Οι τυφλοπόντικες, ή αλλιώς ασπάλακες, είναι μικρά θηλαστικά ζώα που κατοικούν στο έδαφος και προτιμούν να τρώνε έντομα και σκουλήκια αντί για τα φυτά του κήπου σας, καθώς είναι σαρκοφάγα ζώα. Ανήκουν στην οικογένεια των Ασπαλακίδων και συχνά συγχέονται με τους ασβούς ή τους αρουραίους.

Πώς μοιάζει ένας τυφλοπόντικας;

Οι τυφλοπόντικες διαθέτουν μικροσκοπικά μάτια με τα οποία διακρίνουν μόνο το σκοτεινό από το ανοικτό φως και καλύπτονται από επιδερμίδα, και διακρίνονται για το μυτερό του ρύγχος (το εμπρόσθιο τμήμα από το κεφάλι τους). Έχουν 24 αιχμηρά δόντια, κυνόδοντες και σκούρο καφέ έως μαύρο τρίχωμα. Έχουν πολύ μεγάλα και φαρδιά μπροστινά πόδια τα οποία έχουν σχήμα φτυαριού. Τα πίσω τους πόδια είναι πιο στενά και έχουν λεπτά νύχια, στραμμένα προς τα έξω και κατάλληλα για σκάψιμο. Η μύτη τους είναι επιμήκης και ροζ και είναι περίπου σε μήκος έως 15cm.

Αν και έχουν περιορισμένη όραση, η όσφρησή τους είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η οποία σύμφωνα με έρευνες χαρακτηρίζεται ως στερεοσκοπική, δηλαδή τους δίνει την ικανότητα κατάταξης αντικειμένων στον τρισδιάστατο κόσμο με αποτέλεσμα να εντοπίζουν την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται η μυρωδιά.

Συνήθως βρίσκονται εκεί όπου το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Κατασκευάζουν υπόγειες φωλιές τις οποίες χρησιμοποιούν για ανάπαυση και συνάντηση ζευγαρώματος. Τρέφεται με γαιοσκώληκες, προνύμφες εντόμων και γυμνοσάλιαγκες. Προτιμούν το υγρό, αργιλώδες έδαφος, είναι πιο δραστήριοι νωρίς το πρωί ή το βράδυ, την άνοιξη ή το φθινόπωρο και συνήθως βγαίνουν μετά από μια ζεστή βροχή. Ωστόσο, οι υπόγειες φωλιές τους μπορούν να καταστρέψουν τον κήπο και το γκαζόν σας και να επιτρέψουν την πρόσβαση άλλων τρωκτικών στα φυτά σας. Τέλος καταστρέφουν μεγάλες πληθυσμούς γαιοσκωλήκων και το ριζικό σύστημα των καλλιεργειών.

Ποια είναι τα σημάδια εισβολής από τυφλοπόντικες; 

Ο τυφλοπόντικας ζει και κινείται κάτω από το έδαφος, αλλά πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις υπέργεια ότι υπάρχει στον κήπο. Σημάδια εμφάνισής τους είναι τα εξής:

  1. Υπερυψωμένες κορυφογραμμές 
  2. Υπερυψωμένα αναχώματα από τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται στο τούνελ
  3. Χαλαρό χώμα σε ορισμένα σημεία
  4. Ζημιές στον χλοοτάπητα και στις ρίζες των φυτών

Σημάδια εισβολής από τυφλοπόντικες

Η ζημιά του χλοοτάπητα είναι συνήθως πιο εμφανής την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, και στη συνέχεια ξανά το φθινόπωρο. Αυτό συμβαίνει όταν τα ζώα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι φωλιές τους είναι συχνά σε βαθύτερο επίπεδο.

