Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που εμφανίζεται και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών πάρκων έχει να κάνει με τη διαχείριση των ζιζανίων σε αυτά.

Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα που δημιουργούν τα ζιζάνια στα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Γενικά, ως ζιζάνια χαρακτηρίζονται τα φυτικά είδη τα οποία αναπτύσσονται σε σημείο και χρόνο που δεν είναι επιθυμητά. Στη χώρα μας οι περιοχές που επιλέγονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με σκοπό την παραγωγή “πράσινης ενέργειας” χαρακτηρίζονται από συνεχή παρουσία πληθυσμών ζιζανίων τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαχείρισή τους. Κάποιες εταιρείες, στην αναζήτηση περισσότερο οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων μεθόδων ξεκίνησαν να αξιοποιούν το ζωικό κεφάλαιο για το σκοπό αυτό.

Πώς γίνεται η διαχείριση των ζιζανίων στα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Συνήθως, για τη διαχείριση των ζιζανίων αξιοποιούνται χειρωνακτικές, μηχανικές ή χημικές μέθοδοι. Η πιο διαδεδομένη χειρωνακτική μέθοδος αντιμετώπισης των ζιζανίων είναι το ξεβοτάνισμα το οποίο απαιτεί μεγάλο αριθμό εργατών, στην περίπτωση που μιλάμε για μεγάλες εκτάσεις, καθιστώντας το ιδιαίτερα κοστοβόρο και ασύμφορο.

Οι μηχανικές μέθοδοι βασίζονται στη χρήση μηχανημάτων για την κοπή των ζιζανίων και απαιτούν τη χρήση καυσίμων και έμπειρου εργατικού προσωπικού για να εξασφαλίζεται η σωστή χρήση των μηχανημάτων ώστε να μην προκύψουν βλάβες σε αυτά. Επιπλέον, η κίνηση των μηχανημάτων ανάμεσα στις γραμμές που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά είναι περιορισμένη και εγκυμονεί κινδύνους ζημιάς σε αυτά καθώς και στα μηχανήματα.

Τέλος, οι χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης των ζιζανίων βασίζονται στη χρήση επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον χημικών ενώσεων οι οποίες ψεκάζονται στην επιφάνεια των φύλλων για να ξεράνουν τα ζιζάνια. Πέρα από τους παραπάνω κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αγροχημικών, τα τελευταία χρόνια με την άνοδο των τιμών των ζιζανιοκτόνων η χρήση τους έχει καταστεί ουσιαστικά κοστοβόρα και ασύμφορη.

Ποια είναι η λύση στα παραπάνω προβλήματα;

Τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται μια ιδιαίτερη και φιλική προς το περιβάλλον ολιστική λύση για τη διαχείριση των ζιζανίων σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης, της Καρδίτσας, της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Αχαΐας, της Ηλείας, οι διαχειριστές αξιοποιούν ζωικό κεφάλαιο και πιο συγκεκριμένα πληθυσμούς προβάτων για την αντιμετώπιση των ζιζανίων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Τα πρόβατα προτιμώνται κυρίως λόγο της μικρής πιθανότητας να προκαλέσουν ζημιές στα πάνελ όπως θα γινόταν για παράδειγμα στην περίπτωση που αξιοποιούνταν κατσίκια για το σκοπό. 

Πρόβατα για τη διαχείριση των ζιζανίων στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Πρόβατα για τη διαχείριση των ζιζανίων στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν την τεχνική;    

Γενικά, τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ζωικού κεφαλαίου για τη διαχείριση των ζιζανίων είναι ποικίλα. Αρχικά, εξασφαλίζεται ότιμε τη βόσκηση, τα πρόβατα δεν αφήνουν τα ζιζάνια να αναπτυχθούν σε σημείο που θα περιορίζουν την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών. Επίσης, σε περίπτωση βραχυκυκλώματος μειώνεται η πιθανότητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς δεν θα υπάρχει καύσιμη ύλη στο έδαφος. Επιπλέον, σε περίπτωση πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή, το πάρκο θα λειτουργήσει σαν μια μορφή ζώνης πυρασφάλειας περιορίζοντας την εξάπλωσή της. 

Εκτός αυτών, με την αξιοποίηση της παραπάνω μεθόδου διαχείρισης μειώνονται σημαντικά τα κόστη που απαιτούνται για τη διαχείριση των ζιζανίων και εξαλείφονται οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι χημικές και οι μηχανικές μέθοδοι για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τέλος, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των υφιστάμενων βοσκοτόπων, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια και ενισχύεται η τοπική οικονομία της περιοχής ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παραγωγή “πράσινης ενέργειας” από την εκμετάλλευση.