Η πλειοψηφία των λαχανικών για να αναπτυχθούν σωστά απαιτούν πλήρη έκθεση στο ηλιακό φως. Τι γίνεται όμως όταν ο κήπος μας δεν φωτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; 
Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις και σε αυτή την περίπτωση. Η επιλογή είναι σαφώς πιο περιορισμένη, συγκριτικά με τις επιλογές των λαχανικών που μπορούν να αναπτυχθούν με ήλιο, ακόμη όμως κι έτσι, οι συγκεκριμένες επιλογές, μπορούν να καλλιεργηθούν σε σκιά και να μας προσφέρουν ικανοποιητική παραγωγή. 

Ποια είναι αυτά τα λαχανικά όμως;

Μαρούλι 

μαρούλι λαχανικό

Τα μαρούλια αποτελούν λαχανικά δροσερής εποχής, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη, όταν επικρατούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό αποτελούν μια καλή επιλογή για καλλιέργεια σε μερική σκιά. Ανάγκες σε ηλιακό φως: 2-3 ώρες

Παντζάρια

παντζάρια λαχανικό

Τα παντζάρια σε μερική σκιά θα παράγουν ικανοποιητική ποσότητα, απλά οι καρποί θα είναι μικρότεροι και με πιο γλυκιά γεύση. 
Ανάγκες σε ηλιακό φως: 3 – 4 ώρες

Σπανάκι

σπανάκι λαχανικό

Σε σκιά, το σπανάκι αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να καλλιεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι.
Ανάγκες σε φως: 2-3 ώρες

Ραπανάκι

ραπανάκι λαχανικό

Χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις, τα ραπανάκια φυτρώνουν αρκετά γρήγορα και χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αναπτυχθούν.
Ανάγκες σε φως: 3 – 4 ώρες

Μπρόκολο & Κουνουπίδι

κουνουπίδι λαχανικό

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι αρκετά ανθεκτικά σε μερική σκιά, με μερικές κατηγορίες να αναπτύσσονται και σε πλήρη.
Ανάγκες σε φως: 4 – 6 ώρες

Πατάτα & Γλυκοπατάτα

γλυκοπατάτα και πατάτα

Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες αποτελούν ριζώδη λαχανικά, αρκετά ανθεκτικά σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες και καλλιέργεια σε κήπο με σκιά και λιγότερο ήλιο.
Ανάγκες σε φως: 5 – 6 ώρες