Σπαθίφυλλο

Γνωρίζοντας το Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο (Spathiphyllum spp.) γνωστός και ως κρίνος της Ειρήνης (Peace Lilies) είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου καθώς έχει χαρακτηριστεί και το φυτό της ηρεμίας. Θυμίζει λευκή σημαία γι’αυτό και αποτελεί σύμβολο ανακωχής, εκπρόσωπος της ειρήνης και σήμα εκεχειρίας ή κατάπαυσης του πυρός. Είναι εγγενές των τροπικών περιοχών της Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας και ανήκει στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae).
Το σπαθίφυλλο εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το 1870. Το όνομα «Spathiphyllum» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «σπάθη» και φύλλα. Στο project της  NASA, με τίτλο Clean Air Study (1989) , οι ερευνητές βρήκαν ότι έχει την ικανότητα να απομακρύνει άφθονες ποσότητες τοξινών όπως βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο και η αμμωνία.

Βοτανικά Χαρακτηριστικά

Είναι ένα ένα πολυετές ποώδες φυτό, με μακριά (12- 65 cm)  σκούρα πράσινα φύλλα, οβάλ σχήματος, που στενεύουν στην άκρη. Το σπαθίφυλλο ανθίζει δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και ξανά τον φθινόπωρο. Τα άνθη είναι λευκά με μία νότα κίτρινου-πράσινου και αποτελούνται από έναν σπάδικα (βοτρυώδης ταξιανθία) ο οποίος περιβάλλεται από τη σπάθη. Μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1,5 m.

Ποικιλίες

Spathiphyllum cochlearispathum


Τα φύλλα είναι γυαλιστερά πράσινα, ελλειπτικά έως λογχοειδή

Spathiphyllum wallisii «Sensation»


Το Spathiphyllum wallisii «Sensation» είναι μια ποικιλία του Spathiphyllum wallisii Regel. Διαθέτει πολύ μεγάλα, μέτρια πράσινα, γυαλιστερά και ραβδωτά φύλλα. 

Spathiphyllum Bongo Bongo

Η Bongo Bongo έχει ένα πολύ όμορφο φύλλωμα με μήκος 25 - 30 εκ. με έντονες πτυχώσεις.

Περιβάλλον 

Το σπαθίφυλλο δεν είναι ανθεκτικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι ιδανικές θερμοκρασίες καλλιέργειας είναι 18-26°C. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος συνιστάται να μην είναι χαμηλότερη από τους 10°C. Λόγω της τροπικής καταγωγής του ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα. Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα ή έναν δίσκο με βότσαλα ή ψεκάζοντάς τα. Αποφύγετε την έκθεσή του σε εστίες θερμότητας ή σε κρύα ρεύματα. 

Φως

Τοποθετήστε τα κρίνα της ειρήνης σε έμμεσο αλλά έντονο ηλιακό φως. Ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό είναι το ιδανικό, καθώς το φυτό θα εκτεθεί στον λαμπερό πρωινό ήλιο. Μια καλή επιλογή θά ήταν επίσης ένα παράθυρο με βόρειο προσανατολισμό. 
Είναι φυτά που τους αρέσει και η σκία γι’αυτό κρατήστε τα μακριά από περιοχές όπου θα έχουν άμεσο ηλιακό φως όλη την ημέρα καθώς μπορεί να τα ξεράνει και να κάψει τα φύλλα του. 

Χώμα

Χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη. Εχει ανάγκη από χώμα που να περιέχει τύρφη και άμμο ή λίγο χαλίκι καθώς επιτυγχάνεται η καλή αποστράγγισή του.

Νερό

Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες σε νερό. Μπορεί να ανεχθεί ελαφρώς μεγαλύτερες ξηρασίες από άλλα φυτά εσωτερικού χώρου υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ποτίστε περίπου μία φορά την εβδομάδα από τον φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και 2-3 φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, αφότου έχετε ελέγξει ότι η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή. Προτιμήστε να ποτίζετε πιο συχνά σε πιο έντονο φως και λιγότερο συχνά σε χαμηλότερο φως. Ψεκάστε μία φορά την εβδομάδα, εκτός από το τακτικό πότισμα, μπορεί επίσης να του δώσει την υγρασία που χρειάζεται, ειδικά όταν βρίσκεται σε πιο έντονο φως. Προσοχή στο υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των φύλλων και σήψη της ρίζας του φυτού.

Λίπανση

Το σπαθίφυλλο δεν έχει υψηλές ανάγκες σε λίπανση. Του αρέσει το λιπάσμα, ειδικότερα αν θέλετε να ανθίσει, λιπαίνετε εβδομαδιαία τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα δεν χρειάζεται. Εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα 10-10-10 ή ένα δυνατότερο σε άζωτο. Δεν θέλει συχνές λιπάνσεις γιατί τότε θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, θα στρεσαριστεί αρκετά και τα φύλλα θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους. 

Κλάδεμα

Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Κλαδέψτε τα ξεραμένα άνθη, τα μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα. Αφήστε μια περίοδο τουλάχιστον 4 εβδομάδων μετά το κλάδεμα πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε λίπανση.

Πολλαπλασιασμός

Το σπαθίφυλλο δεν πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, όπως πολλά άλλα φυτά αλλά μέσω της διαίρεσης. Πολλαπλασιάστε το φυτό σας την άνοιξη ή στις αρχές φθινοπώρου κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα. Διαχωρίστε προσεκτικά τις ρίζες μεταξύ τους διατηρώντας τα φύλλα τους και τοποθετήστε τις σε νέες γλάστρες. 

