Κισσός

Γενικά


Ίσως το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φράχτη στις αυλές και στον κήπο μας. Κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία. Τα φύλλα του είναι δερματώδεις και έχει πυκνή βλάστηση. Ο κισσός έχει την ικανότητα να αναρριχάται χρησιμοποιώντας κάποιες μικρές εναέριες ρίζες του που συγκρατούν το φυτό. Η ανάπτυξή του είναι πολύ γρήγορη και σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό πράσινο και πρασινοκίτρινο χρώμα φυλλώματος. Η χρήση του τελευταία χρόνια δεν περιορίζεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους αλλά χρησιμοποιείται και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εδαφοκάλυψη.

Συνθήκες ανάπτυξης 


Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά και σκληρά φυτά και δεν έχει απαιτήσεις ως προς το έδαφος. Έχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές και υψηλές και μπορεί να τοποθετηθεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα μέρη που αναπτύσσεται καλύτερα ο κισσός είναι σκιερά ή ημισκιερά σημεία. Προτιμά εδάφη πλούσια και καλά στραγγιζόμενα. Το ιδανικό Ph για την ανάπτυξή είναι το 7. Μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε γλάστρα επιλέγοντας βορεινά και ανατολικά σημεία. Μπορεί να φυτευτεί σε φράχτες και πέργκολες καθώς και κάτω από διάφορα δένδρα ως φυτό επικάλυψης.

Άρδευση και λίπανση


Οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται ο κισσός είναι ελάχιστες. Δεν πρέπει να αφήνουμε το έδαφος που είναι φυτεμένος να στεγνώνει οπότε πρέπει να το ποτίζουμε ώστε να διατηρούμε την απαραίτητη υγρασία. Τους ξηρούς και καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται ανάλογα και με τις απαιτήσεις του φυτού. Η λίπανση του κισσού ξεκινάει από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Αν θέλουμε να έχουμε ένα δυνατό φυτό, ζωηρό και με πλούσιο φύλλωμα χρησιμοποιούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου όταν ο κισσός μας είναι φυτεμένος στον κήπο. Αν το φυτό μας είναι σε γλάστρα χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και κάνουμε εφαρμογή μια φορά τον μήνα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Κλάδεμα


Ανάλογα με τις περιοχές διαφέρει και η εποχή του κλαδέματος του κισσού. Είναι απαραίτητο να μην γίνει το κλάδεμα την εποχή που έχουμε πάγους. Καταλληλότερη εποχή για να κλαδεύσουμε είναι η άνοιξη. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική κλαδέματος. Μπορούμε να του δώσουμε οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε και όποια κατεύθυνση επιθυμούμε.

 

 

Πηγές:
Φυτολόγιο, Καλλωπιστικά φυτά για Ελληνικούς κήπους, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ
Κήπος & Φυτά, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΤΗΣ
 

2023 Agroclica, All rights reserved