Είναι αλήθεια ότι μπορεί να παραχθούν σφουγγάρια στη στεριά και ειδικότερα από φυτά; Και όμως, η λούφα είναι ένα από αυτά.
Το σφουγγάρι λούφα έχει μακρά ιστορία καλλιέργειας στις περισσότερες τροπικές χώρες του κόσμου όπως την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ. Η χρήση του ως σφουγγάρι βασίζεται στο δίκτυο ινών που σχηματίζει ένα ελαστικό πλέγμα στα τοιχώματα και τον πυρήνα του καρπού.

Η λούφα ή λίφι (Luffa aegyptiaca) ανήκει στην οικογένεια του αγγουριού παρόλο που από πολλούς θεωρείται λανθασμένα συγγενής της κολοκύθας, αν και μοιάζει αρκετά. Είναι ένα αναρριχώμενο, μονοετές φυτό, με μεγάλους καρπούς, με κίτρινα άνθη βρώσιμους για μαγειρική αλλά και για τη δημιουργία του φυτικού σφουγγαριού το οποίο είναι γνωστό ως “σφουγγάρι της γης”. Ο καρπός της λούφας μεγαλώνει και όταν κοπεί, αποξηραίνεται ώστε να ξεφλουδιστεί και πάρει τη μορφή του σφουγγαριού.

Το φυτό λούφα

Το φυτό λούφα

Τα φυτά λούφα αναπτύσσονται σε κληματίδες, όπως και το αμπέλι και ο καρπός τους φτάνει τα 30 εκατοστά αλλά μπορεί και να τα ξεπεράσει. Ωστόσο, η λούφα εκτός από τον κήπο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Για τη φύτευση απαιτείται μούλιασμα των σπόρων για ένα 24ωρο περίπου στο νερό και στη συνέχεια τοποθέτησή τους στο σπορείο. Η απόσταση των φυτών μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι περίπου ένα μέτρο και μεταξύ  της ίδιας γραμμής περίπου 50 εκατοστά. Οι αποστάσεις αυτές επιτρέπουν το καλύτερο ξεβοτάνισμα.

Το φυτικό σφουγγάρι έχει ανάγκη από θερμά κλίματα για την ωρίμανση του καρπού του. Ειδικότερα, χρειάζεται 150 - 200  ημέρες εκτεθειμένο σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο της καλλιέργειάς του, γι’ αυτό και είναι σημαντική η φροντίδα του εκείνο το χρονικό διάστημα. Όταν ο καρπός στεγνώσει πάνω στην κληματαριά, η σάρκα του εξαφανίζεται και απομένει ο ινώδης σκελετός και οι σπόροι, οι οποίοι αφαιρούνται εύκολα για τη χρήση του σφουγγαριού.

ο ινώδης ιστός του φυτικού σφουγγαριού λούφα

Ο ινώδης ιστός του φυτικού σφουγγαριού λούφα

Το σφουγγάρι που παράγεται από τη λούφα είναι οικολογικό, χωρίς τοξικές και χημικές ουσίες. Είναι 100% βιοδιασπώμενο, φιλικό προς το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Έχει μακρά διάρκεια και αντοχή και διατηρεί τις υπο-αλλεργικές του ιδιότητες, κατάλληλο για απολέπιση και βαθύ καθαρισμό για όλους τους τύπους δέρματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τόσο στο μπάνιο όσο και στην κουζίνα!

Μετά από κάθε χρήση είναι σημαντικό να την ξεπλύνετε προσεκτικά και να την στεγνώσετε εντελώς, για την αποφυγή της έντονης μυρωδιάς και τη δημιουργία βακτηρίων. Συνιστάται να την απολυμαίνετε μία φορά την εβδομάδα, για να είστε βέβαιοι ότι παραμένει κατάλληλη για χρήση. 
Προμηθευτείτε λούφες από ειδικά καταστήματα όπως βιολογικά ή δοκιμάστε να τις φυτέψετε στο σπίτι σας έχοντας τα δικά σας φυτικά σφουγγάρια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της λούφας, εγγραφείτε στην agroclica