Με καταγωγή από την κεντρική Ασία, το μήλο είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δένδρο σε όλον τον κόσμο. 

Οι επιτραπέζιες ποικιλίες του αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγή, μαζί τις ποικιλίες για κομπόστα και στην Ελλάδα την πρωτιά κατέχουν τα μήλα της ομάδας Red Delicious, ακολουθούν τα Golden Delicious και τα Granny Smith.

Ξεκινώντας από το κλίμα πρέπει να επισημάνουμε πως η μηλιά είναι δένδρο ψυχρών και υγρών κλιμάτων. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 27 - 29°C, ενώ το χειμώνα μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασίες έως -40ºC. Χωρίς την απαραίτητη υγρασία και σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, τα δένδρα μπορούν να σημειώσουν μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας των μήλων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη εδαφική υγρασία, η οποία μειώνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Όσον αφορά την λίπανση, η μηλιά εμπλουτίζεται με άζωτο κάθε χρόνο. Η λίπανση πραγματοποιείται από αρχές Απριλίου μέχρι τέλος του καλοκαιριού μέσω του συστήματος άρδευσης. Τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία (φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο) όπως και τα ιχνοστοιχεία, τα προσθέτουμε στο έδαφος ή τα εφαρμόζουμε διαφυλλικά ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του δένδρου.

Σημαντικό βήμα που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, είναι το κλάδεμα του οπωρώνα μας. Για την κατεύθυνση της βλάστησης ξεκινάμε με το κλάδεμα διαμόρφωσης στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των δένδρων μας. Στη συνέχεια, για την επίτευξη νέας βλάστησης, καλό φωτισμό και αερισμό του δένδρου μας αλλά και μια καλή παραγωγή, κάνουμε το κλάδεμα καρποφορίας από τέλη Γενάρη έως τέλη Φλεβάρη, ακριβώς πριν αρχίσει η νέα βλάστηση.

Σημαντικός εχθρός που δημιουργεί συχνό πρόβλημα, αποτελεί η καρπόκαψα, ενώ από μύκητες το ωίδιο και το φουζικλάδιο. Ενδείκνυται να γίνονται επεμβάσεις σε συγκεκριμένα στάδια με συγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η μηλιά είναι το πιο γνωστό οπωροφόρο δένδρο παγκοσμίως, οι καρποί της αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, βοηθούν στην και προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Η γλυκιά ή ξινή γεύση τους είναι χαρακτηριστική και τα καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας με πολλαπλά οφέλη.