Σε μια αγροτική εκμετάλλευση η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και ο περιορισμός των απωλειών λόγω προσβολών από εχθρούς και ασθένειες αποτελούν κρίσιμα σημεία για την αύξηση της βιωσιμότητάς της. Μία από τις καινοτόμες τεχνολογίες που αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, για αυτό το σκοπό είναι αυτή των ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων.

Τι είναι ένας ηλεκτροστατικός ψεκαστήρας και ποια η λειτουργία του;

Οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες είναι τεχνολογικά προηγμένα μηχανήματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί στοχεύοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας των ψεκασμών φυτοπροστασίας. Αντίθετα από τους παραδοσιακούς ψεκαστήρες οι οποίοι βασίζονται στην υδραυλική πίεση για την διασπορά του ψεκαστικού διαλύματος στην καλλιέργεια, οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες αξιοποιούν τις αρχές της ηλεκτροστατικής επαγωγής, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την προσκόλληση και τη διασπορά του ψεκαστικού διαλύματος στην επιφάνεια που ψεκάζεται. 

Αυτό επιτυγχάνεται καθώς όταν τα σταγονίδια του ψεκαστικού διαλύματος περνούν από το ακροφύσιο του ψεκαστήρα φορτίζονται θετικά, αποκτώντας αυξημένη ικανότητα να προσκολλώνται στις ψεκαζόμενες επιφάνειες, όπως είναι για παράδειγμα τα φύλλα των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας του ψεκασμού.

εφαρμογή ψεκασμού σε καλλιέργεια ελαιοκράμβης

Εφαρμογή ψεκασμού σε καλλιέργεια ελαιοκράμβης

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων στη γεωργία;

Η χρήση ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων για την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία έχει διάφορα οφέλη όπως: 

1. Επίτευξη καλύτερης διασποράς του ψεκαστικού υγρού και κάλυψης της φυλλικής επιφάνειας 

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων έγκειται στην ικανότητά τους να αυξάνουν τη διασπορά των σταγονιδίων του ψεκαστικού υγρού στη φυλλική επιφάνεια. Αυτό σημαίνει πως τα σταγονίδια όχι μόνο έλκονται από τη φυλλική επιφάνεια στην οποία προσκολλώνται ισχυρότερα, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους ψεκασμού, αλλά επιπλέον αυξάνεται και η διασπορά τους σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη και πιο ομοιόμορφη κάλυψη των φύλλων από το ψεκαστικό υγρό. Έτσι: 

  • Μειώνεται ο όγκος ψεκαστικού διαλύματος που απαιτείται για τον ψεκασμό της καλλιέργειας.
  • Μειώνεται ο όγκος του ψεκαστικού διαλύματος που χάνεται στο περιβάλλον. 
  • Αυξάνεται η ικανότητα του ψεκαστικού διαλύματος να προσκολλάται και σε δύσκολα σημεία όπως είναι η κάτω επιφάνεια των φύλλων.

2. Αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση της χρήσης αγροχημικών

Λόγω της αυξημένης ικανότητάς τους να βρίσκουν και να προσκολλώνται στο στόχο τους, οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των αγροχημικών που απαιτούνται για την επίτευξη επαρκούς προστασίας της καλλιέργειας. Η ικανότητα καλύτερης κάλυψης και προσκόλλησης του ψεκαστικού υγρού στη φυλλική επιφάνεια περιορίζει τον όγκο του ψεκαστικού διαλύματος που παρασύρεται από τον άνεμο, με αποτέλεσμα τη μείωση της σπατάλης αγροχημικών και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Αυτή η μείωση έχει ως αντίκτυπο την αύξηση της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης και τη μείωση του κόστους.  

3. Βελτίωση της προστασίας των καλλιεργειών και των ανθρώπων που εργάζονται στην εκμετάλλευση

Οι παραδοσιακές μέθοδοι ψεκασμού συχνά εκθέτουν τις καλλιέργειες και τους εργάτες σε χημικές ουσίες βλαβερές για την υγεία. Οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες, περιορίζουν σημαντικά τον όγκο του ψεκαστικού διαλύματος που παρασύρεται μέσω του ανέμου και ελέγχουν με καλύτερο τρόπο την εφαρμογή του ψεκαστικού υγρού στην καλλιέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα: 

  • Τη μείωση της πιθανότητας να παρουσιαστεί ζημιά στην καλλιέργεια για παράδειγμα λόγω εμφάνισης τοξικότητας.
  • Τη μείωση της έκθεσης των εργατών σε χημικά. 

4. Μείωση του κόστους των εργατικών και εξοικονόμηση χρόνου 

Μεγιστοποιώντας την κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας από το ψεκαστικό υγρό μειώνεται η ανάγκη για επαναληπτικούς ψεκασμούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η εξοικονόμηση χρόνου, όσο και η μείωση της ανάγκης για απασχόληση εργατικού δυναμικού. 

Η αυξημένη αποδοτικότητα των ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων επιτρέπει στον παραγωγό να καλύπτει μεγαλύτερη έκταση σε μικρότερο χρονικό διάστημα κατά την εφαρμογή των ψεκασμών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες απαιτούν λιγότερα ξαναγεμίσματα και αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα απόφραξης συγκριτικά με τους απλούς ψεκαστήρες, οδηγεί σε περεταίρω εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τον παραγωγό.  

5. Δυνατότητα ρύθμισης του μηχανήματος ανάλογα με την εκμετάλλευση και τις ανάγκες της καλλιέργειας

Οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες είναι ευέλικτα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των εκτατικών και δενδροκομικών καλλιεργειών, των οπωροκηπευτικών, των αμπελώνων και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. 

Τι χρειάζεται να ξέρουμε πριν προχωρήσουμε σε αγορά ηλεκτροστατικού ψεκαστήρα;

Γενικά, πριν ο παραγωγός προχωρήσει σε αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος καλό είναι να έχει ερευνήσει και να γνωρίζει καλά τα οφέλη που θα έχει για τον ίδιο και για την καλλιέργειά του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ηλεκτροστατικού ψεκαστήρα σχετίζεται άμεσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγροτική εκμετάλλευση καθώς και από την έκτασή της.

Ο παραγωγός, για να μπορέσει να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον ρυθμό απόσβεσης και το όφελος που θα έχει από μια τέτοιου είδους επένδυση θα πρέπει να λάβει υπόψη του παράγοντες όπως: 

  • Το είδος της καλλιέργειας
  • Το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης
  • Η συχνότητα εφαρμογής ψεκασμών φυτοπροστασίας
  • Το κόστος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
  • Το κόστος των εργατικών