Καλησπέρα, θα ήθελα να φυτέψω μια φουντουκιά στον κήπο μου στην Άνω Σουβάλα του Παρνασσού (υψόμετρο περίπου 800m) και θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξω σχετικά με το φυτό που θα αγοράσω (αν υπάρχουν ίσως διαφορές στις περιβαλλοντικές ανάγκες και στον τρόπο ανάπτυξης και μεγέθους κάθε ποικιλίας). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δένδρα
Ερωτήθηκε από
Προκοπίου Έρση

Όλες οι απαντήσεις

Καλησπέρα σας, απαντώντας στο ερώτημα που θέσατε, έχω να σας πω πως η φουντουκιά αναπτύσσεται ικανοποιητικά ακόμα και σε πτωχά εδάφη αλλά αν της εξασφαλίσετε καλά στραγγιζόμενο και γόνιμο έδαφος, τότε θα πετύχετε καλύτερη εγκατάσταση και αύξηση στην παραγωγικότητα της. Απαιτεί σκίαση , δροσερά καλοκαίρια και είναι απαιτητική σε άρδευση και υγρασία ατμόσφαιρας , ωστόσο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ώστε να εξασφαλίσετε κατά το δυνατόν ικανοποιητικές συνθήκες στράγγισης καθώς η φουντουκιά συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα με διάφορες ασθένειες που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η φουντουκιά καρποφορεί καλύτερα σε υψόμετρο άνω των 600μ.

Αναφορικά από τις ασθένειες ιδιαίτερη σημασία για τη φουντουκιά αποτελούν ο μύκητας του ωιδίου καθώς και το βακτήριο Xanthomonas corylicola και από τους εχθρούς, το άκαρι των οφθαλμών αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα για την καλλιέργεια της φουντουκιάς. Τέλος, επειδή η φουντουκιά είναι ένα φυτό ευπαθές στις ζημιές από ανοιξιάτικους παγετούς, σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της agroclica με περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους προστασίας από τον παγετό.

Όσων αφορά τα κριτήρια επιλογής του φυτού που τελικά θα εγκαταστήσετε στον κήπο σας :

  • Kαλό θα ήταν η επιλογή να γίνει μια εποχή του χρόνου όπου το φυτό θα φέρει φύλλα για να μπορείτε να βγάλετε και πιο ακριβή συμπεράσματα για την κατάσταση του.
  • Κατά την επιλογή του φυτού να προσέξετε να είναι απαλλαγμένο από εμφανή τουλάχιστον συμπτώματα προσβολής από κάποιο εχθρό ή ασθένεια, να φαίνεται εύρωστο και να μην έχει ξερά κλαδιά.

Οπότε αφού είπαμε τα παραπάνω, πιστεύω πως οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εγκατάσταση της φουντουκιάς στην περιοχή που σας ενδιαφέρει τηρούνται. Βέβαια καλό θα ήταν πάντα σε συνδυασμό με αυτές τις πληροφορίες να συμβουλεύεστε και τον τοπικό γεωπόνο της περιοχής σας, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν την καταλληλότητα της περιοχής που σας ενδιαφέρει για την φύτευση της φουντουκιάς, τον κύκλο ζωής των εχθρών και των ασθενειών, των καλλιεργούμενων ποικιλιών καθώς και των συστημάτων μόρφωσης που πιθανώς προτιμώνται στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Καλησπέρα σας. Πολύ σωστά και σημαντικά τα όσα ανέφερε ο συνάδελφος πιο πριν.

Θα ήθελα να προσθέσω πως κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι επειδή τα αρσενικά και θηλυκά άνθη στην φουντουκιά δεν ανθίζουν ταυτόχρονα δημιουργείται πρόβλημα με την επικονίαση και συνεπώς δεν δίνει καρπούς το δέντρο. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού καλό είναι να φυτέψετε μια ακόμα επικονιάστρια ποικιλία φουντουκιάς. Για την καλύτερη επιλογή καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γεωπόνο της περιοχής σας.

Όσον αφορά τη φύτευση, η εποχή που γίνεται σχετίζεται με το αν θα πάρετε το δενδρύλλιο γυμνόριζο, άρα θα το φυτεύσετε τον χειμώνα, ή αν το πάρετε σε γλάστρα και το φυτεύσετε με μπάλα χώματος τότε η φύτευση θα γίνει την άνοιξη.

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να απαντήσετε!


Σύνδεση χρήση | Δημιουργία νέου λογαριασμού
2023 Agroclica, All rights reserved