Μέτρο 22: «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022. Οι αιτήσεις θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Στόχος του μέτρου 

Στόχος του μέτρου είναι η προσωρινή ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και κατ’ επέκταση του γενικότερου κόστους παραγωγής. 

Δράσεις του μέτρου 

Οι δράσεις του μέτρου είναι:

  • Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας.
  • Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

 Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε ογδόντα εννέα εκατομμύρια ευρώ (89.000.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). 

Δικαιούχοι

Για να θεωρηθεί μια εκμετάλλευση αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας εκτατική θα πρέπει να διαθέτει βοσκότοπο, ενώ εντατική θεωρείται όταν δεν διαθέτει με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει στις δηλώσεις ΕΑΕ 2021 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στις 15 Οκτωβρίου 2022 ή το πιο πρόσφορο έτος αναφοράς για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Δεν θα λαμβάνονται υπόψη οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός έχει τηρηθεί σε άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. ΟΠΣΚ).

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται συνοπτικά οι προϋποθέσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης που θα πρέπει να ικανοποιούνται για κάθε εκμετάλλευση ανάλογα με την κατηγορία όπως αυτά έχουν αναρτηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. βάσει ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069/2022 (841Β΄/24.02.2022).

Υπομέτρο 

Τομέας

Απαιτούμενη περιβαλλοντική προϋπόθεση ανά εκμετάλλευση

Υπομέτρο 1 

  • Εκτατική αιγοπροβατοτροφία
  • Εκτατική βοοτροφία

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) το έτος 2021 αναλαμβάνοντας την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης, χωρίς διαπίστωση ευρημάτων στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ελέγχων

Υπομέτρο 2

  • Εντατική αιγοπροβατοτροφία
  • Εντατική βοοτροφία
  • Κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία
  • Ωοπαραγωγός πτηνοτροφία
  • Χοιροτροφία
 

Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατηγορίας Α’



 

Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν εν ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)

Κτηνοτροφικές

εκμεταλλεύσεις

κατηγορίας Β’

(τουλάχιστον

μία εκ των δύο

περιπτώσεων)


 

Οι υποψήφιοι πρέπει να υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, ανάλογα με το είδος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στο πλαίσιο της άδειας εγκατάστασης της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

Οι υποψήφιοι πρέπει να υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, ανάλογα με το είδος της  κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο υπεύθυνης δήλωσης του κτηνοτρόφου κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης

Κτηνοτροφικές

εκμεταλλεύσεις

με

δυναμικότητα

μικρότερη της

κατηγορίας Β’

(τουλάχιστον

μία εκ των δύο

περιπτώσεων)

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) το έτος 2021 αναλαμβάνοντας την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης, χωρίς διαπίστωση ευρημάτων στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ελέγχων

Οι υποψήφιοι, στο πλαίσιο υπεύθυνης δήλωσης του κτηνοτρόφου κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, πρέπει να αναλάβουν τις σχετικές υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν είναι υπόχρεες υποβολής ΕΑΕ.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια των δικαιούχων εδώ.

Ποσά στήριξης

Τα κριτήρια με βάση τα οποία υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι:

  • ο τομέας ή τομείς που υποβάλλει την αίτηση στήριξης,
  • η κλάση στην οποία κατατάσσεται για τον αντίστοιχο τομέα (αριθμός ζώων, βάρος σφαγών, αριθμός σφαγών, δυναμικότητα κ.ο.κ.) και
  • η έδρα της εκμετάλλευσης (αν είναι νησιωτική περιοχή, αν ανήκει στη Βόρεια Εύβοια).

Το ανώτατο ποσό ανά δικαιούχο δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%, σε κάθε τομέα που προβλέπεται η προσαύξηση. Για τους κτηνοτρόφους (αιγο-προβατοτροφία και βοοτροφία) των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επίσης επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στη ηλεκτρονική διεύθυνση https://eae.opekepe.gov.gr/landing-page. Αναλυτικά θα βρείτε όλες τις οδηγίες πατώντας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.