Καρότα

Γενικά 


Το καρότο κατάγεται από την Δυτική Ασία. Στις μέρες μας καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει υψηλή κατανάλωση. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε έκταση 14.500 στρ. με παραγωγή περίπου 60.000 τόνους ετησίως.

Ποικιλίες 


 

  1.  Nantaise Ameliore VILM
  2.  Forto Rs
  3.  Kronos Dangrow
  4.   Nantes 3
  5. Tempo F1 VILM
  6.  Concerto F1 VILM
  7. Bolero F1 VILM
  8.   Maestro F1 VILM

 

Καλλιεργητική Τεχνική 


Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται με απευθείας σπορά στον αγρό. Η σπορά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα γίνεται όλες τις εποχές του έτους, ενώ σε ψυχρές περιοχές μόνο την άνοιξη. Σε πολύ θερμές περιοχές αποφεύγεται η σπορά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σπορά γίνεται πεταχτά ή σε γραμμές, που απέχουν μεταξύ τους 20-30 cm. Οι αποστάσεις των φυτών επί της γραμμής πρέπει να είναι 6-8 cm.Σε αντίθεση με άλλες η καλλιέργεια του καρότου απαιτεί ολοκληρωτικό έλεγχο των ζιζανίων. Γίνονται σκαλίσματα ή επεμβάσεις με μηχανικά μέσα ή εφαρμογές κατάλληλων ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων προσπαρτικά, μεταφυτρωτικά και καθόλην την διάρκεια της καλλιέργειας. Στα ιδιαιτέρως κρίσιμα στάδια περιλαμβάνονται αυτό του φυτρώματος των σπόρων καθώς και της ανάπτυξης της γογγυλόριζας.

 

Κλίμα και Έδαφος 


Το καρότο απαιτεί για την ανάπτυξη του θερμοκρασίες 15-20 βαθμών κελσίου. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, όμως θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών επιβραδύνουν την ανάπτυξη του φυτού. Υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς κελσίου επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των ριζών. Το καρότο ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, προτιμά όμως τα ελαφρά αμμοπηλώδη εδάφη, βαθιά και πλούσια σε οργανική ουσία, εδάφη με PH 6,5-7,5.

Άρδευση - Λίπανση


Το καρότο χρειάζεται επάρκεια υγρασίας σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Διακύμανση της υγρασίας στο έδαφος μειώνει την ποιότητα των ριζών. Συνολικά απαιτούνται 500-1000 mm νερού ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι ποσότητες των λιπασμάτων που πρέπει να χορηγηθούν σε μια καλλιέργεια καρότου εξαρτώνται από τη γονιμότητα του εδάφους και τις ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Σε ένα έδαφος μέσης γονιμότητας συνιστάται η ενσωμάτωση στο έδαφος 10-15 κιλά N/στρέμμα, 10-15 κιλά P/στρέμμα και 15-20 κιλά Κ/στρέμμα. Επιπλέον στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών προστίθεται 4-6 κιλά Ν/στρέμμα.

 

 

Συγκομιδή - Συντήρηση 


Η συγκομιδή γίνεται 3-5 μήνες από τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή της καλλιέργειας. Τα καρότα συγκομίζονται πριν την ωρίμανση τους. Κατά την συγκομιδή τα φύλλα κόβονται 1-2 cm πάνω από το ρίζωμα ή διατηρούνται (συνήθως στην βιολογική καλλιέργεια). Τα καρότα συντηρούνται σε ψυγεία για 5-6 μήνες, σε θερμοκρασία 0-1 βαθμούς κελσίου και σχετική υγρασία 95%.

 

Εχθροί και Ασθένειες 


 Σημαντικότεροι εχθροί και ασθένειες του καρότου είναι:

  1.  Μύγα του καρότου 
  2. Σιδηροσκώληκας
  3. Νηματώδεις
  4. Αφίδες
  5. Αλτερνάρια
  6. Περονόσπορος
  7.  Βακτηριακές κηλιδώσεις
  8. Σκληροτίνια 
  9. Ωίδιο
     

 


Πηγές : 

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ , ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΡΙΖΟΥ,  ΔΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ 
 

2024 Agroclica, All rights reserved