Τυφλοπόντικας

Πώς να απαλλαγείτε από τους τυφλοπόντικες;

Υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές μέθοδοι προκειμένου να απαλλαγείτε από τα μικρά σαρκοφάγα ζώα και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Απωθητικά 

Κοκκώδες απωθητικό
Τα κοκκώδη προϊόντα διανέμονται στην επιφάνεια του εδάφους με το χέρι και στη συνέχεια ακολουθεί πότισμα. Φτιαγμένα από καστορέλαιο και άλλα συστατικά, τα κοκκώδη δημιουργούν ένα ανεπιθύμητο περιβάλλον για τους τυφλοπόντικες μέσω των αρωμάτων. Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, δεν δηλητηριάζουν ούτε σκοτώνουν τους τυφλοπόντικες, αλλά τα αναγκάζουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Υγρό απωθητικό
Το υγρό μείγμα είναι με βάση το καστορέλαιο το οποίο μπορεί εύκολα να διασπαρεί χρησιμοποιώντας έναν ψεκαστήρα. 

Καπνογόνα
Ο καπνός που εξαπλώνεται στις υπόγειες στοές προκαλεί ένα απωθητικό περιβάλλον για τους τυφλοπόντικες.

Ηχητικά κύματα και δονήσεις
Οι δυνατοί ήχοι τρομάζουν και απωθούν τους τυφλοπόντικες. Υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές υπερήχων όπως είναι η ράβδος απώθησης τυφλοπόντικων η οποία εκπέμπει ηχητικούς παλμούς και τα απομακρύνει. Τα ηχητικά απωθητικά λειτουργούν και με ηλιακή ενέργεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζονται επαναφόρτιση και χωρίς να κινδυνεύει να χαλάσει από τις καιρικές συνθήκες.

Στις Σέρρες χρησιμοποιείται η πατέντα με τις μπετόβεργες, οι οποίες μπαίνουν περιμετρικά 30 εκατοστά μέσα στη γη και αφήνονται πάνω από τη γη δυο μέτρα μπετόβεργας, πάνω στις οποίες τοποθετούνται πλαστικά μπουκάλια. Το κούνημα που κάνει το μπουκάλι πάνω στη μπετόβεργα, δημιουργεί δόνηση που μεταφέρεται στο έδαφος και έτσι ενοχλεί τον τυφλοπόντικα.

Δαγκάνες ηλιακές
Τοποθετείστε τις δαγκάνες κατακόρυφα μέσα στο τούνελ και σκεπάστε ελαφρώς με χώμα. Για να βρείτε το τούνελ θα σκάψετε ενδιάμεσα από δύο πρόσφατα λοφάκια. Μπορείτε να βάλετε και ένα δόλωμα στο δαχτυλίδι της δαγκάνας, όπως πράσο ή καρότο, για την επιτυχή παγίδευσή τους.

Χρήση φυσικού βιοδιεγέρτη ρίζας
Η συστηματική εφαρμογή φυσικού βιοδιεργέτη εκτός από τη βελτίωση και γρήγορη ανάπτυξη πλούσιου και υγιούς ριζικού συστήματος σε καλλιεργούμενα φυτά στο θερμοκήπιο και στην ύπαιθρο, μπορεί να απωθήσει τους τυφλοπόντικες εξαιτίας της ιδιαίτερα έντονης οσμής, αν και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση.

2. Παγίδες για τυφλοπόντικες

Χρησιμοποιήστε παγίδες, τοποθετώντας τες μέσα στο έδαφος από τις οποίες θα “πιαστεί” ο τυφλοπόντικας. Υπάρχουν παγίδες που σκοτώνουν το ζώο και παγίδες που δεν είναι θανάσιμες. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθήστε απαραιτήτως τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας του κάθε προϊόντος. Κρατήστε τες μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα καθώς μπορούν να φανούν επικίνδυνες.

3. Φυτά 

Τοποθετήστε φυτά ως φράχτες για τους τυφλοπόντικες. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια βιολογική μέθοδο, φυτέψτε κατιφέδες, νάρκισσους, φριτιλλάρια, ή λίλιουμ. Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν τα φυτά φαίνεται να απωθούν τους τυφλοπόντικες. Η αποτελεσματικότητα της παραπάνω μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος του κήπου σας.

4. Καλή αποστράγγιση του εδάφους

Όπως προαναφέρθηκε οι τυφλοπόντικες προτιμούν το υγρό έδαφος. Επομένως μια καλή αποστράγγιση του εδάφους μπορεί να εμποδίσει την εδραίωσή τους. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τη συχνότητα ποτίσματος εφόσον δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την ανάπτυξη των φυτών σας.