσων αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας, τα νεαρά ζώα έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (20% πιθανότητα θανάτου) σε σχέση με τα ενήλικα ζώα τα οποία συνήθως επιβιώνουν (1-5%) πιθανότητα θανάτου). Ο αφθώδης πυρετός είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση για τα ζώα και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ακινητοποίηση του ζώου πριν την εξέταση.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται διαφέρουν ανάμεσα στα διαφορετικά ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια. Στα αιγοπρόβατα παρατηρούνται συμπτώματα όπως κατάπτωση, ανορεξία, πυρετός, μείωση της γαλακτοπαραγωγής όμως σε ηπιότερη ένταση από ότι στα βοοειδή και τους χοίρους. Οι μικρού μεγέθους φυσαλίδες που αποτελούν και σύμπτωμα της ασθένειας μπορούν να εντοπιστούν (συχνά με δυσκολία λόγω του μικρού μεγέθους τους) στη στοματική κοιλότητα στην επιφάνεια της γλώσσας και στα ούλα ενώ στα άκρα οι αλλοιώσεις εντοπίζονται στα όρια μεταξύ του δέρματος και της στεφάνης των χηλών, καθώς και στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Στα πρόβατα μπορεί να παρατηρηθούν αιφνίδιοι θάνατοι λόγω μυοκαρδίτιδας και αποβολές στα ζώα που κυοφορούν. Μπορεί τα συμπτώματα να μην είναι τόσο έντονα σε αυτή την κατηγορία ζώων, παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή καθώς ακριβώς για αυτό το λόγο τα ζώα που θα μολυνθούν από τον ιο μπορεί να τον ξεπεράσουν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα και να λειτουργήσουν ως φορείς της ασθένειας μεταδίδοντας την και σε άλλα ζώα.

Σε περίπτωση υποψίας ή και επιβεβαίωσης της εμφάνισης της ασθένειας οι κτηνίατροι των τοπικών κτηνιατρικών Αρχών πριν την μετάβαση τους στην εκμετάλλευση θα πρέπει να επικοινωνούν µε το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, Τµήµα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσηµάτων, Εργαστήριο Αφθώδη, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διαδικασία της δειγματοληψίας και της αποστολής των δειγμάτων.

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η έγκαιρη ενημέρωση, η άμεση διάγνωση και η άμεση ενεργοποίηση των κρατικών µηχανισµών, μέτρα τα οποία αποτελούν κλειδί για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου. Επίσης μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές αιγοπροβάτων τα οποία µπορούν να αποτρέψουν την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή.

Κάποια από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι:

  • Η περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
  • Η κατασκευή απολυµαντικής τάφρου στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
  • Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των εγκαταστάσεων.
  • Η εφαρμογή προγράμματος απεντόµωσης - μυοκτονίας στις εγκαταστάσεις.
  • Ο περιορισμός του αριθμού των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις στα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που έχουν μπεί και σε άλλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Ο επιμελής καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων πριν αυτά εισέλθουν ή εξέλθουν από τις εγκαταστάσεις.
  • Οι επισκέψεις από ανθρώπους και ειδικά από εκείνους οι οποίοι έρχονται σε επαφή και με άλλα κτηνοτροφικά ζώα θα πρέπει να περιορίζονται στις απαραίτητες και όταν αυτές πραγματοποιούνται, πρώτα να απολυμαίνονται τα ρούχα και τα υποδήματα τους.
  • Θα πρέπει να ελέγχεται η προέλευση των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που αξιοποιούνται στην εκμετάλλευση.
  • Ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να φροντίζει ώστε να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την απομόνωση των νεοεισαχθέντων στην εκμετάλλευση και των ασθενών ζώων. 
  • Η αγορά ζώων να πληρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Θα πρέπει να ενημερώνονται οι κτηνιατρικές αρχές, να γίνεται ταυτοποίηση των ζώων.  Ενημέρωση των µε ενώτια ή ηλεκτρονικούς βόλους και να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα επίσηµα έγγραφα (υγειονοµικά πιστοποιητικά).
  • Να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε καθημερινή βάση για τον εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η προμήθεια μεταχειρισμένου εξοπλισμού από άλλες εκμεταλλεύσεις ειδικά όταν προέρχονται από κάπου όπου η ασθένεια ενδημεί. 

Η ασθένεια του αφθώδη πυρετού προκαλεί έμμεση ζημία στον κτηνοτρόφο μέσω της μείωσης στην παραγωγή, της αύξησης των ποσοστών θνησιμότητας, και μέσω της αύξησης του κόστος λόγω του υψηλού κόστους εφαρμογής μεθόδων αντιμετώπισης της ασθένειας.

3. Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, PPR

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR) είναι μια υψηλής µεταδοτικότητας ασθένεια η οποία προκαλείται από ιούς της οικογένειας Morbillivirus. Η ασθένεια μπορεί να προσβάλει όλα τα είδη μηρυκαστικών (άγρια και ήμερα) και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει θάνατο σε ποσοστά 80 - 100%. Η ασθένεια δε μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο, όμως αποτελεί ασθένεια υποχρεωτικής δήλωσης και η ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών έγκαιρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Η ασθένεια μπορεί και μεταδίδεται με άµεσο τρόπο πρωτίστως µε την στενή επαφή υγιών µε ασθενή ζώα ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τον αέρα μέσω σταγονιδίων και μέσω άλλων εκκρίσεων των ζώων όπως είναι το οφθαλµικό έκκριµα, το σάλιο, τα ούρα και τα κόπρανα. Ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στις εκκρίσεις των ζώων από την τρίτη έως και την 22η ημέρα μετά τη μόλυνση του. Παρόλα αυτά είναι ικανός να μεταδοθεί και να μολύνει και άλλα ζώα τις πρώτες 12 ημέρες μετά τη μόλυνση του ζώου.

Επίσης είναι δυνατόν ο ιος να μεταδοθεί με έμμεσο τρόπο μέσω της τροφής ή των υλικών με τα οποία έχει έρθει σε επαφή ζώα που νοσούν καθώς ο ιός είναι ικανός να επιβιώσει για διάστημα μέχρι 72 ωρών στην τροφή, στο νερό, στη στρωμνή και άλλα υλικά που βρίσκονται στην εκμετάλλευση. Η υγρασία, η θερμοκρασία και η ηλιακή ακτινοβολία είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν το πόσο θα καταφέρει να επιβιώσει ο ιός.

Για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας που αναφέρονται και στην περίπτωση της ασθένειας του αφθώδη πυρετού

4. Η μαστίτιδα των αιγοπροβάτων

Οι μαστίτιδες είναι ασθένειες οι οποίες προκαλούνται έπειτα από την προσβολή των ζώων από ορισμένα βακτήρια, με κυριότερα τα Staphylococcus aureus, Escherichia coli  και Pasteurella haemolytica. Επίσης ο ιός της Maedi-Visna προκαλεί σκληρυντική μαστίτιδα υπογαλαξία. Οι μαστίτιδες αποτελούν την αιτία για την απώλεια μεγάλου μέρους της εκτροφής αιγοπροβάτων καθώς διακόπτεται η λειτουργία του μαστικού αδένα, επομένως τα ζώα στέλνονται για σφαγή ή μπορεί και να προκληθεί θάνατος. Σε μικρότερη κλίμακα η γαλακτοπαραγωγή μειώνεται και η ποιότητα του γάλακτος υποβαθμίζεται καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να καταναλωθεί το γάλα από ζώα που έχουν την ασθένεια. Τυπικό σύμπτωμα της μαστίτιδας είναι η αγαλαξία η οποία όταν εντοπίζεται θα πρέπει να γίνεται εξέταση της υγείας του μαστού του αιγοπροβάτου.

Στα αιγοπρόβατα εμφανίζονται κυρίως η κλινική και υποκλινική μαστίτιδα. Η κλινική μαστίτιδα έχει τρεις μορφές: την υπεροξεία, την οξεία και τη χρόνια. Κατά την υπεροξεία το ζώο έχει υψηλό πυρετό, ταχυκαρδία, μειωμένη όρεξη, μυϊκή αδυναμία και αλλοίωση ενός, συνήθως, μαστικού αδένα και επέρχεται ο θάνατος σε λίγες ώρες. Τα συμπτώματα κατά την οξεία μορφή είναι εντοπισμένα στον μαστικό αδένα, ο μαστός του ζώου είναι σκληρός, θερμός και εξοιδημένος και πονάει ο μαστός του. Το μαστικό έκκριμα γίνεται πιο πυώδες ή αιματηρό, το δέρμα αποκτά κυανωτικό χρώμα, το οποίο συνεχίζει και γίνεται μαύρο ώσπου ο αδένας νεκρώνεται και τμήμα του μαστικού ιστού πέφτει. Η χρόνια μαστίτιδα έπεται της οξείας όπου συσσωρεύεται πύον στο μαστικό παρέγχυμα. Η χρόνια μαστίτιδα δεν γίνεται αντιληπτή εύκολα παρά μόνο κατά τον απογαλακτισμό ή κατά το ζευγάρωμα. 

