Αναρτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 η Έγκριση Σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπ.Α.Α.Τ. πέντε Περιφερειών για την Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

Οι Περιφέρειες της χώρας στις οποίες ανατίθεται η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.) με Προγραμματική Σύμβαση είναι:

1) Περιφέρειας Κρήτης, 
2) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 
3) Περιφέρειας Ηπείρου, 
4) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 
5) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Το Έργο αφορά την πραγματοποίηση μελετών για τη διαχείριση των βοσκοτόπων με στόχο την πιο βιώσιμη διαχείρισή τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει απογραφή του φυσικού περιβάλλοντος, του καθεστώτος χρήσης καθώς και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων εκτάσεων με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Με το πέρας της απογραφής θα είναι γνωστά σε πανελλαδική κλίμακα:

  • η ακριβής επιφάνεια των βοσκοτόπων
  • η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας
  • η λιβαδική κατάσταση

Με τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να γίνει πιο έγκυρη διαίρεση των βοσκοτόπων σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους. Επιπρόσθετα ορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που αναμένονται να συνδράμουν στην ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την βελτίωση της ικανότητας βόσκησης. Το έργο ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους της ανάπτυξης και οργάνωσης της διαχείρισης των βοσκοτόπων και του ζωικού κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις του Φορέα Υλοποίησης που αποτελεί τον “Κύριο του Έργου”.