Το αλεξανδρινό, γνωστό και ως ποϊνσέτια, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Χριστολούλουδο σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων. Με καταγωγή από το Μεξικό αποτελεί δημοφιλής επιλογή ως καλλωπιστικό φυτό λόγω των φωτεινών, κόκκινων βελούδινων φύλλων της. Το συναντάμε σε ποικίλες αποχρώσεις όπως ανοιχτό κόκκινο, ροζ, κρεμ, λευκό ή και σε συνδυασμούς αυτών των χρωμάτων. Συνήθως αλλάζει τις αποχρώσεις του φυλλώματός του λόγω της μικρότερης διάρκειας σε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας το χειμώνα.

Το έθιμο της αγοράς του αλεξανδρινού ως χριστουγεννιάτικου δώρου ξεκίνησε πριν από περίπου 200 χρόνια, όταν ο Αμερικανός πρέσβης του Μεξικού Poinsett μετέφερε το αλεξανδρινό στις Ηνωμένες Πολιτείες και προς τιμήν του δόθηκε παγκοσμίως το όνομα του φυτού “poinsettia”. 

Το αλεξανδρινό αποτελεί πολυετές φυτό που με τις κατάλληλες φροντίδες μπορεί να διατηρηθεί όλον τον χρόνο, κοσμώντας το εξωτερικό μέρος του σπιτιού,  παρ’ ότι θεωρείται από πολλούς ότι επιβιώνει μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων.

το πολυετές φυτό αλεξανδρινό 

Τι πρέπει να προσέχω όταν επιλέγω το αλεξανδρινό;

Η επιλογή του αλεξανδρινού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Τα φυτά αυτά τα συναντάμε στα σούπερμαρκετ και στα ανθοπωλεία όπου συνήθως είναι τοποθετημένα στην είσοδο των καταστημάτων προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι η έκθεσή τους σε συνθήκες που δεν είναι συμβατές με εκείνες που είχαν συνηθίσει στο φυσικό τους περιβάλλον, στο Μεξικό. Οι κρύοι άνεμοι που είναι συνήθως γύρω στους 12oC και κάτω μπορεί εξωτερικά να μην  φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει κάποια ζημιά, ωστόσο μετά την αγορά είναι πολύ πιθανόν να αρχίζουν να πέφτουν τα φύλλα του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η κατάλληλη θέση τοποθέτησης του αλεξανδρινού στο σπίτι;

Το αλεξανδρινό για να διατηρήσει το ζωντανό χρώμα των φύλλων του χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινή θέση χωρίς όμως να δέχεται άμεσα τις ακτίνες του ηλίου, ώστε να μην προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε θερμότητα όπως καλοριφέρ και τζάκι καθώς θα αρχίσει να αφυδατώνεται, τα φύλλα να συστρέφονται και τελικά να ξεραίνονται. Αντίθετα και τα ψυχρά ρεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν πτώση των ανθέων και των φύλλων. Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι οι 15 με 25 ºC.

Τι προσέχω όταν μεταφυτεύω εκτός σπιτιού;

Είναι σημαντικό πριν βγει από το σπίτι και μεταφυτευτεί να γίνει ελαφρύ κλάδεμα των κορυφών του ώστε να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση. Για την ανάπτυξη του αλεξανδρινού στο εξωτερικό του σπιτιού ως καλλωπιστικό φυτό χρειάζεται να γίνει αρχικά μεταφύτευσή του σε μεγαλύτερη γλάστρα με τρύπες, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί το ριζικό του σύστημα. Η περίοδος της μεταφύτευσης θα πρέπει να γίνει την άνοιξη, όταν δηλαδή αρχίσει να δραστηριοποιείται η ρίζα του με ταυτόχρονη προσθήκη ελαφρού φυτοχώματος, πλούσιου σε τύρφη ώστε να μην κρατάει νερό η γλάστρα. 

