Μονστέρα

Γνωρίζοντας την μονστέρα

Η Monstera deliciosa, είναι ίσως τα πιο δημοφιλές και πιο πολυφωτογραφημένο φυτό εσωτερικού χώρου. Η ονομασία του προέρχεται από την αγγλική λέξη monster, που σημαίνει τέρας, και αναφέρεται στο μεγάλο μέγεθος που μπορεί να φτάσει αλλά και από το delicious, που σημαίνει νόστιμη, με αναφορά στα φρούτα που βγάζει, με κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης. Για το φρούτο της μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ωριμάσει και αν καταναλωθεί άγουρο μπορεί να κάνει το στόμα και τον οισοφάγο να καούν εξαιτίας της χημικής ουσίας που ονομάζεται οξαλικό οξύ. ”Είναι γνωστή και ως Swiss cheese plant - ελβετικό τυρί, το οποίο αναφέρεται στις περίφημες τρύπες στα φύλλα τους (fenestrations).

Κοσμεί την αγορά τα τελευταία 50 χρόνια και αποτελεί βασικό στοιχείο για διακόσμηση σε εσωτερικούς χώρους, καθώς μπορείτε να τα αγοράσετε σχεδόν οπουδήποτε και δεν είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν.

Έχει πλατιά, δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα που έχουν σχήμα καρδιάς. Μεγαλώνοντας, τα φύλλα της ανοίγουν και σχηματίζουν λοβούς, οι οποίοι δεν υπήρχαν πριν. Με καταγωγή από τα δάση του Μεξικό και της Κολομβίας, η Μονστέρα είναι γεννημένη να αναρριχάται και έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί αρκετά. 

Περιβάλλον

Η Μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών μεταξύ 18 - 30 ℃ όπου και εξασφαλίζεται ότι τα φύλλα της θα διατηρήσουν το πλούσιο σκούρο πράσινο χρώμα. Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 15℃ θα αρχίσει να πεθαίνει. Επίσης, χωρίς σχετική υγρασία και επαρκές νερό θα χάσει τη λάμψη της και οι άκρες των φύλλων της θα ξεκινήσουν να γίνονται καφέ και ξηρές.

Φως

Το φυτό προτιμά την έντονη αλλά όχι απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Διαθέτει «μύες» για να μπορεί να προσαρμόσει τα φύλλα του ώστε να είναι πιο κοντά στο φως όταν το χρειάζεται ή πιο μακριά όταν δεν το χρειάζεται. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να κάψει τα φύλλα. Μια καλή συμβουλή είναι να σκουπίζουμε απαλά τα φύλλα της κάθε 2 εβδομάδες με ένα υγρό πανάκι και να την περιστρέφουμε (στη θέση που βρίσκεται) κάθε μήνα ώστε να έχουν «χρόνο» στον ήλιο όλα τα φύλλα της.


Χώμα

Ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες για την Μονστέρα είναι ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο με τιμή pH 6,1-7,5. Ενώ μπορεί να ανεχθεί ελαφρώς αμμώδες έδαφος, προτιμά το υγρό αργιλώδες, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εάν υπάρχει ένα κοινό/ τυπικό χώμα για γλάστρες, προσθέτουμε περλίτη ώστε να βελτιώσουμε την αποστράγγιση και να αποφευχθεί η σήψη των ριζών. Λόγω του ότι το φυτό διαθέτει υπέργειες ρίζες θα πρέπει να τοποθετείται ένας καλά στερεωμένος πάσσαλος κοντά του ώστε να μπορεί να τις βάλει εντός του για στήριξη και απορρόφηση τυχόν υγρασίας στα βρύα.

Φύτευση

Θα πρέπει να φυτευτεί σε δοχείο που έχει διπλάσιο μέγεθος από την κύρια ρίζα της, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει οπές αποστράγγισης για να αποφευχθεί η εμφάνιση σήψης των ριζών της. Αμέσως μετά τη φύτευση της μονστέρας, καλό θα ήταν το χώμα της να πιεστεί ελαφρά. Η μεταφύτευση της κάθε 1-2 χρόνια διευκολύνει την ανάπτυξη της. Σε περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή η μεγάλη ανάπτυξη της, προτείνεται απλά η ανανέωση του επιφανειακού χώματος της.

Νερό

Η Μονστέρα χρειάζεται μια μέση ποσότητα νερού και είναι σημαντικό να αποφευχθεί το υπερβολικό πότισμα του φυτού καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Φυσικά, το πότισμα ενός φυτού εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες ζει. Ένας καλός τρόπος για προσδιορίσετε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα, είναι πρώτα να ελεγχθεί ότι το έδαφος είναι ελαφρώς στεγνό. Επίσης η Μονστέρα, απολαμβάνει  το υγρό περιβάλλον, οπότε μαζί με το πότισμα καλό θα ήταν να ψεκάζονται ελαφρά τα φύλλα της κάθε δεύτερη μέρα ώστε να μην στεγνώσει το φυτό.

Λίπανση

Λόγω της έντονης ανάπτυξης της κατά τους θερμότερους μήνες, οι ανάγκες της σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Καλό είναι λοιπόν, την περίοδο αυτή να λιπαίνεται μια φορά το μήνα, με κάποιο πλήρες λίπασμα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο (όπως 20-20-20), το οποίο διαλύεται στο νερό του ποτίσματος (Υδατοδιαλυτό). Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν υπάρχει ανάλογη ανάγκη καθώς δεν θα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Προτείνεται το ξέπλυμα του χώματος μετά από 6 μήνες σίτισης για να αφαιρεθούν τυχόν συσσωρεύσεις αλατιού, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του φυτού.

Κλάδεμα

Η Μονστέρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα πέρα από την αφαίρεση του νεκρού φυλλώματος. Το κλάδεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της ανάπτυξης της. Όταν καλλιεργείται έξω, μπορεί να φτάσει έως και τα 3,5 μέτρα ύψος, ενώ όταν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να φτάσει έως τα 2 μέτρα ύψος. Εάν το φυτό λαμβάνει καλή φροντίδα, μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος αρκετά γρήγορα, επομένως είναι σημαντική η διαχείριση της ανάπτυξής με βάση το επιθυμητό μέγεθος διατήρησης του.

Πολλαπλασιασμός  

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού από μοσχεύματα είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία. Αρχικά, θα πρέπει να κοπεί τμήμα κάτω από έναν κόμβο φύλλου. Αυτό το κομμένο κομμάτι, θα πρέπει να διαθέτει μερικά υγιή φύλλα και αρκετές εναέριες προσκολλημένες ρίζες. Στη συνέχεια το κομμένο άκρο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια γλάστρα με χώμα και οι ρίζες του να καλυφθούν με περίπου 2 εκατοστά χώμα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται τακτικό πότισμα. Το φυτό, θα ξεκινήσει να αναπτύσσει ρίζες μέσα σε περίπου 4-6 εβδομάδες.

Εποχιακές προφυλάξεις

Στο συγκεκριμένο φυτό δεν αρέσουν οι χειμερινές συνθήκες και δεν μπορεί να ανεχθεί χαμηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει λοιπόν, το εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται να διατηρεί θερμοκρασία άνω των 15℃  και να εξασφαλιστεί ότι το έδαφος της δεν θα είναι κρύο και υγρό. Για να αποφευχθεί η υγρασία, μειώνουμε την ποσότητα του νερού όταν ποτίζουμε και ελέγχουμε το χώμα από πριν για να βεβαιωθούμε ότι είναι σχετικά στεγνό. 

2023 Agroclica, All rights reserved