Αρέκα

Γνωρίζοντας την αρέκα

Η areca (Dypsis lutescens ή Chrysalidocarpus lutescens ή Areca lutescens) είναι ένας χαριτωμένος φοίνικας εσωτερικού χώρου που φέρνει μια πινελιά κομψότητας σε κάθε δωμάτιο. Πολλά στελέχη αναδύονται από τη βάση για να δημιουργήσουν τοξωτά φύλλα που μοιάζουν λίγο με μπαμπού. Ιθαγενής στις τροπικές περιοχές της Μαδαγασκάρης, είναι επίσης γνωστό ως η παλάμη της πεταλούδας, η παλάμη με χρυσό φτερό, η παλάμη μπαμπού, το χρυσό ζαχαροκάλαμο ή ο κίτρινος φοίνικας.

Στο project της NASA, με τίτλο Clean Air Study (1989), οι ερευνητές βρήκαν ότι έχει την ικανότητα να απομακρύνει άφθονες ποσότητες τοξινών όπως το ξυλόλιο, το τολουόλιο και ταυτόχρονα εμπλουτίζει τον αέρα με οξυγόνο. Για να γίνει αυτό αρκεί να τοποθετηθεί ένα φυτό ανά 15 με 25 τετραγωνικά μέτρα.

Η αρέκα είναι ένα πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου με πράσινα πτεροειδή, τοξωτά φύλλα που μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 2 με 3 μέτρα. Από τη βάση του αναδύονται πολλοί μίσχοι, με πολυάριθμα μακριά φύλλα τα οποία αναπτύσσονται κοντά μεταξύ τους, κατά μήκος των μίσχων. Τα άνθη είναι ομαδοποιημένα σε ενδιάμεσες ταξιανθίες και παράγουν φρούτα τα οποία στην αρχή είναι κίτρινα και καθώς ωριμάζουν γίνονται μαύρα. Σε ιδανικές συνθήκες, το φυτό ανέρχεται σε ύψος από 3 έως 6 μέτρα. Ο κορμός είναι λεπτός πάχους περίπου 30 cm. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των αρεκοειδών (Aracaceae) ή των φοινίκων (Palmae), οικογένεια πολυετών μονοκοτυλήδονων φυτών.

Περιβάλλον

Η αρέκα έχει ανάγκη από υγρό περιβάλλον, γι' αυτό ψεκάστε τα φύλλα μερικές φορές την εβδομάδα με χλιαρό νερό ή τοποθετήστε την σε ένα δίσκο με βότσαλα τον οποίο συμπληρώνετε με νερό. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της κυμαίνονται από 18-24°C, αποφύγετε τις θερμοκρασίες κάτω από τις 10°C.  

Φως

Η αρέκα χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα ηλιακού φωτός για να αναπτυχθεί καθώς και για να παραμείνει υγιής. Προτιμά το έντονο, έμμεσο ηλιακό φως, όχι το πολύ χαμηλό ή το άμεσο ηλιακό φως. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει κάψιμο των φύλλων, ωστόσο το ανεπαρκές φως προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού έχουν ως αποτέλεσμα το φυτό να μην μπορεί να διατηρήσει τόσο πράσινο φύλλωμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καφέ άκρες και καφέ φύλλα στον Areca σας, μέχρι αυτά να ατονήσουν τελείως.

Χώμα

Φυτέψτε σε λίπασμα με βάση το έδαφος, σε μια γλάστρα που έχει τρύπες αποστράγγισης. Οι φοίνικες Areca πρέπει να είναι σφιχτά μέσα στη γλάστρα τους, γι' αυτό μεταφέρετε μόνο την άνοιξη, σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα, εάν είναι δεμένες με τις ρίζες (θα δείτε ρίζες να βγαίνουν από τον πάτο της γλάστρας).

Νερό

Η αρέκα δεν έχει αυξημένες απαιτήσεις ως προς το πότισμά της. Πριν ποτίσετε βεβαιωθείτε ότι το έδαφος της γλάστρα έχει στεγνώσει αισθητά. Χρησιμοποιήστε βρόχινο νερό, απεσταγμένο νερό ή καθαρό νερό, καθώς οι φοίνικες είναι ευαίσθητοι στις χημικές ουσίες του νερού της βρύσης ειδικότερα στη μεγάλη περιεκτικότητα σε φθόριο. Τον χειμώνα ποτίστε λιγότερο απ΄ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, διατηρώντας το έδαφος απλώς υγρό. 

