Καλησπέρα σας,

Πλησιάζουμε σιγά σιγά στη περίοδο συγκομιδής του αμπελιού…Για να δούμε αν τα σταφύλια είναι έτοιμα κοιτάμε βαθμούς BRIX ή αλκοολικούς βαθμούς;

 …και σε περίπτωση που δεν έχουμε φτάσει τους επιθυμητούς βαθμούς τι κάνουμε για να το βοηθήσουμε;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αμπέλι Οινοποιήσιμο αμπέλι
Ερωτήθηκε από
Παπαδόπουλος Γιώργος

Όλες οι απαντήσεις

Γεια σας, 

Η μέτρηση της ωρίμανσης για τον τρύγο γίνεται με την χρήση κυρίως ενός οργάνου(διαθλασίμετρο) όπου μπορούμε να μετρήσουμε την περιεκτικότητα των σακχάρων στο γλεύκος. 

Οι βαθμοί Brix  μας δίνουν την περιεκτικότητα των σακχάρων εκφρασμένα σε γραμμάρια σακχαρόζης ανά 100 γραμμάρια  διαλύματος. Δηλαδή είναι ένας δείκτης (% w/w). 

Υπάρχει και μια άλλη κλίμακα όπου μετράμε τα σάκχαρα στο γλεύκος σε βαθμούς Baume και γίνεται η αντιστοίχηση σε αλκοολικούς βαθμούς. 

Για καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών σας θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα θρέψης που θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση αυτή καθώς επίσης και να κάνετε εφαρμογή βιοενεργοποιητών(φύκια, αμινοξέα, πολυσακχαρίτες) με την συμβουλή και την συνεργασία του συναδέλφου που σας παρακολουθεί. 

Σας παραθέτω μια εικόνα για το τι βλέπετε στο όργανο που σας ανέφερα παραπάνω.

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να απαντήσετε!


Σύνδεση χρήση | Δημιουργία νέου λογαριασμού
2024 Agroclica, All rights reserved