Γνωρίζοντας την καλλιέργεια της μελιτζάνας

Καλλιεργητικές πρακτικές στη μελιτζάνα

Φυτοπροστασία

Υπαίθρια καλλιέργεια

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια

Τεχνολογία στην καλλιέργεια

Για τον ερασιτέχνη

Τεχνολογία στην καλλιέργεια

Γεωργία ακριβείας

Κατά την καλλιέργεια μελιτζάνας, η γεωργία ακριβείας μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους ώστε να βελτιώσει την παραγωγή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιες με της τομάτας και της πιπεριάς μιας και ανήκουν στην ίδια οικογένεια και εμφανίζουν ίδιες ανάγκες. Ωστόσο η μελιτζάνα είναι το πιο φωτόφιλο από τα σολανώδη, έχοντας παράλληλα και τη μεγαλύτερη ανάγκη σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξή της. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται στενή παρακολούθηση όσoν αφορά τις συνθήκες που μεγαλώνει, και ειδικά εάν βρίσκεται σε θερμοκήπιο όπου μπορούν να επιβληθούν αλλαγές στο περιβάλλον του.

Ένα χρήσιμο εργαλείο στην γεωργία ακριβείας είναι η μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε τη μεταβλητότητα του εδάφους, έχοντας πληροφορίες βασικές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επέμβουμε με τις διάφορες εισροές (πχ. άρδευση), όπως το πορώδες αλλά και την αλατότητα του εδάφους.

Μία άλλη μέθοδος είναι η χαρτογράφηση του αγρού. Αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών, είτε ακόμα καλύτερα μέσω φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από drone (εναέρια, μη επανδρωμένα μέσα) με απλές, υπερφασματικές ή θερμικές κάμερες. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την χαρτογράφηση που έχει επέλθει με τηλεσκοπικά μέσα, μπορούν να είναι χρήσιμα με το κατάλληλο πρόγραμμα (software) όπως για παράδειγμα το GIS, λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία δεδομένων και χαρτών, συνδυαστικά με τη χαρτογράφηση που έχει γίνει έχοντας ένα GPS ικανό για να ελέγχει την ακριβή τοποθεσία.

Τα drones και τα επίγεια μέσα όμως, μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε καλλιεργητικές εργασίες. Οι ψεκασμοί μπορούν να εφαρμοστούν μέσω αυτών ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό απορροών, σαφώς ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα και κανονισμούς για τους ψεκασμούς. Με τη χρήση ενός drone δεν υπάρχει αντίστοιχη διασπορά, όπως σε ένα τυπικό ψεκαστικό μηχάνημα κάνοντας τον ψεκασμό πιο ακίνδυνο και ευκολότερο, καθώς ο χειρισμός του drone γίνεται από απόσταση. Ακόμα μέσω των κατάλληλων αισθητήρων μετρώνται οι δείκτες βλάστησης (π.χ. NDVI και NDRE). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της παραγωγής με πρόβλεψή της και συνάμα έλεγχο για πιθανές ελλείψεις στη λίπανση ή την άρδευση, όπως και για την ύπαρξη ασθενειών και ζιζανίων. Επίσης, η γεωργία ακριβείας μπορεί να βοηθήσει στις στοχευμένες εισροές ώστε να μην είναι η καλλιέργεια οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορη.

Μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή του αγρότη, ως προς τον έλεγχο του περιβάλλοντος και του εδάφους εντός και εκτός θερμοκηπίου.
Όσον αφορά τα θερμοκήπια, εκτός από συμβατικά, στην καλλιέργεια μελιτζάνας συναντώνται και υδροπονικά, τα οποία κερδίζουν έδαφος με το πέρασμα του χρόνου και ο έλεγχος του περιβάλλοντος είναι σαφώς ευκολότερος με τα σημερινά μέσα που διαθέτει η τεχνολογία και τους κατάλληλους αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στην κατασκευή για τις εκάστοτε μετρήσεις.

Ματιά στο εξωτερικό

Οπως προαναφέρθηκε, η μελιτζάνα χρειάζεται αρκετό φως και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε χώρες που βρίσκονται σε πιο βόρεια κλίματα, όπως η Ολλανδία, και καλλιεργείται κυρίως σε θερμοκήπια. Όπως και σε άλλα σολανώδη, η μεγαλύτερη επένδυση γίνεται στο φωτισμό, με LED φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας, μωβ χρώματος για καλύτερη απόδοση στην καλλιέργεια. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και αυτόματη ρυθμιστές της θερμοκρασίας μιας και είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της μελιτζάνας.
Στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούνται ρομπότ τα οποία συλλέγουν δεδομένα από το χωράφι ώστε να ελεγχθεί η παραλλακτικότητα του αγρού για την καλλιέργεια της μελιτζάνας και να επέμβει ο αγρότης ανάλογα με τις ανάγκες της μελιτζάνας.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, στον αγρό ακολουθώντας τις τάσεις της τεχνολογίας, χωρίς υπερβολές λόγω προϋπολογισμού. Στον ανοιχτό αγρό, ένα drone θα μπορούσε να βελτιώσει τον ψεκασμό και να εντοπίζει τις ανάγκες της καλλιέργειας. Μία κίνηση που μπορεί να γίνει και συνεργατικά, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και οι ‘’μικρότεροι’’ οικονομικά αγρότες.

Στις περιπτώσεις υδροπονικών εγκαταστάσεων, μπορούν να εφαρμοστούν πιο σύγχρονες μέθοδοι, ακόμα κι από μικρότερους αγρότες. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν ούτως ώστε να βελτιωθεί να απόδοση της μελιτζάνας.
 


 

2024 Agroclica, All rights reserved