Μεταφύτευση

Τα σημάδια ότι το σπαθίφυλλο χρειάζεται μεταφύτευση περιλαμβάνουν ορατές ρίζες στην επιφάνεια του εδάφους ή ρίζες που αναπτύσσονται έξω από την οπή αποστράγγισης της γλάστρας. Αρχικά επιλέξτε μία νέα γλάστρα μεγαλύτερη μόνο ένα έως δύο μεγέθη το πολύ από την προηγούμενη, χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος καθώς ο πολύς χώρος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατακράτηση νερού και να αυξήσει τον κίνδυνο της σήψης της ρίζας. Βεβαιωθείτε ότι όποια γλάστρα κι αν επιλέξετε έχει τρύπες αποστράγγισης στη βάση. Προσθέστε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και μια στρώση από χαλίκια για την αποφυγή περίσσειας νερού κατά το πότισμα. Μόλις τοποθετήσετε το φυτό στη νέα γλάστρα, συνεχίστε κανονικά τη φροντίδα του.

Εχθροί-Ασθένειες

Ορισμένα κοινά παράσιτα που απορροφούν το χυμό των φυτών είναι:

  • Οι αφίδες μπορεί να είναι πράσινες, κίτρινες, ροζ, καφέ ή μαύρες. Είναι μικροσκοπικές κουκίδες που κινούνται στην κάτω πλευρά ενός φύλλου. Απομυζούν τους χυμούς του φυτού και προκαλεί παραμόρφωση των φύλλων.
  • Τα mealybugs (βαμβακάδα) έχουν ένα μικρό οβάλ σώμα καλυμμένο με μια λευκή, κηρώδη ουσία. Τα αλευρώδη ζωύφια συνήθως τρέφονται με τις αρθρώσεις μεταξύ των φύλλων και των στελεχών ή στις ίδιες τις φλέβες των φύλλων, γεγονός που κάνει τα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν από το φυτό.
  • Τα (scale insects) έντομα φολίδων ποικίλλουν σε εμφάνιση ανάλογα με το είδος. Μπορεί να είναι επίπεδα και να μοιάζουν με ασθένεια ή μπορεί να είναι λευκά και χνουδωτά. Τρέφονται απομυζώντας χυμό και μερικά μπορούν να αποδυναμώσουν τα φυτά ξενιστές, πολλά επίσης εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία (μελίτωμα), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη μούχλας αιθάλης.
  • Τα ακάρεα της αράχνης είναι μικροσκοπικά παράσιτα. Μπορείτε να εντοπίσετε τους ομώνυμους ιστούς αράχνης ή τα ραβδωτά φύλλα τους πριν εντοπίσετε τα ίδια τα παράσιτα.

Η κύρια ασθένεια που προσβάλλει τα φυτά είναι η σήψη των ριζών η οποία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από διαφορετικές μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις. Το μωσαϊκό είναι μια σχετικά ασυνήθιστη ιογενής λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των φυτών. Μόλις ένα φυτό μολυνθεί, τα νέα φύλλα μπορεί να εμφανίσουν ένα διάστικτο σχέδιο ανοιχτού χρώματος πάνω από τη συνηθισμένη σκούρα πράσινη απόχρωση.

Τοξικότητα φυτού

Το σπαθίφυλλο είναι δηλητηριώδες για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Τα άνθη, τα φύλλα και οι μίσχοι του κρίνου της ειρήνης περιέχουν πολύ μικρούς, αδιάλυτους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου τα οποία προκαλούν δηλητηριώδεις αντιδράσεις κατά την κατάποσή τους. Προκαλεί ερεθισμό του στόματος και του λαιμού, διαταραχή στις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης, πρήξιμο των χειλιών, βήχα, ναυτία και έμετο και συσσώρευση των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά. 

Συχνά προβλήματα Σπαθίφυλλου 

Κιτρίνισμα φύλλων
Τα κίτρινα φύλλα οφείλονται συχνότερα σε υπερβολικό πότισμα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα χαμηλότερα και μεγαλύτερα φύλλα και μπορεί να συνοδεύεται από καφέ αποχρωματισμούς στις άκρες των φύλλων, μειωμένη ανάπτυξη, καχεκτικούς μίσχους και ζαρωμένα φύλλα. Το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί επίσης να οφείλεται στο υπερβολικό ηλιακό φως, στα παράσιτα, στην κακή αποστράγγιση της γλάστρας ή στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σκούρες καφέ κηλίδες στις άκρες των φύλλων
Οι άκρες των φύλλων είναι εκείνες που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να γίνονται καφέ. Η αδυναμία παροχής αρκετού νερού ή το υπερβολικό πότισμα είναι επίσης αιτίες, όπως και η χρήση σκληρού νερού (βρύσης). Τέλος, μπορεί να το προκαλέσουν η υπερβολική χαμηλή υγρασία, τα ζεστά ή κρύα ρεύματα από συσκευές θέρμανσης ή ψύξης, δηλαδή οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, το υπερβολικό φως, η υπερβολική λίπανση, ή η παρατεταμένη έκθεση στον καυτό ήλιο.

Πτώση των φύλλων
Το υπερβολικό πότισμα, το οποίο οδηγεί σε μαλακά, σάπια στελέχη, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του υπόλοιπου στελέχους προκαλεί πτώση των φύλλων. Επίσης, μπορεί να συμβεί σε ένα φυτό που αναπτύσσεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου τα φύλλα τείνουν να μεγαλώνουν ψηλά και λεπτά, μειώνοντας τη δύναμή τους. Η λανθασμένη θέση της σανσεβιέριας σε σχέση με τη πηγή φωτός κάνει επίσης τα φύλλα να πέφτουν.

2023 Agroclica, All rights reserved