Το πυρηνόξυλο ή ελαιοπυρήνας είναι παραπροϊόν της ελιάς και δημιουργείται από την επεξεργασία του καρπού της. Αποτελεί οικολογικό, στερεό βιοκαύσιμο όταν υποστεί επεξεργασία και οικονομική λύση σε σχέση με το πετρέλαιο και το ξύλο.

Από τι αποτελείται το πυρηνόξυλο και ποια η σύνθεσή του;

Το πυρηνόξυλο αποτελείται από τον πυρήνα της ελιάς, το σαρκώδες μέρος του, καθώς και από τη φλούδα του καρπού που είναι σε μορφή σκόνης με περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου στα 15%. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χαμηλή ή και μηδενική του περιεκτικότητα σε θείο, τοξικών ενώσεων και βαρέων μετάλλων, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για τα αστικά κέντρα. Η σκόνη του πυρηνόξυλου κυμαίνεται στα 3,5% με 4,5% γεγονός μεγάλης σημασίας καθώς δεν επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. 

Μπορεί να ονομάζεται πυρηνόξυλο αλλά δεν είναι ξύλο ούτε η σύνθεσή του θυμίζει εκείνη του ξύλου. Στην πραγματικότητα είναι λιγροΐνη με ειδικό βάρος 1,2 και δεν έχει καθόλου λάδι.

Ποια είναι η επεξεργασία του;

Ο ελαιοπυρήνας εξάγεται στα ελαιοτριβεία αφού γίνει η έκθλιψη του ελαιόκαρπου για την παραλαβή του ελαιολάδου.  Για να χρησιμοποιηθεί όμως ως καύσιμο χρειάζεται πρώτα να γίνει η εκχύλιση της σάρκας του καρπού, που βρίσκεται γύρω από το κουκούτσι (πυρηνέλαιο) και έπειτα γίνεται η ξήρανσή του στα μεγάλα ξηραντήρια των πυρηνελαιουργείων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται και στα ελαιοτριβεία με ξηραντήρια βιομάζας.

Το οικολογικό πλεονέκτημα του πυρηνόξυλου

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το πυρηνόξυλο είναι μία οικονομική λύση θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις βιομηχανίες. Η χρήση του μπορεί να γίνει άφοβα καθώς αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας εξαγωγής του ελαιολάδου. Επίσης, δεν αυξάνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου καθώς η καύση βιομάζας είναι κλιματικά ουδέτερη και δεν γίνεται αποψίλωση των δασών ή δεν χρησιμοποιεί υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θεωρεί ως την καλύτερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο και ενδείκνυται για τα αστικά περιβάλλοντα.

Το πυρηνόξυλο ως οικονομική επιλογή θέρμανσης

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του πυρηνόξυλου είναι ότι έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη, γύρω στα 5.500 kcal, με γρήγορη και σταθερή απόδοση. Μάλιστα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του ξύλου. Αποτελεί οικονομικότερη λύση σε σχέση με το πέλλετ ξύλου, έως και 45%, και από το πετρέλαιο έως 60%. Ωστόσο για την καύση του χρειάζεται η χρήση καυστήρων ή σομπών πυρηνόξυλου ή πολυκαυστήρων αλλά γίνεται γρήγορη απόσβεση λόγω του χαμηλού του κόστους. 

Υπάρχουν άλλοι λόγοι που  καθιστούν το πυρηνόξυλο ιδανική επιλογή;

Το πυρηνόξυλο έχει τρία ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξύλο: 

  • Πιάνει λιγότερο χώρο στις αποθήκες. 
  • Δεν χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία, καίγεται αυτόματα και δεν κολλάει στο λέβητα όπως η πυρήνα.
  • Δεν έχει οσμή.


Περισσότερες πληροφορίες για την ελιά μπορείτε να βρείτε εδώ