Η μεταφύτευση, η μεταφορά του φυτού από το σημείο που είναι φυτεμένο σε ένα άλλο αποτελεί μια διαδικασία απαραίτητη για τη σωστή και υγιή ανάπτυξή του. Εκτός από το σωστό τρόπο μεταφύτευσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφύτευση, καθώς και πότε είναι η ιδανική εποχή.  

Οδηγός μεταφύτευσης φυτών

Πότε μεταφυτεύουμε τα φυτά;

Συνήθως, καταλαβαίνουμε ότι το φυτό έχει ανάγκη να μεταφυτευθεί όταν δέχεται όλες τις απαραίτητες φροντίδες αλλά συνεχίζει να μην αναπτύσσεται κανονικά. Πιο συγκεκριμένα, τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι το φυτό χρειάζεται να μεταφυτευθεί είναι τα εξής:

1. Συμπυκνωμένο χώμα

Η συμπύκνωση του εδάφους συμβαίνει όταν τα σωματίδια του εδάφους συμπιέζονται μεταξύ τους. Αυτό εμποδίζει το νερό να φτάσει στις ρίζες παρατηρώντας πώς το υγρό παραμένει στην επιφάνεια αντί να διεισδύει στο χώμα.

2. Το φυτό είναι πολύ μεγάλο

Εάν το φυτό είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος ή το φύλλωμα έχει γίνει πυκνό, δηλαδή περίπου διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας, τότε ήρθε η ώρα για μεταφύτευση. Εκτός του ότι το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί όταν βρίσκεται σε μικρή γλάστρα, αφού οι ρίζες δεν έχουν χώρο να αναπτυχθούν και να λαμβάνουν το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται, είναι επίσης πολύ πιθανό να μην αντέξει το βάρος του και να αναποδογυρίσει με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

3. Υπερανάπτυξη ριζών

Για να διαπιστώσετε ότι οι ρίζες του φυτού έχουν αναπτυχθεί τόσο ώστε να μην χωρούν άλλο στη γλάστρα, θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν μεγαλώνουν μέσα από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως θα δείτε και το φύλλωμα να κιτρινίζει και να πέφτει, καθώς οι ρίζες αδυνατούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία και νερό ώστε να το μεταφέρουν και στο υπόλοιπο φυτό. 

Υπερανάπτυξη ριζών - Μεταφύτευση

4. Συσσώρευση θρεπτικών συστατικών

Όταν στο έδαφος παρατηρούνται διάφορα υπολείμματα στην επιφάνειά του, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται το νερό να διεισδύσει στις ρίζες. Η ανανέωση του χώματος με νέο μείγμα θα το βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξή του.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση;

Η μεταφύτευση γίνεται καλύτερα την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού όταν τα φυτά βρίσκονται στη βλαστική τους ανάπτυξη. Επίσης το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή, όταν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε στο έδαφος και όχι σε γλάστρα καθώς το χώμα έχει αρκετή υγρασία λόγω των βροχών και το έδαφος είναι ακόμη ζεστό από το καλοκαίρι και την ηλιοφάνεια του φθινοπώρου. Μεταφυτεύουμε τις δροσερές μέρες αργά το απόγευμα ώστε να αποφύγουμε το μεταφυτευτικό σοκ.

Είναι σημαντικό να μην γίνεται μεταφύτευση όταν το φυτό είναι στην ανθοφορία του, καθώς είναι πολύ πιθανόν να στρεσαριστεί και να χάσει τα άνθη του.