Γεωργική προειδοποίηση εξέδωσε στις 20 Απριλίου 2023 το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τις καλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς και ροδακινιάς. Η προειδοποίηση αφορά τους προληπτικούς ελέγχους για την καρπόκαψα, τις αφίδες, τον κόκκινο τετράνυχο, το ωίδιο και το φουζικλάδιο σε καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς, καθώς επίσης και τους σημαντικότερους εχθρούς της ροδακινιάς. 

Καρπόκαψα της μηλιάς στα μηλοειδή

Ενήλικο άτομο καρπόκαψας της μηλιάς

Ενήλικο άτομο καρπόκαψας της μηλιάς

Από το δίκτυο παγίδων που έχει στηθεί στην περιφέρεια, εντοπίστηκαν σποραδικά οι πρώτες συλλήψεις ατόμων καρπόκαψας της μηλιάς (Cydia pomonella). Ως εκ τούτου καλούνται οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν τη μέθοδο παρεμπόδισης της σύζευξης των ατόμων, να τοποθετήσουν άμεσα τους εξατμιστήρες. 

Η συγκεκριμένη μέθοδος συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εκμεταλλεύσεις με έκταση από 40 στρέμματα και πάνω, ενώ έχει αποδειχθεί πως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται επί σειρά ετών σε μεγάλους οπωρώνες που βρίσκονται σε απομονωμένες θέσεις οι οποίες έχουν σχετικά τετραγωνικό σχήμα. Η παραπάνω μέθοδος δε συνιστάται να αξιοποιείται σε μικρές εκμεταλλεύσεις, έκτασης κάτω από 10 στρέμματα, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον επεμβάσεις με εντομοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εχθρού.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται στα σύνορα των εκμεταλλεύσεων και σε οπωρώνες που συνορεύουν με εγκαταλελειμμένους οπωρώνες, ενώ δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εκμεταλλεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε θέσεις που έχουν μεγάλη κλίση. 

Τέλος, θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πορείας των πτήσεων των ατόμων του εντόμου με νέα ανακοίνωση του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης που θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Έλεγχοι για την πορεία των πληθυσμών αφίδων και κόκκινου τετράνυχου στις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς

Αυτή την περίοδο, μετά την εκκόλαψη των αυγών τους, οι αφίδες εγκαθίστανται στη νέα βλάστηση των καλλιεργειών δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων. Για την αποφυγή άσκοπης χρήσης εντομοκτόνων συστήνεται να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τον έλεγχο της εξέλιξης των πληθυσμών αφίδων μέσα στην εκμετάλλευση. 

Είναι σημαντικό να γίνεται εκτίμηση του ποσοστού προσβολής (όριο επέμβασης) πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται δειγματοληψία 10 νεαρών βλαστών από 10 τυχαία δέντρα μέσα στην εκμετάλλευση και όταν καταμετρώνται πάνω από 15 άτομα πράσινη αφίδας (Aphis pomi) ή πάνω από 2 άτομα ρόδινης αφίδας της μηλιάς (Dysaphis plantaginea) ο παραγωγός θα πρέπει να επεμβαίνει με κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του εχθρού.

Αφίδες σε βλαστό

Αφίδες σε βλαστό

Αντίστοιχα, οι πληθυσμοί κόκκινου τετράνυχου (Panonychus ulmi) μετά την άνθιση μετακινούνται στη βλάστηση όπου τρέφονται και αφήνουν τα αυγά τους. Για τον έλεγχο της πορείας των πληθυσμών του εχθρού συστήνεται να γίνεται έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση με δειγματοληψία 5 φύλλων από 20 μαρκαρισμένα δέντρα του οπωρώνα. Όταν εντοπίζονται περισσότερα από 20 άτομα κόκκινου τετράνυχου ανά φύλλο μετά την πτώση των πετάλων, ο παραγωγός θα πρέπει να επεμβαίνει με κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του εχθρού.

Αυξημένος κίνδυνος προσβολής από ωίδιο και φουζικλάδιο στους οπωρώνες μηλιάς και αχλαδιάς

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών στην περιοχή, επικράτησαν ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση προσβολών από ωίδιο (Podosphaera leucotricha) και φουζικλάδιο (Venturia inaequalis).

Προσβολή από φουζικλάδιο σε μηλιά

Προσβολή από φουζικλάδιο σε μηλιά

Θα πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος για την ύπαρξη προσβολών από ωίδιο στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των δέντρων και όταν διαπιστώνεται η παρουσία του παθογόνου ο παραγωγός οφείλει να επεμβαίνει με κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης αντιμετώπισης του ωιδίου και του φουζικλαδίου μέσω επιλογής κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου σκευάσματος με ταυτόχρονη δράση ενάντια και στις δύο ασθένειες. Να σημειωθεί πως οι ψεκασμοί για το φουζικλάδιο θα πρέπει να πραγματοποιούνται όταν θα έχουν πέσει το 70-90% των πετάλων. 

Προειδοποίηση για την εμφάνιση σημαντικών εχθρών σε οπωρώνες ροδακινιάς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες πτήσεις ατόμων καρπόκαψας της ροδακινιάς (Grapholita molesta)  στις πεδινές περιοχές της περιφέρειας, ενώ ξεκίνησε και η πρώτη πτήση των ατόμων ανάρσιας (Anarsia lineatella) με το έντομο να κάνει την εμφάνιση του στις πεδινές περιοχές και κυρίως στην περιοχή της Πέλλας με χαμηλό αριθμό συλλήψεων στο δίκτυο παγίδευσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πτήσεις του φυλλοδέτη (Adoxophyes orana). Στην περίπτωση που σκοπεύεται να γίνει χρήση της μεθόδου παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων, ο παραγωγός θα πρέπει να φροντίζει για την έγκαιρη ανάρτηση των εξατμιστήρων, ενώ στην περίπτωση της καλλιέργειας ροδακινιάς ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της καλλιέργειας μηλιάς και αχλαδιάς όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ενήλικο άτομο καρπόκαψας της ροδακινιάς

Ενήλικο άτομο καρπόκαψας της ροδακινιάς

Συστήνεται να γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την ύπαρξη πληθυσμών πράσινης αφίδας της ροδακινιάς (Myzus persicae) στους οπωρώνες και όταν διαπιστώνονται προσβολές, ο παραγωγός θα πρέπει να επεμβαίνει με κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο σκεύασμα εκλεκτικής δράσης για την αντιμετώπιση του εχθρού. 

Τονίζεται πως η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς έχει μεγάλο αριθμό φυσικών εχθρών οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο των πληθυσμών της. Αναφορικά, κάποιοι από τους φυσικούς εχθρούς της πράσινης αφίδας της ροδακινιάς είναι τα έντομα: 

  • Aphidoletes aphidimyza
  • Aphidius colemani
  • Aphidius ervi
  • Chrysoperla carnea 
  • Adalia bipunctata

Προνύμφη του ωφέλιμου εντόμου Chrysoperla carnea

Προνύμφη του ωφέλιμου εντόμου Chrysoperla carnea

Για την επιλογή του καταλληλότερου εντομοκτόνου απευθυνθείτε στα γεωπονικά καταστήματα με τα οποία συνεργάζεστε. Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ.