Καλησπέρα σας, καλλιεργώ μπρόκολο και τις τελευταίες μέρες βλέπω πως κάποια φυτά σαπίζουν και έχουν άσπρη μούχλα κοντά στη ρίζα τους. Πριν δυο εβδομάδες έσπασε μια σωλήνα και είχα θέμα σε εκείνο το σημείο. Τι μπορώ να κάνω για να γλιτώσω τα υπόλοιπα φυτά;

Κηπευτικά - Λαχανικά Μπρόκολο
Ερωτήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Όλες οι απαντήσεις

Καλησπέρα σας, εννοείτε πως εκείνο το σημείο είχε πλημμυρίσει; Αυτή η άσπρη μούχλα που παρατηρείτε μοιάζει κάπως με βαμβάκι; 

Ναι και στα δύο που ρωτάτε, επίσης έφτιαξα τη σωλήνα αλλά εμφανίστηκε αυτό το πρόβλημα τώρα και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να μη χάσω την καλλιέργεια. 

Απαντήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Μάλλον πρόκειται για προσβολή από σκληρωτίνια, μια μυκητολογική ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπευτική μέθοδος αντιμετώπισης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα αφού έχετε ήδη προσβολή είναι να ξεριζώσετε και να απομακρύνετε τα προσβεβλημένα φυτά από το χωράφι μαζί με τη μπάλα χώματος τους και να τα καταστρέψετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν ψεκασμό με σκεύασμα Bacillus subtilis (strain QST 713) στα υγιή φυτά και να επαναλάβετε τον ψεκασμό σε μια εβδομάδα. Επίσης μπορείτε να παρέχετε κάποιο αζωτούχο λίπασμα για να προωθηθεί η ανάπτυξη των φυτών της καλλιέργειας και να μπορέσετε να τα συγκομίσετε πριν προσβληθούν από την ασθένεια. Τέλος, θα πρέπει να περιορίσετε τα ποτίσματα στα απολύτως απαραίτητα για να περιορίσετε την ανάπτυξη της ασθένειας και επίσης καλό θα ήταν να σκεφτείτε να ακολουθήσετε τριετές τουλάχιστον πρόγραμμα αμειψισποράς με καλλιέργειες που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια (πχ καλαμπόκι, σιτάρι κλπ) ή καλλιέργειες οι οποίες προσβάλλονται από την ασθένεια, δεν είναι όμως απαιτητικές σε νερό. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Μπορώ να την πιάσω με χαλκό;

Απαντήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Γενικά πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ασθένεια, δύσκολη στην αντιμετώπιση της μετά την εγκατάσταση στο χωράφι. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε ψεκασμό και ριζοπότισμα με MagnaBlue που έχει χαλκό σε μορφή ιόντων και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν χημικά σκευάσματα με έγκριση για την καταπολέμηση της σκληρωτίνιας στο μπρόκολο. Κάτι ακόμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αυξήσετε τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών για να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η υγρασία.

Κάθε πότε θα πρέπει να κάνω αυτή την εφαρμογή;

Απαντήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Προτείνω να επαναλάβετε την εφαρμογή 10 ημέρες μετά την πρώτη. Να έχετε απομακρύνει όμως τα ήδη ξεραμένα φυτά καθώς αυτά δεν θα ανακάμψουν.

Μπορώ να συνδυάσω το MagnaBlue με το λίπασμα και το Bacillus subtilis (strain QST 713); 

Απαντήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Γενικά από την εμπειρία μου το MagnaBlue καλό είναι να μπαίνει μόνο του στη δεξαμενή ψεκασμού για καλύτερα αποτελέσματα. Στο ριζοπότισμα μπορείτε να το συνδυάσετε με το αζωτούχο που θέλετε κανονικά.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Απαντήθηκε από
Παππάς Ορέστης

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να απαντήσετε!


Σύνδεση χρήση | Δημιουργία νέου λογαριασμού
2023 Agroclica, All rights reserved