Τα κουνούπια αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του καλοκαιριού. Eίναι μικρά έντομα τα οποία αξιοποιούν το ανθρώπινο αίμα για την εκκόλαψη των αυγών τους. Τα τσιμπήματα τους δε, προκαλούν φαγούρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν μέσο μετάδοσης ασθενειών τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Τα μικρά αυτά έντομα προσελκύουν τους ανθρώπους αισθανόμενα κυρίως τη θερμότητα και τις μυρωδιές του σώματός τους και έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα που εκπνέουν. Τροφή των κουνουπιών επίσης αποτελεί το νέκταρ των λουλουδιών. Ωστόσο κάποια φυτά έχουν τη μαγική ιδιότητα να απωθούν τους ενοχλητικούς και απρόσκλητους επισκέπτες του καλοκαιριού, μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που εκκρίνουν τα έλαια τους. 

Ποια είναι λοιπόν τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια;

Τα φυτά που διαθέτουν εξαιρετικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες και απωθούν τα κουνούπια είναι: 

1. Σιτρονέλα 

το φυτό σιτρονέλα

Το τροπικό φυτό σιτρονέλα έχει καταγωγή από την Ασία. Είναι ένα γρασίδι το οποίο μπορείτε να φυτέψετε στην αυλή σας καθώς κατέχει πρώτη θέση στη λίστα των εντομοαπωθητικών προϊόντων. Αν και μερικές φορές αποκαλείται από πολλούς λεμονόχορτο, καθώς μοιάζουν αρκετά και μυρίζουν παρόμοια, πρόκειται για δύο διαφορετικά φυτά. To συγκεκριμένο φυτό μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη, με την προϋπόθεση να διαθέτουν ικανότητα καλής αποστράγγισης. Δύναται να γίνει μεταφύτευση και σε γλάστρα, αρκεί να προστεθεί χαλίκι στη βάση της γλάστρας ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή οι ρίζες του φυτού με το νερό αποστράγγισης. Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του σε ήλιο, ευδοκιμεί σε ηλιοφανή σημεία του κήπου, αναπτύσσεται ικανοποιητικά όμως και στην σκιά. Κατά κύριο λόγο η σιτρονέλα χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο και αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά απωθητικά κουνουπιών του εμπορίου.

2. Λεβάντα

το αρωματικό φυτό λεβάντα

Το άρωμα της λεβάντας, αν και είναι παραδεισένιο για τους ανθρώπους, βοηθά στην απώθηση των κουνουπιών καθώς και του σκόρου. Η λεβάντα αποτελεί ένα αρωματικό φυτό με βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση του φυτού, γκριζοπράσινα φύλλα και μωβ άνθη. Έχει εξαίσια ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όπως σχεδόν όλα τα αρωματικά φυτά, μπορεί να φυτευτεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η διάρκεια δράσης του αιθέριου ελαίου λεβάντας είναι έξι έως οκτώ ώρες. Τα φυτά λεβάντας θα πρέπει να φυτευτούν σε απόσταση περίπου 45 - 60 εκατοστά μεταξύ τους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν στο άμεσο ηλιακό φως. 

3. Κατιφές

το φυτό κατφές

Το άρωμα που παράγεται από τα άνθη του κατιφέ είναι ένα ακόμη φυτό που συμβάλλει στην απομάκρυνση των κουνουπιων. Απωθεί επίσης άλλα έντομα και ζωύφια καθώς περιέχει φυσικό πύρεθρο, ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά εντομοκτόνα. Επιπλέον, αυτό το φυτό δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης και παράγει όμορφα, πολύχρωμα άνθη όλο το καλοκαίρι.

4. Δεντρολίβανο

το αρωματικό φυτό δεντρολίβανο

Εκτός από τη μοναδική γεύση που προσφέρει το δεντρολίβανο στη μαγειρική, τα φύλλα του περιέχουν έλαια που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό απωθητικό των κουνουπιών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Journal of Physics. Το δεντρολίβανο καλλιεργείται εύκολα και είναι δημοφιλές στους ερασιτέχνες καλλιεργητές. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε έναν κήπο, ή κοντά σε ένα παράθυρο του χώρου σας. 

5. Βασιλικός

το αρωματικό φυτό βασιλικός

Πέρα από το άρωμά του, τα φύλλα βασιλικού περιέχουν ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν τις προνύμφες των κουνουπιών πριν εκκολαφθούν, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των κουνουπιών στην αυλή σας. Τα φυτά βασιλικού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προσέλκυση επικονιαστών, ευνοώντας την ανάπτυξη και των υπόλοιπων φυτών του κήπου σας. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο εύκολα βότανα στην καλλιέργεια και αποτελεί βασικό συστατικό του καλοκαιριού, γι' αυτό φροντίστε να αποτελεί μέρος της αυλή σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βασιλικός χρειάζεται πολύ νερό και γι’ αυτό όταν βρίσκεται σε γλάστρα θα πρέπει να υπάρχει πάντα περισσευούμενο νερό στο πιατάκι της.

6. Μέντα

το αρωματικό φυτό μέντα

Η μέντα είναι ένα ακόμη αρωματικό βότανο που έχει ιδιότητες καταπολέμησης των παρασίτων. Η μενθόλη, το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο μέντας, έχει βιοκτόνες ιδιότητες που βοηθούν στην απώθηση και τον έλεγχο των ακάρεων, των κουνουπιών και διαφόρων άλλων παρασίτων. Αναπτύσσεται σαν ζιζάνιο και είναι ιδανικό φυτό για αρχάριους. 

7. Λουίζα

το φυτό λουίζα

Η λουίζα αποτελεί έναν φυλλοβόλο αρωματικό θάμνο με άνθη που έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού που απωθεί τα κουνούπια. Χρειάζεται αρκετό ήλιο και μέτριο πότισμα. Καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία της από έντονους ανέμους.