Στην agroclica, στοχεύουμε σταθερά στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες της αγροτικής κοινότητας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, ψηφιακά εργαλεία και ένα υποστηρικτικό δίκτυο ειδικών. Σε συνεργασία με τη Squadrone, ακαδημία εκπαίδευσης χειρισμού drones, διοργάνωσαμε το Σάββατο 17 Ιουνίου, ημερίδα σχετικά με τη γεωργία ακριβείας και τις εφαρμογές των drones στη γεωργία. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Joist Innovation Park στη Λάρισα υπό την ευγενή χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών AgroHouse, Flydrops και Terrawing. Συμμετείχαν 95 άτομα προερχόμενα από τον πρωτογενή τομέα όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, τοπογράφοι, αντιπρόσωποι εταιρειών και συνεταιρισμών και άλλοι επαγγελματίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. 

1η ενότητα - Γεωργία ακριβείας, δεδομένα, αισθητήρες, εφαρμογές και έρευνα

Η ημερίδα ξεκίνησε με το πρώτο μέρος της να αφορά τον ανερχόμενο κλάδο της γεωργίας ακριβείας, τις εφαρμογές και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της, καθώς και τους περιορισμούς και τους στόχους για το μέλλον. Από την ομάδα της agroclica, συμμετείχαν οι γεωπόνοι Γεωργία Νικολακοπούλου η οποία ανέλυσε τα οφέλη και τις τάσεις της γεωργίας ακριβείας, ενώ ανέλυσε μερικούς από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους δείκτες βλάστησης, και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα δεδομένα από drones για να τους υπολογίσουμε. Ο γεωπόνος με μεγάλη εμπειρία σε πτήσεις χαρτογραφικών drones, Κωνσταντίνος Γριβάκης μίλησε για τις μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη γεωργία ακριβείας, με εκτενή αναφορά σε αισθητήρες, drones, πολυφασματικές κάμερες, LiDAR. Ο γεωπόνος Φώτης Δεληγιάννης παρουσίασε τη μεθοδολογία σύνθεσης ενός χάρτη εφαρμογής και παραδείγματα εφαρμογών εισροών με μεταβλητές δόσεις στη σπορά, τη φυτοπροστασία, τη λίπανση, την άρδευση αλλά και την αυτοματοποιημένη συγκομιδή.

Στην ίδια ενότητα συνέχισε ο Δρ. Ευάγγελος Αναστασίου, γεωπόνος ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για πιλοτικές εφαρμογές των drones σε ερευνητικό επίπεδο, αναφέροντας παραδείγματα από εφαρμογές drones στη γεωργία και την κτηνοτροφία τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες του εξωτερικού. Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με τον Δρ. Γεράσιμο Πετεινάτο - Γεωπόνος Ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα από επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες ενσωμάτωσης drone σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στοχεύοντας στην ενημέρωση και την αφύπνιση των ενδιαφερομένων σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που κρύβονται πίσω από τις εφαρμογές drones στη γεωργία.

2η ενότητα - Νομοθεσία, αδειοδότηση, πρακτικές εφαρμογές και περιορισμοί

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας μίλησε ο Χάρης Ταμπουρίδης - Υπόλογος διευθ. & Διευθ. εκπαίδευσης Squadrone ο οποίος μας ενημέρωσε για τη Νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ανοιχτή και την ειδική κατηγορία αδειών χειριστή drone, ενώ έκανε εκτενή και αναλυτική αναφορά στις νομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται από έναν επαγγελματία ή μια επιχείρηση για να μπορεί να χρησιμοποιεί γεωργικό drone. Μίλησε για τη διαδικασία υποβολής σχεδίου πτήσης καθώς και για τον τρόπο εφαρμογής της μεθοδολογίας SORA και PDRA για τον υπολογισμό του ρίσκου ενός πλάνου πτήσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση drone σε μια αγροτική εκμετάλλευση.

Τέλος, οι συνεργάτες από την Flydrops μίλησαν για την διαδικασία επιλογής ενός γεωργικού drone, εστιάζοντας στα μοντέλα γεωργικών drone της DJI και την πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων DJI TERRA. Παρουσίασαν τα μοντέλα DJI Mavic 3 multispectral, DJI T10 και DJI T30 παρουσίασαν προτεινόμενες ροές εργασίας με ένα γεωργικό drone, ενώ επισήμαναν για τον καθοριστικό ρόλο της τεχνικής υποστήριξης ενός νέου χρήστη γεωργικού drone. Η Terrawing παρουσίασε την πρακτική εφαρμογή των ψεκαστικών drones σε πιλοτικό στάδιο και έκανε επίδειξη της διαδικασίας σύνθεσης ενός πλάνου πτήσης για drone, ενώ δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους αποφυγής του κινδύνου και βελτιστοποίησης της χρήσης ενός γεωργικού drone.

Πού εστίασε το ενδιαφέρον του το κοινό 

Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον στον υπολογισμό και τη χρήση των δεικτών βλάστησης για τη λήψη συμπερασμάτων και αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της καλλιέργειας, καθώς και στο βαθμό αποδοτικότητας που μπορεί να έχει ένα γεωργικό drone. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές των drones και τις διαδικασίες αδειοδότησης και χρήσης ενός γεωργικού drone σε μια αγροτική εκμετάλλευση, υπήρχαν πολλές απορίες από νεοεισερχόμενους αλλά και έμπειρους χρήστες drones, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί το νομοθετικό κενό. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσαν τα ίδια γεωργικά drones, σε επίπεδο εξοπλισμού και μεθοδολογίας που ακολουθείται για τη σύνθεση σχεδίου πτήσης και των κανόνων που θα πρέπει να τηρούνται. Η πλειονότητα ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και περιορισμούς που ενέχει η χρήση drone σε μια αγροτική εκμετάλλευση.

Ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση μέσω της ψηφιοποίησης

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού επιβεβαίωσε ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και η πολύ έντονη διάδραση που είχαν με τους experts ομιλητές. Η ομάδα της agroclica θα συνεχίσει την προσπάθεια για παροχή εξειδικευμένης γνώσης μέσω της σύνδεσης με την επιστημονική έρευνα και σε συνδυασμό με την ανταλλαγή πρακτικής εμπειρίας, τόσο χρήσιμης στον γεωργικό τομέα. Επιπρόσθετα, μέσω του νέου ψηφιακού εργαλείου “Καλλιεργητικό Ημερολόγιο”, η agroclica προσφέρει απλοποίηση καθημερινών εργασιών, όπως ο προγραμματισμός τους και η διαχείριση των σχεδίων φυτοπροστασίας, βελτιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα στον αγρό. 

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς θα ακολουθήσει η διοργάνωση νέων επιμορφωτικών δράσεων πάνω σε καυτά θέματα της γεωργικής παραγωγής, σε φυσικά και ψηφιακά κανάλια!