Λίπανση

Λίπανση εφαρμόζεται με βάση τις ανάγκες που δείχνει ότι έχει το φυτό. Η έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου και ιχνοστοιχείων είναι αιτίες κιτρινίσματος των φύλλων. Τροφοδοτήστε κάθε δύο μήνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με ένα ισορροπημένο λίπασμα, ενώ την χειμερινή περίοδο δεν χρειάζεται εφαρμογή του. Ωστόσο, η εφαρμογή λιπάσματος πολύ συχνά ή σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εγκαύματος από λίπασμα, συμπεριλαμβανομένων των καφέ άκρων. Με την πάροδο του χρόνου, τα άλατα λιπασμάτων μπορεί να συσσωρευτούν στο έδαφος της γλάστρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο ίδιο πρόβλημα, παρόλο που μπορεί να εφαρμόζετε σωστά το λίπασμα. 

Κλάδεμα

Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Φροντίστε να σκουπίζετε τα φύλλα περιστασιακά για να αφαιρείτε τη σκόνη. Μια γρήγορη λύση είναι να αφήσετε το φυτό σας κάτω από ένα χλιαρό ντους ή ακόμα καλύτερα – να το αφήσετε έξω όταν βρέχει το καλοκαίρι.

Πολλαπλασιασμός

Ο καλύτερος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε την αρέκα είναι με τη διαίρεση του φυτού. Αυτό μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο αφαιρώντας όποια συστάδα μπορεί να έχει κάπως απομακρυνθεί από το κυρίως σώμα του φυτού. Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε μια μάζα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ιδανικά θα πρέπει να έχει τέσσερα ή πέντε στελέχη, με προσκολλημένες ρίζες. Μεταφέρετε ξανά σε μια φρέσκια γλάστρα με κομπόστ γλάστρας.

Συχνότερα προβλήματα

1. Σκουρές καφέ κηλίδες στις άκρες των φύλλων
Οι καφέ άκρες των φύλλων είναι κοινές στα φυτά αρέκα και μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Ο αέρας είναι πολύ ξηρός ή πολύ κρύος ή το φυτό μπορεί να έχει ποτιστεί λιγότερο. Μπορείτε να κόψετε τις καφέ άκρες, αλλά μην κόψετε και παραπάνω στο πράσινο μέρος του φύλλου, καθώς αυτό θα δημιουργήσει ξανά καφέ μύτες. 

Τα καφέ φύλλα στη βάση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για τα ώριμα φύλλα οπότε απλά μπορείτε να τα αφαιρέσετε. Αν υπάρχουν καφέ φύλλα σε όλη την έκταση του φυτού, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν υπερβολικό πότισμα – καθώς στην αρέκα δεν αρέσει να κάθεται σε κρύο, μουσκεμένο έδαφος.

Αν υπάρχουν καφέ μπαλώματα, αυτά μπορεί να προκληθούν από ηλιακό έγκαυμα, οπότε το απομακρύνετε από το άμεσο ηλιακό φως.

2. Κιτρίνισμα φύλλων, πεσμένα ή θαμπά φύλλα
Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι φυσιολογικό στα χαμηλότερα φύλλα καθώς γερνούν. Τα ευρέως διαδεδομένα κίτρινα φύλλα στην παλάμη σας θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το φυτό κάθεται σε πολύ άμεσο ήλιο. 

Τα πεσμένα, ραγισμένα ή διπλωμένα φύλλα σημαίνουν ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό.

Τα θαμπά φύλλα που έχουν χάσει τη λάμψη τους μπορεί να σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι αρκετά υγρή. Σημαίνει ότι το φυτό παίρνει πολύ φως – οπότε ιδανικά το μετακινείτε σε πιο σκιερό σημείο.

3. Ακάρεα
Τα ακάρεα αράχνης μπορεί να προσβάλλουν την αρέκα. Τα φύλλα και οι μίσχοι του φυτού καλύπτονται με λεπτό πλέγμα και η επάνω επιφάνεια του φύλλου γεμίζει με στίγματα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό, θα δείτε ακάρεα και αυγά στις κάτω πλευρές των φύλλων. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα ενισχύοντας την υγρασία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε σπρέι που περιέχουν λιπαρά οξέα ή φυτικά έλαια.

4. Αλευρώδεις κοριοί
Οι αλευρώδεις κοριοί μπορεί να είναι πρόβλημα. Προσέξτε για έντομα που μοιάζουν με λευκές, χνουδωτές σταγόνες στις κάτω πλευρές των φύλλων. Σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί ή βαμβάκι που έχει εμποτιστεί με εντομοκτόνο που περιέχει λιπαρά οξέα ή φυτικά έλαια. Συνεχίστε να ελέγχετε τα φύλλα, καθώς οι αλευρώδεις κοριοί μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.

Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε έντομα λέπια – μικρά, καφέ έντομα μήκους περίπου 6 χιλιοστών. Σκουπίστε το όπως με ένα βαμβάκι ή ένα πανί εμποτισμένο με εντομοκτόνο που περιέχει λιπαρά οξέα.

2023 Agroclica, All rights reserved