Γενικά


Ο πόθος (Epipremnum aureum) αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου σε ό,τι αφορά το θέμα φροντίδας. Εκτός από το κλασικό Πόθο, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που αξίζουν την προσοχή σας, όπως η Golden Pothos που είναι γνωστή για τα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς με κίτρινη απόχρωση. Η Πόθος Νέον και η Pothos Marble Queen, με βαθιά πράσινη και λευκή απόχρωση.
Ο Πόθος είναι κατάλληλος για εσωτερικούς χώρους επειδή είναι σε θέση να φιλτράρει τοξίνες όπως η φορμαλδεΰδη από τον αέρα. Επιπλέον, διαθέτει την ικανότητα να αναρριχηθεί. Στην πατρίδα του, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του εναέριου ριζικού του συστήματος αναπτύσσεται αρκετά σε δασικά πατώματα και κορμούς δέντρων. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να αναπτυχθεί κατακόρυφα στο σπίτι χρησιμοποιώντας βέργες κοκοφοίνικα. Σε καλές συνθήκες εσωτερικού χώρου μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και τα 3m και να αναπτύξει τα φύλλα του έως 10-20cm.


Φως


Ο Πόθος ευδοκιμεί σε χώρο με έντονο έμμεσο φως, αλλά μπορεί να ανεχθεί μέτριο έως και χαμηλό έμμεσο φως, για παράδειγμα σε σπίτια με βόρειο προσανατολισμό ή κατά τις ψυχρότερες εποχές. Δεν ενδείκνυται να τοποθετηθεί σε έντονο άμεσο ήλιο, καθώς θα καούν και θα μαυρίσουν τα φύλλα του.


Περιβάλλον


Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης για έναν Πόθο είναι μεταξύ 20-32℃, καθώς λατρεύει τις τροπικές θερμοκρασίες. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές για ένα μέσο σπίτι, οπότε για να τις πετύχετε για το φυτό, μπορείτε να το διατηρήσετε σε φωτεινό σημείο, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εκτεθειμένο σε άμεσο ηλιακό φως.


Χώμα


Στον Πόθο αρέσει να υπάρχει υγρασία στο έδαφος, έτσι για να του δώσετε αυτό το περιβάλλον ανάπτυξης, είναι καλή ιδέα ένα χώμα που να αποστραγγίζει καλά το υπερβολικό νερό, αλλά ταυτόχρονα να κρατάει επαρκώς το νερό. Υπάρχουν προκατασκευασμένα μείγματα εδάφους στο εμπόριο, διαφορετικά μπορείτε να το αναμείξετε μόνοι σας.
Εάν προτιμήσετε να το αναμείξετε μόνοι σας, φροντίστε να προμηθευτείτε λίγο περλίτη και ίνες καρύδας ή βρύα σφάγνου. Ο περλίτης είναι τέλειος για την αποστράγγιση του περίσσιου νερού, ενώ οι ίνες καρύδας και τα βρύα σφάγνου είναι ιδανικά για τη διατήρηση της υγρασίας στο χώμα. Συνδυάζοντας αυτά τα συστατικά με λίγο χώμα γλάστρας, θα φτιάξετε το τέλειο μέσο καλλιέργειας για το φυτό εσωτερικού χώρου σας. 


Νερό


Ποτίστε τον Πόθο σας κάθε 1-2 εβδομάδες, αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων. Συχνότερο πότισμα προτείνεται στην περίπτωση τοποθέτησης του σε πιο έντονο φως και σε χαμηλότερο φως αντίστοιχα αραιότερο πότισμα. Σημάδι υπερβολικού ποτίσματος αποτελεί το κιτρίνισμα των φύλλων και οι μαύροι μίσχοι, ενώ τα απότιστα φυτά θα μαραθούν και το μείγμα γλάστρας θα στεγνώσει.


Λίπανση


Ο πόθος είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό ειδικότερα κατά τους θερμότερους μήνες - την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι απαιτεί και τακτική λίπανση. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου λοιπόν (άνοιξη και καλοκαίρι), θα πρέπει γίνεται χρήση υγρού λιπάσματος περίπου μία φορά το μήνα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης στις αρχές της άνοιξης και ξανά στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό θα δώσει στον Πόθο άφθονη ενέργεια για να αναπτυχθεί γρήγορα.
Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν πρέπει να γονιμοποιηθεί το φυτό, καθώς είναι περίοδος λήθαργου όπου το φυτό «χαλαρώνει» έπειτα από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης του.


Πολλαπλασιασμός


Ο πολλαπλασιασμός είναι αρκετά εύκολος, καθώς οι βλαστοί του αρχίζουν να αναπτύσσουν φυστικά εναέριες ρίζες. Αυτές οι εναέριες ρίζες, αναπτύσσονται από μικρούς κόμβους στους βλαστούς του πόθου. Νέα φύλλα αναπτύσσονται επίσης από αυτούς στους βλαστούς.
Μπορείτε αρχικά να κόψετε τον βλαστό περίπου 2,5cm κάτω από τον κόμβο και έπειτα να τον φυτέψετε στο χώμα. Νέες ρίζες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και σε λίγες εβδομάδες θα έχετε ένα νέο φυτό να αναπτύσσεται στο σπίτι σας.
Η καλύτερη περίοδος για να πολλαπλασιάσετε τον Πόθο είναι κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: άνοιξη και καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια αυτή, το φυτό θα ανακάμψει γρήγορα και θα αρχίσει να αναπτύσσεται και να εγκαθίσταται στο νέο του περιβάλλον ακόμη πιο γρήγορα.
Ο πολλαπλασιασμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρείτε τον πόθο υπό έλεγχο καθώς όπως αναφέραμε, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να καταλάβει το σαλόνι σας.