Αστική καλλιέργεια

Γενικά


Ο όρος αστική καλλιέργεια περιλαμβάνει την αστική κτηνοτροφία, τις αστικές υδροπονικές καλλιέργειες την αστική μελισσοκομία και την αστική κηπουρική. Όταν κάποιος σκέφτεται καλλιέργεια στην πόλη θεωρεί πως οι συνθήκες για καλλιέργεια δεν είναι κατάλληλες πράγμα που δεν ισχύει. Πάρα πολλά σημεία μέσα στην πόλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασχολούνται με αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η αστική καλλιέργεια δεν χρειάζεται μεγάλες εκτάσεις και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των λαχανικών του. Και μέσα στην πόλη αυτό μπορεί να γίνει είτε στο φυτεμένο μπαλκόνι μας, είτε στο μικρό μας κήπο, ακόμη και στην ταράτσα μας.

Καλλιέργεια στο μπαλκόνι και στην ταράτσα


Δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα για να καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η καλλιέργεια σε ζαρντινιέρες ή ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες. Πριν ξεκινήσουμε την καλλιέργεια μας πρέπει να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει η παροχή νερού για τις ανάγκες του ποτίσματος των φυτών μας. Τοποθετούμε χαλίκι στο κάτω μέρος της ζαρντινιέρας μας ή της γλάστρας μας για να εξασφαλίσουμε την αποστράγγιση που χρειαζόμαστε. Η επιλογή του χώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια μας. Μπορούμε να αγοράσουμε χώμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο αλλά αυτό μόνο του δεν αρκεί. Συνηθίζεται να το εμπλουτίζουμε με χώμα από κάποιο δάσος, κομπόστ αλλά και κοπριά. 

Αν επιλέξουμε την καλλιέργεια λαχανικών ή βοτάνων είναι απαραίτητο να υπάρχει ηλιοφάνεια στο σημείο για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Πρέπει να προσέξουμε αν επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε κολοκύθια, καρπούζια ή πεπόνια. Εδώ χρειαζόμαστε αρκετά μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Αν επιλέξουμε δέντρα πολύ καλά αποτελέσματα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα έχουν δώσει η λεμονιά και η κορομηλιά. Η επιλογή των γλαστρών εδώ πρέπει να είναι προσεκτική γιατί χρειάζονται γλάστρες μεγαλύτερες των 50 λίτρων. Επίσης εδώ πρέπει να μεριμνήσουμε για την προστασία από τους βόρειους ανέμους που προκαλούν προβλήματα στα δέντρα μας.

 

Κόστος εγκατάστασης


Το κόστος εγκατάστασης για να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας δεν είναι απαγορευτικό και σίγουρα το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Αν ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού το κόστος ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το πληρώνουμε μια φορά στην αρχή. Υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε αυτό το κόστος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας γλάστρες από άχρηστα υλικά ακόμη και από πεταμένα πλαστικά καφάσια. Επίσης κατάλληλα υπολείμματα από την κουζίνα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα και να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την κατάλληλη οικονομία.

Επιλογή φυτών


Η επιλογή των φυτών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για φυτά που δίνουν καλή παραγωγή σε γλάστρες μπορούμε να επιλέξουμε: μικρές ποικιλίες καρότων, τα φυλλώδη όπως σέσκουλα, σπανάκι, ρόκα, μαρούλια, σαλάτες, ραπανάκια και οι μικρές ποικιλίες ντομάτας π.χ. οι cherry. Σχεδόν όλα τα αρωματικά και τα βρώσιμα λουλούδια, όπως βιόλες και πανσέδες, καλεντούλα κ.α. Από φρούτα τα φραγκοστάφυλα και τα μύρτιλα είναι εφικτό να καλλιεργηθούν σε μπαλκόνια, αλλά θέλουν κρύο, οπότε καλύτερα να τα φυτεύουμε στα πιο βόρεια μέρη του μπαλκονιού ή της ταράτσας μας. Τα μήλα και τα αχλάδια είναι επίσης πιο κατάλληλα για αυτές τις περιοχές, αλλά σε γλάστρες η παραγωγή είναι πολύ μικρή. 

