Φίκος Ελάστικα

Φίκος Ελάστικα

Γενικά


Ο Φίκος Ελάστικα είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυτά εσωτερικού χώρου, γνωστό επίσης κα ως Indian Rubber Tree. Λόγω των ελάχιστων απαιτήσεων φροντίδας του, αποτελεί το ιδανικό φυτό για αρχάριους. Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την φροντίδα του.

Χώμα


Τα φυτά από καουτσούκ ανέχονται ένα ευρύ φάσμα εδαφικών συνθηκών υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά στραγγιζόμενα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φυτό αναπτύσσεται εντός μιας γλάστρας, θα πρέπει η αρχή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με τη φύτευση του σε ένα γόνιμο μείγμα εδάφους.
Ο καλύτερος τύπος καλλιεργητικού μέσου πρέπει να περιέχει ίσες ποσότητες τύρφης, φλοιού πεύκου και περλίτη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε 50/50 μείγμα χώματος για γλάστρα και τύρφης, με την προϋπόθεση να στραγγίζει καλά όταν αυτό ποτίζεται.

Φως 


Η τοποθέτηση του φίκου και το φως που θα λαμβάνει, εξαρτάται από τον τύπο που καλλιεργείτε. Εκείνοι με συμπαγή πράσινα φύλλα μπορούν να δεχτούν χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού από τους υπόλοιπους τύπους. 
Για να διατηρηθούν έντονα τα χρώματα του, προτείνεται η τοποθέτηση του σε μέρος όπου δέχεται έντονο, έμμεσο φως. Αντίθετα, η τοποθέτησή του σε μέρος με συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα κάνει το φυτό να χάσει μέρος του χρώματος στο φύλλωμά του.

Νερό


Για μεγιστοποίηση της απόδοσης του φυτού σας, φροντίστε οι ρίζες του να ποτίζονται πολύ καλά. Αυτό σημαίνει πότισμα μέχρι να παρατηρήσετε να «ξεχειλίζει» από τον πάτο των οπών αποστράγγισης της γλάστρας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αφήνετε το δοχείο να «καθίσει» στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Ύστερα από περίπου 30 λεπτά, μπορείτε να αδειάσετε τον κάτω δίσκο από το περισσευούμενο νερό.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης του φυτού, μπορεί να χρειαστείτε να ποτίζετε το φυτό σας μία φορά την εβδομάδα. Πως θα καταλάβετε όμως ότι χρειάζεται πότισμα;
Μια χρήσιμη τεχνική είναι να βάζετε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα. Εάν τα 5 εκατοστά του εδάφους (από την επιφάνεια του και κάτω) είναι τελείως στεγνά, τότε μπορείτε να ποτίσετε το φυτό σας.
Ωστόσο, τον χειμώνα, όταν ο φίκος αδρανεί (η ανάπτυξη επιβραδύνεται), πιθανότατα θα χρειαστεί να ποτίζετε μόνο κάθε δεύτερη εβδομάδα. Με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, θα ελέγχετε αν το έδαφος είναι στεγνό και στη συνέχεια θα ποτίζετε μέχρι να τρέξει το νερό από τις κάτω οπές αποστράγγισης. Για καλύτερα αποτελέσματα, συστήνεται να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίπανση


Ο φίκος χρειάζεται λίπανση ενώ αναπτύσσεται ενεργά, δηλαδή από την άνοιξη έως και ολόκληρη την περίοδο του καλοκαιρού. Μόλις έρθει ο χειμώνας, το φυτό μπαίνει σε λήθαργο και η ανάπτυξη του επιβραδύνεται, επομένως θα πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή λιπάσματος.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα καθώς ποτίζετε. Η λίπανση θα χρειαστεί να γίνεται κάθε μήνα ώστε να διατηρηθεί το φυτό σας χαρούμενο και υγιές.
 

2023 Agroclica, All rights reserved