Πριν από περίπου 40.000 χρόνια, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, ο άνθρωπος έκανε την πρώτη μετάβαση από τις νομαδικές κοινότητες κυνηγιού προς τη διαμόρφωση οικισμών και καλλιεργειών. Οι γεωργικές τεχνικές άλλαξαν ελάχιστα μέχρι περίπου το 1700, όταν έλαβε χώρα μια γεωργική επανάσταση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής καλλιεργειών. Η γεωργική επανάσταση προήλθε από την οριστική καταστροφή των μεσαιωνικών θεσμών και την υιοθέτηση νέων τεχνικών παραγωγής και νέων καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες, που παρήγαγαν πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Η βιομηχανική επανάσταση εισήγαγε νέες μηχανοποιημένες μεθόδους, όπως τη χρήση νέων γεωργικών εργαλείων σε συνδυασμό με την αμειψισπορά, την κοπριά και την καλύτερη προετοιμασία του εδάφους, οδηγώντας σε σταθερή αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών στην Ευρώπη. Παράλληλα η έλευση της ατμοκίνητης ενέργειας, έδωσε μια νέα διάσταση στην παραγωγή καλλιεργειών.

Κατά τη δεκαετία του 1960 και της  "Πράσινης Επανάστασης" όπως έμεινε γνωστή, επιστήμονες όπως ο Δρ Νόρμαν Μπόρλανγκ κατάφεραν να δημιουργήσουν καλλιέργειες με νέες τεχνικές άρδευσης και διαχείρισης για να εξασφαλίσουν τη μακροζωία και τις υψηλές αποδόσεις των καλλιεργειών. Υπολογίζεται πως χάρη στο επιστημονικό έργο του Δρ. Νόρμαν Μπόρλαγκ έχουν σωθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπινες ζωές. 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως σε μια από τις ομιλίες του είχε αναφέρει τη φράση «Δεν μπορείς να έχεις ειρήνη με άδειο στομάχι» .

Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει την εισαγωγή του “έξυπνου αγροκτήματος”,  που ίσως να είναι η μεγαλύτερη πρόοδος στη γεωργική εξέλιξη. Οι αισθητήρες, τα drone και τα μεγάλα δεδομένα (big data) δεν περιορίζονται πλέον μόνο στον στρατό, αλλά βρίσκουν εφαρμογή και στον κόσμο της γεωργίας. Αποτελούν εργαλεία που επιτρέπουν στους αγρότες και γενικότερα στη γεωργική βιομηχανία, να αξιοποιήσουν πλήρως τη σημερινή τεχνολογία για βελτιστοποίηση των εργασιών τους, τη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας και την προστασία του πλανήτη.

Η έξυπνη γεωργία πλέον είναι κάτι περισσότερο από ένα GPS τοποθετημένο στον ελκυστήρα μας. Πρόκειται για μια πλήρως ολοκληρωμένη γεωργική διαδικασία όπου οι αγρότες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τους πόρους και τις εργασίες στον αγρό σε πραγματικό χρόνο. Αυτό υλοποιείται με τη συλλογή και την ανάλυση διάφορων δεδομένων, όπως δείγματα αγρού, αεροφωτογραφίες με χρήση drone και προβλέψεις καιρού που έχουν προέλθει από μια μακροχρόνια λήψη δεδομένων. Οι αγρότες μπορούν να κατανοήσουν ποιες δραστηριότητες πρέπει να προγραμματιστούν και σε ποια χρονική στιγμή. Η εφαρμογή των μεθόδων αυτών μπορεί να αναλύσει ιστορικά δεδομένα για να αποκαλύψει γιατί ορισμένα χωράφια ή καλλιέργειες δεν απέδωσαν όπως περιμέναμε. Ενσωματώνεται επίσης με διαδικασίες ERP για τη διαχείριση αποθεμάτων και λοιπά logistics θέματα.

Πώς συμβαίνει αυτό όμως; Οι πληροφορίες μεταδίδονται σε μια πλατφόρμα είτε από αισθητήρες που είναι φυσικά εγκατεστημένοι στη γη, όπως αισθητήρες υγρασίας, σε συνδυασμό με ανθρώπινες ενέργειες, όπως η ανίχνευση παρασίτων ή μυκήτων, είτε αποστέλλονται πίσω μέσω μιας κινητής συσκευής, όπου η προγνωστική ανάλυση επιτρέπει στο σύστημα να υπολογίζει τις μελλοντικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων στα χωράφια. Ο αγρότης μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει πού και πότε θα προχωρήσει σε κάποια εργασία, όπως η λίπανση, το πότισμα των χωραφιών με τη σωστή ποσότητα νερού που χρειάζεται η καλλιέργεια επιτρέποντας έτσι την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, και τέλος, ο ψεκασμός με φυτοφάρμακα μόνο σε εκείνα τα αγροτεμάχια που τα χρειάζονται, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό διασποράς του ψεκαστικού νέφους. Οι θετικές επιπτώσεις της νέας γεωχωρικής τεχνολογίας είναι πολυάριθμες: χαμηλότερη κατανάλωση νερού, χαμηλότερη και βέλτιστη κατανάλωση λιπασμάτων, χαμηλότερη και στοχευμένη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έχουν μόνο οικονομικό κέρδος, αλλά φυσικά και οικολογικό.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η έξυπνη γεωργία αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προόδου στη γεωργική επιστήμη. 

“Η γεωργική ανάπτυξη αποτελεί αποδεδειγμένα μοχλό μείωσης της φτώχειας. Όταν η γεωργία αναπτύσσεται ... η ανάπτυξη είναι διπλάσια αποτελεσματική στη μείωση της φτώχειας σε σχέση με την ανάπτυξη που βασίζεται σε άλλους κλάδους”. 
Giza Mdoe