Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία Γεωργικής Προειδοποίησης για τον παγετό, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες.

Ο παγετός παρατηρείται στη φύση όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από το μηδέν (ή είναι ίσο με το μηδέν) με αποτέλεσμα τη δημιουργία παγοκρυστάλλων, πάνω στα φυτά και τις λοιπές επιφάνειες. Κυρίως προκαλείται σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τον ελάχιστο αέρα. Ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά να ακολουθήσει κάποιες πρακτικές ώστε προστατέψει την καλλιέργειά του από τον παγετό.

Το Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών  Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ανέπτυξαν την υπηρεσία έγκαιρης Προειδοποίησης Επερχόμενων παγετών. Η πρόγνωση γίνεται για το διάστημα των τριών επόμενων ημερών, ανά ώρα και διαθέτει τρία επίπεδα πληροφόρησης:

1. Με βάση τους Καλλικρατικούς Δήμους, ο χάρτης χωρίζεται σε 325 περιοχές - Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που σχετίζεται με την αναμενόμενη ένταση του παγετού. Η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η αναφορά είναι περίπου για ύψος 2 μέτρων. 

Χρώμα ζώνης

Πρόβλεψη θερμοκρασίας

πράσινο

παγετός

κίτρινο

0 oC - 2 oC

πορτοκαλί

-2 oC - 0 oC

κόκκινο

μικρότερη των -2 oC

Αναμενόμενη ένταση παγετού ανά περιοχή

Πηγή εικόνας: https://frost.minagric.gr/map#5.37/38.376/23.887

2. Δίνεται η δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη ώστε ο παραγωγός να εντοπίζει συγκεκριμένα το αγροτεμάχιό του και να λαμβάνει πιο στοχευμένη πρόγνωση.

3. Γίνεται η παρουσίαση της πρόβλεψης του παγετού ανά ώρα, με χρωματισμό σε χωρική ανάλυση 500 m x 500 m.

Υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης και μέσω μηνυμάτων ή e-mail, ενώ από τον Μάρτη θα είναι σε λειτουργία και εφαρμογή για κινητά.