O Αμερικανός ανθρωπιστής Norman Ernest Borlaug αποκαλείται συχνά "Πατέρας της Πράσινης Επανάστασης" για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του στη γεωργία. Ο Borlaug έλαβε το πτυχίο του στη δασολογία το 1937 και το διδακτορικό του στη φυτοπαθολογία και τη γενετική, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 1942.

Το 1944 ο Δρ Borlaug εντάχθηκε στο πρόγραμμα υποστήριξης του ιδρύματος Rockefeller στο Μεξικό. Εκεί, εργάστηκε ως ερευνητής για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων στην παραγωγή σιταριού που περιόριζαν τις αποδόσεις των καλλιεργειών στο Μεξικό και ανέπτυξε διαδοχικές γενιές ποικιλιών σιταριού "ημί-νάνες". Αυτές οι νέες ποικιλίες ήταν ανθεκτικές στις ασθένειες, προσαρμόσιμες σε διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας και είχαν εξαιρετικά υψηλό δυναμικό απόδοσης.  Μέχρι το 1963, το 95 % των καλλιεργειών σιταριού στο Μεξικό χρησιμοποιούσε τις "ημί-νάνες" ποικιλίες που ανέπτυξε ο Borlaug. Χάρη εν μέρει στις καινοτομίες και την τεχνογνωσία του, η παγκόσμια προσφορά σιτηρών αυξήθηκε περισσότερο από 150% από το 1950 έως το 1992. Πριν από τον Borlaug, βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι καλλιεργούνταν αραιά, συχνά χάνονταν από ασθένειες και απαιτούσαν συγκομιδή με το χέρι σε χώρες όπως το Πακιστάν, την Ινδία και το Μεξικό.

Το επίτευγμά του στην ανάπτυξη του σιταριού πυροδότησε την "Πράσινη Επανάσταση" και χάρισε στον Borlaug τη φήμη του "ανθρώπου που έσωσε ένα δισεκατομμύριο ζωές" για τη συμβολή του στον παγκόσμιο επισιτισμό. Λαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης για την αφιέρωση της ζωής του στη σίτιση των πεινασμένων, ο Borlaug δήλωσε:

«Όταν η Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης με όρισε αποδέκτη του βραβείου το 1970 για τη συμβολή μου στην "πράσινη επανάσταση", στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι επέλεξε ένα άτομο ώστε να  αναδείξει τον ζωτικό ρόλο της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων σε έναν κόσμο που πεινάει τόσο για ψωμί όσο και για ειρήνη».

«Η πράσινη επανάσταση σημείωσε μια προσωρινή επιτυχία στον πόλεμο του ανθρώπου κατά της πείνας και της στέρησης. Έδωσε στον άνθρωπο μια ανάσα». 

Ο Borlaug είπε κάποτε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο έργο του ήταν η "συνεχής απαισιοδοξία και τρομολαγνεία" των σκεπτικιστών που υποστήριζαν ότι η μαζική πείνα ήταν αναπόφευκτη, ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν στην Αφρική και την Ασία και ότι η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι' αυτό.

ΥΓ: Όπως γνώριζε ο Δρ Borlaug, ο κόσμος μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας αν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, την τεχνολογία και την υποστήριξη. 


Πηγή εικόνας: Norman Ernest Borlaug | American scientist | Britannica