Διάφορα βότανα (ρίγανη, μαντζουράνα, φασκόμηλο, λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι, λουίζα) είναι γενικά ανθεκτικά φυτά και μπορούμε να τα επιλέξουμε. Χρειάζονται αρκετές ώρες ήλιο την ημέρα αλλά μπορούν να ευδοκιμήσουν στη γλάστρα ή στη ζαρντινιέρα μας. Προτιμούμε να αγοράζουμε σχετικά μικρού μεγέθους φυτά ώστε να έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν κατά τη μεταφύτευση τους και προτιμάμε να τα μεταφυτεύουμε, φθινόπωρο ή αρχές άνοιξης.

Μελίσσια στην ταράτσα


Πολλοί θέλουν να παράγουν το δικό τους μέλι ακόμη και αν ζουν στην πόλη. Τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν τολμούσε να τοποθετήσει κυψέλες μέσα στην πόλη. Αυτό έχει αλλάξει όμως. Υπάρχουν άτομα που έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες του στην ταράτσα τους και έχουν εκπλαγεί από το μέλι που παράγουν.  Όσον αφορά την τοποθέτηση μελισσιών μέσα στον αστικό χώρο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο με τον κόσμο, αλλά με τα ίδια τα μελίσσια. Η τοποθέτηση των μελισσιών πρέπει να γίνει σε μέρος προσήλιο όπως π.χ. μια ταράτσα, η ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, και επιπροσθέτως το πλέγμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 μέτρα μακριά από τα μελίσσια, έτσι ώστε να μη μπερδεύονται οι μέλισσες. 

Επίσης κάτω από το πλέγμα πρέπει να υπάρχει και ένα μικρό κενό, έτσι ώστε οι μέλισσες να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες και να μη μαζεύονται ασθένειες και μικρόβια.  Σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται η τοποθέτηση τους αρκεί να τηρείτε η τρέχουσα νομοθεσία δηλαδή να υπάρχει προστατευτικό πλέγμα γύρω από τα μελίσσια ύψους δύο τουλάχιστον μέτρων.

Κοτέτσι στην αυλή ή στην ταράτσα


Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που φτιάχνουν ένα κοτέτσι και εκτρέφουν τις δικές τους κότες. Και αυτό πριν κάποια χρόνια ήταν απαγορευμένο για την πόλη πράγμα που έχει αλλάξει. Δεν χρειάζονται πολλά για τη δημιουργία ενός κοτετσιού. Ούτε πολύ χρήμα ούτε μεγάλος χώρος. Μπορείτε να αγοράσετε ξύλινες κατασκευές χαμηλού κόστους να τοποθετήσετε εκεί τις κότες σας και να απολαύσετε τα φρέσκα αυγά τους.

 

Μανιτάρια στην πόλη


H καλλιέργεια μανιταριών δεν είναι καθόλου δύσκολη και απαιτητική. Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε παντού στην αυλή, στον κήπο, σε μια αποθήκη, στο γκαράζ, στο υπόγειο, ακόμα και μέσα στο σπίτι στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε κατάλληλα υποστρώματα, π.χ. άχυρο, τα οποία μπορούμε να τα αγοράσουμε είτε έτοιμα αποστειρωμένα και εμβολιασμένα με τον σπόρο του μανιταριού είτε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Το σημείο που θα επιλέξουμε για να καλλιεργήσουμε τα μανιτάρια μας πρέπει είναι δροσερό, να έχει υγρασία και να μην το χτυπάει απευθείας το φως του ήλιου. Η καλύτερη περίοδος για την καλλιέργεια μανιταριών είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν καθόλου. Τόλμησέ το και θα εκπλαγείς.

Πηγές: 

GuidetoUrbanFarminginNYS_Revised2.12.13-2jpbts7.pdf (nebeginningfarmers.org)
 

2024 Agroclica, All rights reserved