Για την πρόληψη της μαστίτιδας πρέπει να γίνεται σωστή προετοιμασία των ζώων πριν από κάθε άρμεγμα με πλύσιμο του μαστού και απομάκρυνση των πρώτων ριπών γάλακτος των μαστικών αδένων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή ρύθμιση και συντήρηση των αρμεκτικών μηχανών ώστε να μην τραυματίζονται οι θηλές, απολύμανση των θηλών μετά από το άρμεγμα, τακτική αλλαγή της στρωμνής, τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Τα ζώα που είναι άρρωστα για χρόνια είναι επιτακτικό να σφάζονται. Προληπτικά μπορεί να γίνεται ενδομαστική χορήγηση αντιβιοτικών μετά τη λήξη της γαλακτικής περιόδου και προτείνεται να γίνεται έλεγχος του γάλακτος για γρηγορότερη διάγνωση περιπτώσεων υποκλινικών μαστίτιδων.

Για τη θεραπεία της μαστίτιδας χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για ενδομαστική έγχυση αντιβιοτικών με κυριότερα τα αμπικιλλίνη, ερυθρομυκίνη, κλοξακιλλίνη, λινκομυκίνη, νεομυκίνη, οξυτετρακυκλίνη, προκαϊνική πενικιλλίνη, ριφαμυκίνη, πρεδνιζολόνη

5. Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι νευρολογική ασθένεια των αιγοπροβάτων η οποία βαθμιαία κλιμακώνεται . Η επικρατέστερη άποψη για τα αίτια της ασθένειας είναι οι πρωτεΐνες πράιον (prion). Το βασικότερο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι η αδυναμία συντονισμού κινήσεων, η νευρικότητα και η επιθετικότητα. 

Στο μεσοδιάστημα από την προσβολή έως την εμφάνιση της ασθένειας δεν μπορεί να γίνει διάγνωση και όταν γίνει δεν υπάρχει μέθοδος θεραπείας της ασθένειας με εμβόλιο ή φάρμακο. Ο θάνατος του ζώου μπορεί να γίνει εντός 2 εβδομάδων έως μισό χρόνο. Η πιστοποίηση της ύπαρξης γίνεται κατά κύριο λόγο μετά το θάνατο του ζώου, με τον εγκέφαλο να έχει σπογγώδη μορφή.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται από ένα άρρωστο ζώο σε άλλο μέσω των ζωοτροφών. Ο άνθρωπος δεν νοσεί από την ασθένεια ακόμα και αν καταναλώσει γάλα από αιγοπρόβατο που νοσεί. 

6. Βρουκέλλωση

Η βρουκέλλωση είναι νόσος του γεννητικού συστήματος που στα αιγοπρόβατα οφείλεται στο βακτήριο Brucella melitensis. Το βακτήριο μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως οι μαστοί και οι αρθρώσεις και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποβολών και την στειρότητα. 

Το παθογόνο εισέρχεται κυρίως από τέσσερις εισόδους:

  • Στόμα: μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής και νερού όταν έρθουν σε επαφή με τα εκκρίματα του γεννητικού συστήματος μολυσμένων ζώων. Πολλές φορές μπορεί και άλλα ζώα όπως πουλιά, σκυλιά και τρωκτικά να μεταφέρουν μολύσματα από την μια εκτροφή στην άλλη.
  • Γεννητικά όργανα: όταν το σπέρμα είναι μολυσμένο με το βακτήριο
  • Μάτια: όταν έρθει σε επαφή το μάτι με μολυσμένο υλικό
  • Δέρμα: μέσω ανοικτών πληγών που έρχονται σε επαφή με απεκκρίματα μολυσμένων ζώων.

Τα νεαρά ζώα μπορεί να μολυνθούν από το βακτήριο ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και από μολυσμένο πρωτόγαλα κατά τον θηλασμό. Τυπικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η αποβολή μόνο κατά τον πρώτο τοκετό. Παρ’ ότι στους επόμενους τοκετούς δεν πραγματοποιείται αποβολή, κατά βάση τα νεογνά είναι ήδη μολυσμένα και γεννιούνται πρόωρα. Άλλα συμπτώματα της ασθένειας είναι η στειρότητα, η ενδομητρίωση, η ορχίτιδα και η αρθρίτιδα. Η βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων μεταδίδεται και στον άνθρωπο μέσω της τροφής (γάλα και κρέας μολυσμένων ζώων). 

Τα μέτρα προστασίας κατά της βρουκέλλωσης είναι:

  • σφαγή των μολυσμένων ζώων σε εγκεκριμένα σφαγεία
  • αποφυγή επαφής της μολυσμένης εκτροφής με κάποια υγιή εκτροφή 
  • απολύμανση των εργαλείων και των σταβλικών εγκαταστάσεων 
  • καταστροφή μολυσμένων απεκκρίσεων και της στρωμνής
  • συχνός έλεγχος των ευαίσθητων ειδών
  • συγκέντρωση του γάλακτος που προέρχεται από μολυσμένες εκτροφές σε ειδικά δοχεία, υποβολή σε θερμική επεξεργασία και χρήση του στη διατροφή των ζώων
     
2024 Agroclica, All rights reserved