Γνωρίζατε ότι υπάρχουν λουλούδια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή; Και όμως, είναι αλήθεια! Είναι τα  λεγόμενα βρώσιμα άνθη τα οποία μπορούν να  μας χαρίσουν μια όμορφη νότα στα πιάτα μας, εμφανισιακά αλλά και  γευστικά. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική ακόμη και σε αλκοολούχα ποτά ή ροφήματα προσδίδοντας χρώμα και νοστιμιά. Η συνύπαρξη λουλουδιών και τροφίμων αποτελεί μια τάση ιδιαίτερα των τελευταίων ετών καθώς χρησιμοποιείται  σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Παρ’όλα αυτά ο συνδυασμός αυτός χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Αμέτρητοι πολιτισμοί, από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα μέχρι τη Κίνα και τη Μεσοποταμία χρησιμοποιούσαν τα άνθη των φυτών στη κουζίνα τους.

Τα είδη των εδώδιμων ανθών ποικίλλουν. Μερικά από τα πιο κοινά είναι τα άνθη του μπρόκολου, του χαμομηλιού, του σχοινόπρασου, των εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ), της πικραλίδας, του ιβίσκου και της καλέντουλας. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ορχιδέες, το elderflower (αφροξυλιά), το γαρίφαλο, το γεράνι, το γιασεμί όπως επίσης η αμυγδαλιά, η ακακία και η βιολέτα. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα άνθη της αγκινάρας στα οποία βρίσκονται τα πιο θρεπτικά στοιχεία του φυτού και της κολοκυθιάς. Δοκιμάστε να κάνατε τα φύλλα της αγκινάρας αφέψημα, αντιμετωπίζουν πολλές ασθένειες!

Εκτός από τα παραπάνω, τη λίστα των αγαπημένων συνιστούν τα ακόλουθα άνθη. Ο βασιλικός τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αγαπητός, η έντονη πικάντικη γεύση του που θυμίζει γλυκάνισο ταιριάζει ιδανικά σε σάλτσες. Η βιολέτα με την ποικιλία χρωμάτων, τη γλυκιά και αρωματική της γεύση και το κίτρινο-χρυσαφί ή πορτοκαλί χρώμα της καλέντουλας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές για το στολισμό των πιάτων. Η καλέντουλα είναι για τους τολμηρούς καθώς η γεύση της μπορεί να είναι πιπεράτη έως αρκετά πικρή. Το βαθύ κόκκινο χρώμα και τα ευωδιαστά του άνθη τοποθετεί το τριαντάφυλλο στην κορυφή των προτιμήσεων. Τα πέταλά του είναι ιδιαίτερα αρωματικά και χρησιμοποιούνται ευρέως στη κουζίνα. Ακολουθούν τα άνθη της μπιγκόνιας τα οποία αφήνουν στον ουρανίσκο μας μία ελαφριά πικρή έως έντονη γεύση εσπεριδοειδών. Η μέντα είναι επίσης γνωστή για αλμυρές και γλυκές παρασκευές και το χαμομήλι για το ρόφημά του. Τέλος η λεβάντα, της οποίας τα πανέμορφα άνθη της ταιριάζουν απόλυτα σε σοκολατένιες παρασκευές αλλά και αλμυρές κυρίως σε συνδυασμό με τυρί. Πασπαλίστε με άνθη λεβάντας τα κοκτέιλ σας για μια θεαματική και λουλουδένια παρουσίαση.

βρώσιμα άνθη βιολέτας

Βρώσιμα άνθη βιολέτας 

Μεγάλη προσοχή συνιστάται στη σωστή επιλογή βρώσιμων ανθέων που θα καταναλώσετε. Αρχικά βεβαιωθείτε  ότι τα άνθη του φυτού που επιλέξατε είναι πράγματι εδώδιμα. Φροντίστε να μην έχουν υποστεί ψεκασμούς με φυτοφάρμακα ή χημικά καθώς μπορεί να καταστούν τοξικά ή δηλητηριώδη για τον οργανισμό. Η γύρη επίσης είναι μια ουσία που εκκρίνουν τα άνθη για την αναπαραγωγή τους και είναι ικανή να προκαλέσει αλλεργίες. Συνεπώς οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο γύρης πρέπει να αποφύγουν τη δοκιμή των ανθών. Επιλέξτε τα άνθη που έχουν ζωηρά χρώματα και γερά φύλλα, αποφύγετε εκείνα που είναι ξεθωριασμένα και μαραμένα. Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο, αφαιρέστε τυχόν έντομα και στεγνώστε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Η χρήση τους συστήνεται να γίνει αμέσως μετά την αγορά τους, ωστόσο μπορείτε να τα αποθηκεύσετε αεροστεγώς στο ψυγείο σας, για λίγο χρονικό διάστημα.

Αναζητήστε τα σε ειδικά καταστήματα τα οποία τα παίρνουν από παραγωγούς βρώσιμων ανθέων.

Τα βρώσιμα άνθη αποτελούν πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, μάλιστα πολλά από τα  άνθη των φυτών κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C,  D,  E), μέταλλα (σίδηρος), ιχνοστοιχεία (κάλιο) και σε φλαβονοειδή ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας. 

Βάλε και εσύ τα λουλούδια στην επόμενη συνταγή σου. Είναι σίγουρο θα εντυπωσιάσεις μικρούς και μεγάλους!