Το φως είναι απαραίτητο για τα φυτά καθώς επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και την ευρωστία τους. Παρόλο που ο ήλιος αποτελεί την πιο ισχυρή και φθηνότερη πηγή φωτός, το φυσικό φως δεν είναι πάντα και παντού διαθέσιμο και κάποιες φορές πρέπει να συμπληρώνεται ή να αντικαθίσταται από τεχνητό φως που το μιμείται. Τι είδους φως αρέσει και χρειάζονται τα φυτά;

Οι φασματικές ευαισθησίες των φυτών και των ανθρώπων είναι αρκετά διαφορετικές: ενώ τα ζώα και οι άνθρωποι προτιμούν τα πράσινα και κίτρινα μήκη κύματος, τα φυτά για να υποστηρίξουν καλύτερα τη φωτοσύνθεση, προτιμούν τα μπλε και τα κόκκινα, ανάλογα με τη φάση ανάπτυξής τους. Το φως του μπλε φάσματος προάγει τη βλαστική ανάπτυξη, ενώ το φως του κόκκινου προάγει την εμφάνιση και την παραγωγή λουλουδιών. Επομένως, η ιδανική κατάσταση φωτισμού για ανάπτυξη σε εσωτερικό χώρο θα ήταν η χρήση αυτών των δύο διαφορετικών μηκών κύματος κατά τα πρώτα στάδια και τη φάση της ανθοφορίας.

Εκτός από το σωστό φάσμα φωτός, τα φυτά χρειάζονται επίσης τη σωστή ένταση φωτός για την κατάλληλη ανάπτυξη, η οποία συνήθως μετράται με τη ροή φωτονίων, δηλαδή μονάδες μικρομορίων ανά τετραγωνικό μέτρο ανά δευτερόλεπτο, που δείχνει πόσο φωτεινή ενέργεια είναι διαθέσιμη για να χρησιμοποιήσουν τα φυτά στη φωτοσύνθεση. Για παράδειγμα, για να αναπτυχθούν σωστά τα ακόλουθα φυτά, χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες μορίων ανά ημέρα.

  • Λαχανάκια: 1-2 mol/ημέρα 
  • Βασιλικός: τουλάχιστον 10-12 mol/ημέρα
  • Φύκια: πάνω από 15-20 mol/ημέρα
  • Αγγούρι: πάνω από 15-20 mol/ημέρα
  • Ντομάτες: τουλάχιστον 30 mol/ημέρα
  • Κάνναβη: πάνω από 40 mol/ημέρα 

Γιατί επιλέγεται ο LED φωτισμός για την καλλιέργεια φυτών; 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ορισμένα φυτά μπορεί να λαμβάνουν πολύ λίγο φως, με αποτέλεσμα o κύκλος ανάπτυξης να μην είναι ευνοϊκός και να παρατείνεται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σπαταληθούν τεράστια ποσά ενέργειας στα θερμοκήπια καθώς τα φυτά λαμβάνουν υπερβολικά πολύ ή λάθος είδος φωτός. Αυτό μπορεί επίσης να τα στρεσάρει και να τα βλάψει. Σε σύγκριση με τους συνήθεις λαμπτήρες HID (εκκένωσης υψηλής έντασης) ή HPS (νατρίου υψηλής πίεσης), τα συστήματα φωτισμού LED έχουν θεωρηθεί και από τους ερευνητές της NASA ως η καλύτερη και πιο αποδοτική επιλογή για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, καθώς παρέχουν βέλτιστα επίπεδα φωτοσυνθετικά ενεργής ακτινοβολίας (PAR) - φωτόνια που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απόδοση χωρίς σπατάλη ενέργειας. Η επιλογή και ο συνδυασμός των καταλληλότερων μηκών κύματος ανάλογα με τον τύπο του φυτού, την ανάπτυξη και το στάδιο ανάπτυξης, επιτρέπουν τη σημαντική αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών.

Για να αξιολογήσετε σωστά πόσο καλό είναι ένα επαγγελματικό σύστημα φωτισμού LED, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες μεταβλητές:

  1. Το φάσμα φωτός (μήκος κύματος εκπεμπόμενου φωτός): Το ιδανικό φάσμα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το φυτό και τη φάση ανάπτυξης του φυτού.
  2. Διάγραμμα κατανομής φωτισμού: Πρόκειται για τον τρόπο κατανομής του φωτός στην καλλιεργούμενη επιφάνεια, καθώς το σύστημα φωτισμού θα πρέπει να επιτρέπει στα φυτά να λαμβάνουν ομοιογενώς το φως.
  3. Ένταση φωτισμού (συνολική ροή φωτονίων) 
  4. Ηλεκτρική απόδοση (κατανάλωση watt ανά παραγόμενο φωτόνιο) 
  5. Ενεργειακή αποδοτικότητα: Η ενέργεια που πραγματικά απορροφάται από τα φυτά – PAR
  6. Κόστος & περίοδος απόσβεσης

 

Bassanese Lino - Ambralight
https://www.ambralight.it/