Η θέση που θα εγκατασταθεί στο μπαλκόνι είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή του. Δεν θέλει δυνατούς ανέμους και άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, συνεπώς επιλέγονται προστατευμένες θέσεις στο μπαλκόνι με λίγη σκιά αλλά ύπαρξη φωτός.

Μπορεί να μεταφυτευτεί και στον κήπο με προσθήκη πλήρους κοκκώδους λιπάσματος και πότισμα αμέσως μετά την μεταφύτευση στον λάκκο φύτευσης και μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και ως δέντρο. Προσοχή στη θέση που θα γίνει η φύτευση ώστε να μην κρατά νερό το έδαφος και να έχει φως.

Τι ανάγκες έχει σε πότισμα το αλεξανδρινό;

Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεξανδρινό είναι πολύ σημαντικές πρακτικές καθώς η υπερβολική υγρασία στο χώμα μπορεί να μαράνει το φυτό, όπως και ένα απόλυτα ξερό χώμα. Τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνονται όταν στεγνώσει το επιφανειακό χώμα, περίπου κάθε 4 με 5 μέρες όταν βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού, ωστόσο σχετίζεται και με τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε περιβάλλον. 

Πολύ σημαντικό είναι το χώμα να είναι καλά στραγγιζόμενο, συνεπώς η ύπαρξη τρυπών στη βάση της γλάστρας είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε  οι ρίζες να μην σαπίσουν. Μετά από κάθε πότισμα καλό είναι να αδειάζετε το πιατάκι μετά από κάθε πότισμα. Όταν γίνονται λανθασμένες πρακτικές κατά το πότισμα τα συμπτώματα στο φυτό είναι το καρούλιασμα και το κιτρίνισμα των φύλλων.

Σχετικά με την ποιότητα του νερού, το αλεξανδρινό προτιμά νερό με χαμηλή αλατότητα όπως το νερό της βροχής. 'Ενα έξυπνο tip θα ήταν να αφήσετε για μία μέρα νερό από τη βρύση σε ένα δοχείο ώστε να “καθίσουν” τα μέταλλά του στη βάση του δοχείου και να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη ημέρα ή να χρησιμοποιήσετε απιονισμένο νερό.

Όταν μεταφυτευτεί την άνοιξη σε νέα και μεγαλύτερη γλάστρα θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά ποτίσματα ώστε να μπορέσει να αναπτύξει καλό ριζικό σύστημα, περίπου κάθε 3 ημέρες. Το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών θέλει πιο τακτικά ποτίσματα, περίπου ανά δύο ημέρες ή και καθημερινά, αναλόγως τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

Τι ανάγκες έχει σε λίπανση το αλεξανδρινό;

Το αλεξανδρινό δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπανση την περίοδο που βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και φυλλόπτωση. Η λίπανση γίνεται όταν μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο, από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη - Νοέμβρη, την περίοδο που αναπτύσσεται, με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για ανθοκομικά είδη κάθε μήνα ώστε να διατηρήσει τα χρώματά του και να μπορεί να αναπτυχθεί. Το σημαντικότερο στοιχείο που έχει ανάγκη είναι το κάλιο ώστε να ενισχυθεί η ανθοφορία του.

Μπορώ να ξανακοκκινίσω τα φύλλα του αλεξανδρινού;

τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού

Τα φύλλα του αλεξανδρινού πολλές φορές χάνουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους λόγω της έκθεσής τους στο φως. Εάν θέλουμε την περίοδο των γιορτών να επανακτήσουν τη ζωντάνια τους και βρίσκονται όλο το χρόνο σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να τα σκεπάζουμε για 12 ώρες την ημέρα καθώς τα χρώματα αυτά προωθούνται σε συνθήκες σκότους. Η περίοδος που γίνεται αυτή η πρακτική είναι τον Οκτώβρη με Νοέμβρη, δηλαδή πριν ξανατοποθετηθεί στο σπίτι.